CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

3 de juny del 2015

Vídeo: La Tabacalera (Ruta Xemeneies, la Part Baixa Industrial)


Unes 25 persones van formar part divendres 29 de maig de la Ruta Xemeneies sobre la Part Baixa Industrial, organitzada per la Biblioteca Pública de Tarragona i la revista Fet a Tarragona, amb les explicacions i guia de l'arquitecte Ramon Aloguín, nascut a la Plaça dels Carros del Barri del Port.

La Tabacalera, un dels espais de la ruta i del llegat industrial de la Part Baixa, ocupa una tercera part de l'actual Casc Antic de la ciutat amb el seu complex arquitectònic del que actualment tan sols s'han restaurat i utilitzat els magatzems posteriors, amb el Jardí Vertical i dependències municipals com la Capsa de Música, Tarragona Impulsa, Tarragona2017, l'Axiu Històric o l'Hemeroteca.

La Tabacalera data de l'any 1923 en que es col·loca la primera pedra amb el cardenal Vidal i Barraquer. Els arquitectes van ser Francisco Quintana i Roberto Navarro (que van morir molt joves), i els enginyers Francisco Bastos i Miquel Quesada. El primer director, Josep Pulla, va dirigir la fàbrica de tabac que va iniciar la seva activitat amb uns 100 treballadors. Va costar uns 10 milions de pessetes de l'època.

Ocupa 68 mil metres quadrats, quasi unes 7 hectàrees. La gran inundació de l'any 30 deixa arrasat el Serrallo i també la Part Baixa amb la Tabacalera. D'altra banda també van afectar les troballes de la Necròpolis Paleocristiana.

Amb la guerra, la Fàbrica no té bon funcionament, l'any 1936 l'activitat es trasllada a Vic i al 1942 es recupera. Entre el 45 i el 75 gran activitat amb fabricació de grans marques de tabac. Per exemple al 1965 els famosos Ducados.

Socialment va donar treball a gran població, un 10%, unes 800 persones a l'any 65 en què s'implanta la Indústria Química a Tarragona. Les campanyes antitabac perjudiquen l'activitat i Altadis agafa el relleu. Finalment al 2007 es tanca la Tabacalera.

L'edifici és d'una gran qualitat arquitectònica, el marbre, ferro forjat, escultures i gran detallisme en finestres, portes, cornises i balcons... també destacava el seu jardí, actualment abandonat.

L'esplanada que hi ha davant la Tabacalera, a tocar del riu, es va utilitzar com taller de marbres i pedra per a la construcció.

L'any 2012 l'Ajuntament es fa càrrec de l'edifici i obre l'Arxiu Històric, posteriorment altres equipaments.

Dades de Ramon Aloguín durant l'explicació