CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

8 de novembre del 2015

Investigadors d'una universitat britànica radiografien i sondegen el Barri del Port per estudiar com era el Port Romà de Tàrraco

Una imatge dels investigadors al Barri del Port aquests dies. Foto: Diari de Tarragona

Tal com informa el Diari de Tarragona, i ja s'havia avançat fa algunes setmanes (veure), un equip d'investigadors de la Universitat Southampton vol estudiar com era el Port Romà de Tàrraco i ja ha començat a sondejar i radiografiar diversos carrers del Barri del Port amb el suport de l'Ajuntament de Tarragona i l'Institut Català d'Arqueologia (ICAC).

La falta d'estudis que expliquin la cronologia de la transformació de la façana marítima de la ciutat  i el sistema portuari durant nou segles d'Imperi, des del principi del segle I abans de Crist fins a l'III després de Crist, és el motiu i objectiu que han portat a aquests investigadors a complementar un projecte de caràcter europeu on s'investiguen diferents zones portuàries romanes com la d'Italia, Turquia o Tunísia amb l'objectiu de conèixer millor aquest aspecte de l'Imperi, des del punt de vista d'enginyeria, comerç, navegació... Ara ho estan fent a Espanaya, primer a Tarragona i properament a Cadis, informa el rotatiu.

Tècniques punteres

El veïnat de la Part Baixa els haurà pogut veure darrerament amb un carret amb georadar incorporat, molts metres de cable groc elèctric per recopilar dades a través d'impulsos elèctrics i armilles reflectores a diversos indrets com la Plaça dels Carros, carrers Cartagena, Lleó, Misericòrdia, Castaños i Vapor. Les tècniques utilitzades permeten conèixer què hi ha sota l'asfalt sense necessitat de perforar carrers i places, les mateixes que es van utilitzar a la Catedral per investigar el Temple d'August.

Segons el Diari de Tarragona, les dades que s'obtinguin d'aquest treball de l'equip anglès se cediran a l'Ajuntament i al ICAC perquè puguin utilitzar-ho per a noves línies de recerca: excavacions. A part, el consistori obtindrà una documentació valuosíssima d'aquest treball universitari: podrà utilitzar la informació arqueològica per a futurs planejaments urbanístics.

A Tarragona, s'estudia l'extensió, cabotaje i capacitat del port de l'antiga Tarraco, actualment cobert per construccions modernes. Els investigadors creuen que estava situat en el que ara són els carrers Real/ Pl.dels Carros i carrer Smith.