CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

12 de novembre del 2015

El capità Apodaca, encarregat de donar a conèixer l'Arxiu del Port i l'origen del Barri de la Marina

Apodaca amb el seu carrer al fons. Foto: Blog Barri del Port

Amb més de 200 anys, Joan Ruiz d'Apodaca, el que fora director d'Obres del Port, reapareix vestit acord amb el seu càrrec i època per donar a conèixer l'Arxiu del Port de Tarragona en el seu 25è aniversari.

Apodaca a les portes de l'Arxiu.
Foto: Blog Barri del Port
Es tracta d'una visita teatralitzada que arrancarà aquest cap de setmana amb dos passis, un dissabte a les 18h i l'altre diumenge a les 12h, després de la visita especial d'aquest dimecres a la tarda per als mitjans de comunicació als que Apodaca va delectar i sorprendre, en confondre'ls amb els nous presos encarregats de treballar a la pedrera  amb que es duien a terme les obres del Port que en el seu moment va dirigir.

I es que Apodaca, mariner i polític, a més de reparar i ampliar els molls portuaris tarragonins entorn de 1790, va succeir a Smith en el disseny de l'actual Barri del Port, en aquell moment conegut com barri de la Marina. Ell mateix, després de rebre als visitants en el vestíbul, els porta cap a la Plaça dels carros, origen del barri i, ja de pas, per fardar del llarg carrer que en ella es va erigir per connectar amb el centre i que porta el seu nom, el carrer Apodaca.

Edifici obert al públic

En la mateixa visita el capità fa un recorregut per l'edifici mostrant els dipòsits on es custodien arxius històrics de tota mena, donant a conèixer l'objectiu i activitat de l'edifici que ara fa 25 anys es va originar amb la iniciativa del professor de la URV, Lluís Navarro Miralles. En tot aquest temps l'actual directora, Coia Escoda i el seu equip, han vetllat per tirar-lo endavant, engrandint-lo i dignificant-lo i resta obert al públic i els investigadors.

  
Apodaca mostrant diversos documents.Foto: Blog Barri del Port

Amb aquest objectiu s'hi han programat les visites que s'allargaran fins al juliol de 2016 junt amb altres activitats com una exposició sobre 'El document del mes és...' que s'ha impulsat fins ara a través de la xarxa des de 2011 per donar a conèixer plànols, documents i arxius rellevants, i el cicle 'Els dimarts a l'Arxiu' amb xerrades i conferències.

Recentment l'edifici també ha comptat amb una restauració exterior i Barri del Port TV va dur a terme una entrevista per conèixer més detalls de l'edifici i la seva activitat (veure).

*Podeu conèixer més detalls de la història de l'edifici (aquí), podeu veure les fotos de la presentació del Capità Apodaca en -aquest enllaç- al nostre Facebook i a continuació el vídeo de resum:



Si voleu veure la visita teatralitzada completa podeu fer-ho en -aquest enllaç-