CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

7 d’agost del 2013

Carrer Nou de Sant Magí (Història)



El Carrer Nou de Sant Magí va tenir en primer moment el nom de la Galera de Tarragona per trobar-se en ell una de les moltes institucions d'ordre benèfic que es van fundar en moltes poblacions per "recollir donzelles extraviades i de vida desarreglada i abandonada" que ocasionaven problemes de salut pública.

Probablement s'entén per això prostitutes i òrfenes pobres. La Casa de Recollides va ser instituïda per dos canonges subcolectors d'Espolis i Vacants del Arquebisbat i podia albergar fins a 50 dones, xifra que mai va arribar a completar-se. En 1839 aquesta Casa va tancar per falta de mitjans econòmics per mantenir-se després de demanar una ajuda a l'Ajuntament que va ser denegada. Les prostitutes es van dispersar per aquesta zona "de rameres", diuen els escrits.


En 1822 ja es coneixia com Carrer del Molí. La presència de molins del port consten en escrits des de 1302, uns de blat i uns altres per conduir l'aigua de la ciutat al port, al mar. Estaria en aquest carrer situat el "molí del port" del que hi ha nombroses al·lusions en escrits locals. Precisament en 1805 per exemple es diu que "gent es queixa del mal estat del Carrer de Sant Magí del Port, per les pedres que cauen de la paret del convent dels Pares Caputxinss, per ser aquest el "Camí del Molí", on anava la gent a moldre el blat".

Entorn a 1843 també s'arriba a conèixer com 'Carrer de darrere del molí', la qual cosa indicaria que el carrer es trobaria darrere d'aquest que estaria situat al Carrer Cartagena.

Actualment Carrer Nou de Sant Magí per distingir-ho del Carreró de Sant Magí de la Part Alta, tots dos dedicats al Sant i Patró de la ciutat.



Aquest carrer actualment és paral·lel a les restes arqueològiques del Teatre Romà de Tàrraco, un dels punts d'interès turístic que poden trobar-se al Barri del Port.



Fonts: 
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové) 
-Calles Antiguas de Tarragona. (Instituto de Estudios Tarraconenses)