CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

27 de juny del 2015

El Museu del Port convoca el III Concurs fotogràfic del Moll de Costa a Instagram els mesos de juliol i agost

Imatge del Concurs del Moll de Costa
El Museu del Port de Tarragona convoca el III Concurs Moll de la Costa 2015 a la xarxa social Instagram. 

Es pot participar presentant fotografies a través de l'etiqueta ‪#‎molldecosta2015‬, a partir del dia 1 de juliol i fins al 31 d'agost, amb inscripció a museuport@porttarragona.cat fent constar nom i cognom, perfil d'usuari i un correu electrònic de contacte.

L'assumpte del missatge ha de ser 'Concurs Moll de Costa 2015' i es poden descarregar les bases del concurs en -aquest enllaç- 

23 de juny del 2015

La venda de petards empitjora a la Botiga del Port, perjudicada també per la bastida de l'edifici de Santa Tecla

La venda de petards ha disminuït amb els anys. Foto: Blog Barri del Port

La Botiga del Port, ubicada al carrer Reial, a tocar de la Plaça dels Carros, s'ha vist perjudicada per la bastida de la façana de l'edifici propietat de Santa Tecla, a l'hora de vendre petards per Sant Joan.

L'establiment, que té permís per vendre coets i petards tot l'any, novament com l'any anterior, fa un balanç negatiu de les vendes respecte anys enrere. "Antigament la gent gastava perfectament entre 50 i 100€ i actualment gairebé no arriben als 20€", comenta Montserrat Moragues, la propietària.

La bastida a l'edifici ha perjudicat al negoci. Foto: Blog Barri del Port

Entre els més venuts hi ha "els infantils i més barats com les bombetes o les vengales" assegura. Segons Moragues, "tot el que no es ven ho retornem a la pirotècnia. La resta de l'any es venen molt puntualment" diu. A més, critica les casetes temporals que venen aquests productes pirotècnics en aquestes dates, ja que "nosaltres paguem una llicència cara tot l'any que es suma a les despeses de llum, local, etc. ".

Enguany, un altre motiu que encara ha empitjorat la situació ha estat la bastida de la façana de l'edifici propietat de Santa Tecla que s'ha hagut de restaurat per despreniments, i on als baixos hi ha la botiga. "La van posar a Sant Jordi tot i que ens vam oposar i vam haver d'ubicar una paradeta de roses a la cantonada. Les obres van acabar fa temps i volien treure-la aquest dilluns i venir a remullar l'edifici dimarts. Els hem dit que no, ja que només ens faltava que a la falta de visibilitat que ens provoquen es sumi molèsties als clients per entrar-hi. Els volen dutxar? No tenen seny" critica i conclou Moragues molesta.

La bastida també ocupa i perjudica en aquest sentit un bar-frankfurt al costat.

Persecució d'una furgoneta que colpeja cinc vehicles a la Part Alta i es fuga fins al Barri del Port on detenen al conductor begut

Un dels vehicles policials al carrer Sant Miquel.
Foto: Blog Barri del Port www.tgnbarridelport.blogspot.com

Aquest dilluns a la nit, una furgoneta blanca va colpejar fins a cinc vehicles pels carrers de la Part Alta i va fugar-se fins que la Guàrdia Urbana va detenir a la Part Baixa al seu conductor que anava begut.

Danys materials, fuga i positiu en alcoholèmia

Segons ha pogut saber el Blog del Barri del Port, entorn de les 23.15h d'aquest dilluns a la nit, una furgoneta blanca va causar diversos danys materials a fins a cinc vehicles al carrer Pla de Palau, a la Part Alta de la ciutat, i va donar-se posteriorment a la fuga.

   
Agents policials amb el conductor detingut junt a la furgoneta.
 Foto: Blog Barri del Port www.tgnbarridelport.blogspot.com
La dona d'un dels propietaris dels vehicles afectats va donar avís a la Guàrdia Urbana i va seguir-lo fins a la Part Baixa per donar-los detalls de la seva ubicació. Va ser al carrer Apodaca on els efectius policials el van començar a seguir.

El conductor, lluny d'obeir i aturar-se, va seguir pels carrers del Barri del Port on es va produir una persecució policial fins que diversos efectius van poder-lo aturar al carrer Sant Miquel tallant-li el pas seguint-lo pel carrer Castaños y entrant i barrant la sortida pel carrer Castellarnau.

Després de fer-li un control d'alcoholèmia, el conductor va donar positiu. Diversos veïns i aquest blog, van ser espectadors del fets.

L'Ajuntament tapa els parquímetres per evitar vandalisme a Sant Joan oferint així aparcament gratuït

Parquímetre del carrer
Misericòrdia. Foto: Tarragona
Mobilitat
Aparcament de franc avui i demà a causa que els parquímetres de Tarragona han quedat inutilitzats. L'Ajuntament els ha tapat des de primer hora d'aquest dimecres i fins la de dijous 25 de juny per evitar actes vandàlics, per exemple amb petards, aquests dies en motiu de les revetlles de Sant Joan. 

Es tracta d'una mesura que l'empresa d'aparcaments municipal empren cada any en aquestes dates. Donat que els parquímetres queden tapats, no es pot treure tiquet i per tal no cal pagar. El perfil de Tarragona Mobilitat assegura a les xarxes socials que "no hi haurà sancions".

22 de juny del 2015

Comencen amb retard les obres per ampliar la vorera dels passos vianant del carrer Reial

Obres aquest dilluns. Foto: Blog Barri del Port

Aquest dilluns s'han iniciat ja les obres, i amb una setmana de retard segons l'anunciat (veure), amb les que serà ampliada la vorera d'una desena de passos vianant del carrer Reial, entre la Plaça dels Infants i la Plaça dels Carros.

Amb l'objectiu de millorar la visibilitat del vianant a l'hora de creuar, escurçar l'espai i reduir l'accidentalitat, l'Ajuntament de Tarragona ha invertit 45 mil euros en aquesta tasca que preveu realitzar-se per trams i durar un mes.

Cartells d'avís d'afectació aquest cap de setmana. Foto: Blog Barri del Port

Afectació

Per ara, l'afectació està prevista, tal com anunciaven cartells aquests dies abans, a carrer Reial,11 i 21, i carrer Castellarnau,10 amb espai reservat i prohibició d'aparcament, de 8h a 19h fins el dia 1 de juliol. Durant les tasques, el pas de vianant sobre el que es treballi quedarà inhabilitat i per tant caldrà creuar pel més proper. Hi ha quatre per cada cruïlla.

20 de juny del 2015

Sortida de la Cucafereta aquesta tarda a les festes de la Pobla de Mafumet

La Cucafereta aquest matí preparant-se per sortir. Foto: Blog Barri del Port
Aquest matí, membres de l'Associació de Veïns del Port preparaven la Cucafereta per traslladar-la a la Pobla de Mafument on participarà aquesta tarda de la Cercavila festiva pels carrers del poble a les 20h.

19 de juny del 2015

Vídeo-denuncia: Queixes per obres nocturnes i sorollada a les vies del tren

Els veïns es mostren cansats de suportar sorolls

En aquest vídeo es pot veure, o més aviat sentir, la sorollada que el veïnat dels carrers del Mar i carrer Lleó, suporten moltes nits a altes hores per tasques i treballs a les vies de tren.

Enviat per un veí de la zona i penjat al nostre canal com a vídeo-denuncia, complementa altres queixes rebudes pel mateix motiu. En concret, les imatges van ser registrades aquest dijous a les 01.30h de la matinada i asseguren que les obres i els sorolls duren vàries hores a la nit.


"No tenim prou amb el soroll que ja generen els trens tant de viatgers com de mercaderies sinó que a més suportem la sorollada per obres de manteniment a vagons, vies i el terreny, com també quan es fan obres al port, hi ha assajos de setmana santa o causes similars que impedeixen i dificulten el nostre descans" denuncien alguns veïns.

18 de juny del 2015

'Querido YO', el vídeo amb què el Col·legi El Carme dóna ànims als futurs nous alumnes d'ESO

Captura del vídeo 'Querido YO' dels últims alumnes d'ESO d'aquest any

Els alumnes de l'últim curs d'E.S.O del Col·legi El Carme, del Barri del Port, han realitzat un vídeo dirigit pel professor Sergi Samarra animant als futur nous alumnes de secundària fent un repàs dels cursos i les matèries amb missatges positius. 'Querido YO' és el títol i s'inspira en una idea de la Facultat de Medicina de Sevilla.

D'aquesta manera l'alumnat que ja deixa l'escola i que aquest dijous han fet una festa de comiat, encoratgen als alumnes que començaran l'E.S.O, o que es matriculin com a nous, a tenir un bon curs amb esforç, treball i dedicació.

El Serrallo es queixa de la brutícia del Barri del Port que rep i tapona el Pont de la Petxina quan hi ha fortes pluges

Imatge del Pont de la Petxina inundat en les últimes pluges.

La inundació del Pont de la Petxina, durant els últims episodis de pluja, han fet al Serrallo queixar-se per tota la brutícia que l'aigua transporta provinent dels carrers propers del Barri del Port, com Pere Martell, del Mar o Reial, taponant l'entrada del barri mariner.

Segon publica el Diari de Tarragona, el barri veí ha fet crítica d'aquest aspecte que demostra que aquest pont, confluència entre els dos barris, segueix patint problemes tot i que es van dur a terme tasques de millora. La falta de neteja com a causa, i la bona o mala recepció d'aigua del clavegueram, no seria en tot cas responsabilitat del Barri del Port sinó de l'Ajuntament qui, segons el rotatiu, intensificarà les mesures en punts com aquest quan hi hagi previsió de fortes pluges.

17 de juny del 2015

Els gegants del Barri del Port celebraran enguany els seus 25 anys a les festes del barri

Gegants del Port. Foto: Blog Barri del Port

Els gegants del Barri del Port celebren enguany el seu 25è aniversari i tindran cabuda al programa de festes del barri d'enguany, que tindrà lloc el darrer cap de setmana de juliol.

L'Associació de Veïns del Port de Tarragona i aquest blog estan immersos en la preparació del programa de festes d'enguany que estarà carregat de novetats i sorpreses que més endavant desvetllarem. Neptú i Afrodita, els gegants del Port, comptaran per exemple, entre altres, amb una cercavila pel barri que preveu la presència d'altres colles geganteres.

Va ser l'any 1990 quan aquestes peces van estrenar-se per encàrrec de l'entitat veïnal i des d'aleshores i durant 25 anys han ballat pels carrers de la ciutat tant en les festes del barri com en les de Santa Tecla, algun Sant Magí i Corpus, a més de sortides a festes d'altres barris, pobles i ciutats. La parella de gegants comptarà també amb un reportatge sobre la seva història i per aquest motiu aquest dissabte farà una sortida per dur a terme una sessió fotogràfica especial.

16 de juny del 2015

José Ruiz, nou president de la Federació de Veïns s.XXI en el lloc de Pedro Sánchez que entra a l'Ajuntament com a regidor de Ciutadans

José Ruiz (esquerra) i Pedro Sánchez (dreta) en imatge d'arxiu
El president de l'Associació de Veïns del Port, José Ruiz, ha passat a presidir també la Federació de Veïns s.XXI ocupant el lloc de Pedro Sánchez, nou regidor a l'Ajuntament de Tarragona.

L'entrada al consistori com a regidor per part de Ciutadans, partit liderat per Rubén Viñuales, ha fet a Sánchez renunciar a la presidencia veïnal. Per aquest motiu Ruiz, que fins ara i des de fa vuit anys era el vicepresident, s'ha posat al capdavant de l'agrupació que engloba 21 associacions de veïns de Tarragona i ubicada al carrer Puig d'en Sitges,17 baixos, a la Part Alta.

15 de juny del 2015

Jordi Martí, veí del Barri del Port, entra com a regidor a l'Ajuntament per part de la CUP

Jordi Martí, veí del Barri del Port i
regidor a l'Ajuntament per la CUP
El Barri del Port fa cabuda d'una forma o altra a l'Ajuntament de Tarragona mitjançant diversos regidors. Ana Santos (PSC), Jordi Martí (CUP), ERC i Albert Abelló (CiU) guarden relació.

Per primer cop, la CUP entra a formar part del govern municipal a l'Ajuntament de Tarragona i ho fa amb dos regidors, Laia Estrada i Jordi Martí, veí del Barri del Port.

Nascut l'any 1969, Martí és professor, periodista, escriptor i activista social català. És militant de la Candidatura d'Unitat Popular i està afiliat a la Confederació General del Treball. Es va llicenciar en Filologia catalana per la Universitat Rovira i Virgili i va obtenir un màster en Crítica Literària i Llengua i Literatura Catalanes. En l'àmbit acadèmic, ha exercit fins al moment de professor de llengua i literatura catalana a secundària. A nivell sociopolític, se'l vincula a la lluita anarcosindicalista, antimilitarista i independentista del Camp de Tarragona,a partir de la seva militància a l'Ateneu Llibertari Alomà de Tarragona i al Col·lectiu Independentista del Priorat. A més és cantant i guitarra del grup Llunàtics i actualment nou regidor de l'Ajuntament de Tarragona.

Com publicava aquest blog fa uns dies, no és l'únic veí del Barri del Port que entra com a nou regidor a l'Ajuntament. També Ana Santos, pel grup socialista i com a nova regidora de Serveis Socials (veure).

D'altra banda, cal apuntar que en relació, ERC té el seu local al carrer Reial i coneix la realitat del barri, mostra és el seu programa electoral amb aposta clara per la Part Baixa. Finalment, Albert Abelló (CiU) va nèixer al carrer Smith. 

14 de juny del 2015

Èxit de participació al 1er Curs Infantil de Bricolatge de Ferreteria Bonasa al Barri del Port

Algunes imatges de la jornada. Foto: Ferreteria Bonasa

Al voltant d'una quinzena de nens i nenes van aprendre a fer casetes de fusta per a ocells aquest dissabte al matí en el 1er Curs de Bricolatge Infantil organitzat per Ferreteria Bonasa.

L'establiment del Barri del Port ubicat al carrer Sant Miquel, va dur a terme amb èxit aquest taller al magatzem de l'A.V.V del Port, al mateix carrer. Acompanyats i ajudats pels pares i mares, els nens i nenes van tenir l'oportunitat d'utilitzar eines que normalment tenen prohibides, a partir del kit de treball preparat per Bonasa qui ja es planteja repetir el curs.

El resultat de les creacions va ser divers i també es van fer jardineres de fusta.

*Pots veure més detalls i fotos en -aquest enllaç-

Carrers inundats i a fosques al Barri del Port aquest dissabte nit per la forta pluja

Cruïlla entre el carrer Reial i Castaños. Foto: Josep M. Bonet
Diversos carrers de la Part Baixa van quedar inundats una bona estona degut a la forta pluja acompanyada de tempesta amb que sorprenia la nit d'aquest dissabte.


Carrer Castaños amb Smith. Foto: Josep M.Bonet

Fins i tot va haver-hi carrers que es van quedar també sense llum. Entre ells, la Plaça dels Carros i el carrer Apodaca van quedar a fosques. El Barri del Port no va ser l´únic afectat, també altres barris i zones de la ciutat degut a la forta tromba d'aigua que va caure en poc temps. I esque a tota Tarragona es van recollir fins a 68 litres per metre quadrat.

La Plaça dels Carros a fosques aquest dissabte nit. Foto: Blog Barri del Port

Un dels punts més crítics va ser la unió entre el Barri del Port i el Serrallo on el Pont de la Petxina va quedar totalment inundat d'aigua impedint el pas. Pots veure un vídeo de l'aiguat (en aquest enllaç) 

13 de juny del 2015

Ana Santos, provinent del Barri del Port, esdevé nova regidora de Serveis Socials a l'Ajuntament tarragoní

Ana Santos, sentada al seu escó de
l'Ajuntament. Foto: Blog Barri del Port

Aquest dissabte 13 de juny s'ha constituït el nou Ajuntament de Tarragona amb Josep Fèlix Ballesteros que ha renovat per tercer cop com alcalde de la ciutat (veure). A la vegada s'ha conformat el nou cartipàs municipal amb les diverses regidories i competències. Ana Santos, veïna del Barri del Port, forma part del nou equip socialista en l'Àrea de Serveis a la Persona.

Ana Santos i Ivana Martínez, dos regidores cabdals per al barri

L'Àrea de Serveis a la Persona que assumeix Santos és important per al Barri del Port, i la Part Baixa en general, ja que inclou Immigració i Gent Gran, població majoritària del barri, a més de Serveis Socials, ubicats al carrer Misericòrdia. Per la seva banda, Ivana Martínez enceta la regidoria de Neteja Pública, eterna problemàtica a la zona, i que suma a Espais Públics que ja tenia a l'anterior mandat.

Altres competencies importants i destacades per al Barri del Port són les de Seguretat Ciutadana que recau ara en Pau Pérez, quan la vigilància i les càmeres pendents a la Part Baixa són un tema clau per al veïnat, així com combatre l'incivisme i el vandalisme.

Ana Santos i Ivana Martínez, aquest matí a l'Ajuntament. Foto: Blog Barri del Port

L'arquitecte Josep Maria Milà s'ocuparà a partir d'ara de l'Area de Territori amb Mobilitat i Urbanisme, quan al Barri del Port hi ha pendents la remodelació de la Plaça dels Infants i diversos carrers del barri, per millorar el comerç, un altre problema de la zona, i un camp que recau ara en Elvira Ferrando. Altres reclams del Barri del Port com són disposar d'un Centre Cívic, una Llar d'Infants i reivindicar la tercera planta de l'EOI com a biblioteca del centre i sala d'actes del barri, s'engloben en l'Àrea d'Educació que ara pertoca a Francesc Roca.

Finalment, Begoña Floria es posa ara al capdavant, entre d'altres, de Turisme i Patrimoni, quan a la Part Baixa hi ha pendent d'impulsar una nova ruta arqueològica i cal potenciar el seu llegat patrimonial, també d'interès turístic a la ciutat.

Cal apuntar també que un altre veí del Barri del Port ha entrat a formar part del govern municipal com a nou regidor per part de la CUP, Jordi Martí (veure).

Ana Santos es postula com a nova regidora de barri

Santos no solament s'ocuparà de Serveis a la Persona sinó que tindrà assignat un barri o zona de la ciutat com la resta de regidors. Vinculada i veïna del Barri del Port, molts apunten, ja que podria ocupar-se de la Part Baixa, Serrallo, Residencial Palau i Verge del Carme, la zona que fins al moment tenia Carme Crespo que no continua a l'Ajuntament. Per ara no s'ha donat a conèixer quins regidors i regidores tindrà cada zona i barri de la ciutat tot i que ja el president de l'Associació de Veïns del Port, José Ruiz, en l'última visita de l'alcalde va fer-li saber que estarien encantats que fos així (veure vídeo). Ara caldrà esperar si la possibilitat serà finalment una realitat.

Ana Santos Gorraiz
Ana Santos Gorraiz va néixer a Tarragona el 1966. Empresària de Silva Editorial, empresa ubicada al Barri del Port. Membre de l’executiva del PSC de Tarragona on ha estat secretària d’immigració, de cultura i de polítiques d’igualtat. Presidenta del Consell de dones de l’agrupació i de la Secretaria del consell rector de la cooperativa obrera tarraconense. Membre de l’associació de veïns del Port de Tarragona.

Ha cursat estudis universitaris de Dret a la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Autònoma de Madrid i a la UNED. A més, ha rebut formació en matèria de tècnica de vendes i comunicació al centre de Merchands a Barcelona i de seguretat en el treball en Barnaworks.

Ha treballat com administrativa a les oficines centrals de Caixa Tarragona, a Adigsa (empresa pública d'habitatge social de la Generalitat) i en la Direcció Provincial de Correus de Tarragona (a les oficines tècniques de Salou i Tortosa).

Va ser cogerent de l'empresa comercial de música Hitos i responsable de gestió de clients de Pastor Publicitat. També ha realitzat tasques de comercial a l'empresa de telecomunicació Merchands.

Gestiona l'àrea de disseny i maquetació a Nou Silva Equips i Inventa't Comunicació. Va dirigir la memòria reconeguda amb el 2n Premi a la millor Empresa Innovadora en el concurs convocat per l'Ajuntament de Tarragona l'any 2003.

Vídeo: Josep Fèlix Ballesteros, investit alcalde de Tarragona per tercer cop

Ballesteros investit novament alcalde.
Foto: Ajuntament de Tarragona
Aquest mig dia ha tingut lloc a l'Ajuntament de Tarragona l'acte d'investidura de Josep Fèlix Ballesteros com a alcalde de la ciutat i per tercer cop amb els vots a favor dels nou regidors del grup municipal socialista (PSC), l'abstenció dels quatre regidors de Ciutadans (C's) i d'Arga Sentís (ICV-EUiA), i el vot en blanc dels quatre representants del PP i dels tres de CiU. Els dos vots de la CUP han estat nuls i els quatre regidors d'ERC han votat el seu candidat Pau Ricomà.

Foto de grup del nou consistori tarragoní. Foto: Ajuntament de Tarragona
L'acte ha durat més de dues hores a la Sala de Plens del Consistori on abans d'iniciar la sessió s'ha pogut veure un ambient distès i d'harmonia entre els diversos portaveus i regidors d'uns i altres grups.

Foto de grup de l'alcalde i els regidors socialistes. Foto: Ajuntament de Tarragona

Nou cartipàs municipal 

El nou cartipàs de l’Ajuntament de Tarragona ha quedat dividit en sis àrees amb els següents regidors/es:

1. Àrea de Presidència 

Sr. Javier Villamayor Caamaño
Sr. Elvira Ferrando Gómez

2. Àrea de Serveis Centrals, Economia i Hisenda i Seguretat

Sr. Pau Pérez Herrero

3. Àrea de Serveis a la Persona

Sra. Ana Santos Gorraiz

4. Àrea de Territori

Sr. Josep Maria Milà Rovira
Sra. Ivana Martínez Valverde

5. Àrea d’Educació, Ocupació i Desenvolupament Econòmic 

Sr. Francesc Roca Rosell
Sra. Elvira Ferrando Gómez

6. Àrea de Cultura, Patrimoni  Turisme i Joventut

Sra. Begoña Floria Eseberri
Sra. Ivana Martínez Valverde

12 de juny del 2015

Alumnes d'ESO del Col·legi El Carme aprenen a orientar-se en una excursió al Pont del Diable

Imatges de l'excursió. Foto: El Carme

El passat dimecres, els alumnes de 3r i 4t d’ESO del Col·legi El Carme del Barri del Port es van desplaçar caminant fins al Pont del Diable, per dur a terme una cursa d’orientació.

Els dies previs, a classe, van rebre una formació sobre el disseny de tracks, conversió de formats GPX i KML, utilització bàsica del google earth, funcionament d’un aparell GPS amb mapes de corbes de nivell i interpretació de plànols amb llegenda cartogràfica.

L’activitat consistia en trobar 11 balises amagades, marcar el control de pas i arribar al lloc de sortida amb el menor temps possible.

Van aprofitar la jornada per conèixer l'indret, dinar i després d’una estona d’esbarjo retorn a l’escola.

Font: elcarmetarragona.wordpress.com

11 de juny del 2015

L'edifici de l'Arxiu del Port, a la Plaça dels Carros, restaura la seva façana per primer cop en gairebé 30 anys

Bastides a l'edifici de l'Arxiu del Port, a la cantonada
 entre Anselm Clavé i Plaça dels Carros. Foto: Blog Barri del Port

Des de fa una setmana i al llarg dels tres mesos vinents, el Port de Tarragona restaura la façana de l'edifici històric del carrer d'Anselm Clavé,2 cantonada amb plaça dels Carros, que va ser reformat fa gairebé 30 anys i on va obrir portes l'Arxiu del Port fa 25 enguany.

Aquest edifici institucional-administratiu datat al segle XIX va acollir oficines del Port als orígens del barri de la Marina, conegut actualment com a Barri del Port, i posteriorment la Junta d'Obres i administració portuària. Des del juliol de 1990 va obrir al públic com a Arxiu del Port, amb tot el llegat d'arxius i documents portuaris i marítims, i que el mes vinent celebra els seus 25 anys.

Les obres s'allargaran durant tres mesos. Foto: Blog Barri del Port

Abandonat durant sis anys, aquest edifici es va reformar l'any 1986 i des d'aleshores no s'havia restaurat la façana tot i que sí s'havia repintat en algunes ocasions, comenten a aquest blog fonts del dipòsit documental. Ara, aprofitant que calia dur a terme tasques per millorar l'aïllament tèrmic de l'edifici, s'ha aprofitat per restaurat les dues façanes a càrrec de l'empresa Rècop.

Per aquest motiu i al llarg de tres mesos l'edifici està envoltat de bastides i haurà d'esperar a la tardor per oferir portes obertes i actes amb motiu del 25è aniversari. Tot i així, segueix la seva activitat i obert al públic tot l'estiu en horari de dilluns a divendres de 9 a 14h.

*Pots veure més detalls de la història de l'edifici (en aquest enllaç)

9 de juny del 2015

Més de 3.000 tapes servides a la Part Baixa amb el Tàrraco Tapes Primavera 2015

Les tapes han atret l'atenció de multitud de gent quests dies. Foto: Blog Barri del Port

Balanç positiu i satisfacció entre els restauradors de la Part Baixa participants al Tàrraco Tapes Primavera 2015 amb un total de més de 3.000 tapes servides entre tots ells (3.350 exactament) i increment de xifres respecte l'última edició.

Els quatre establiments del Barri del Port, La Mitja Lluna, El Racó dels Amics, la Pulcinella i el Racó d'en Maginet han aprofitat per participar en aquesta ruta on sí tenen cabuda i oportunitat. Tots ells coincideixen en considerar que aquesta iniciativa els hi serveix per promocionar-se més que per fer guanys i esan disposats a seguir participant en properes edicions.

Amb un miler de tapes, La Mitja Lluna la que més ha servit

Dels quatre establiments de la Part Baixa participants a la ruta d'Estrella Damm, la Mitja Lluna, a la Plaça Prim,1, ha  estat el que més ha servit amb un total d'unes 1.000 tapes, xifra similar a la de l'última edició. La seva ubicació més propera al centre ha estat un punt a favor. "Estem satisfets i contents i volem tornar a participar" ens comenta Laura Azorín qui valora positivament la qualitat de totes les tapes de la Part Baixa. El seu establiment oferia enguany l'hamburguesa 'Te'm menjaré' (veure reportatge).

Seguidament, a l'extrem del Barri del Port i camí cap al Serrallo, La Pulcinella ha servit 900 tapes de la pizza 'Fiore Bianca', 100 més que a l'última edició (veure reportatge). La seva propietaria Yolanda Torné explica a aquest blog que "hem fet més tapes ja que han estat més dies, estem contents". Segons Torné "creiem que hauria d'haver més marge entre la ruta de la Cambra de Comerç i la d'Estrella Damm per no cremar la iniciativa i la gent no es cansi, pot fer-se repetitiu". Així encara es mostra satisfeta i repetirà a la ruta de tardor.

Les tapes de la Part Baixa han augmentat les xifres
d'edicions anteriors. Foto: Blog Barri del Port

Per la seva banda, el Racó dels Amics, al carrer Smith,59, ha servit 750 tapes de 'Pujant al cel' (veure reportatge). David Lozano, el propietari, fa un balanç positiu tenint en compte que a l'edició anterior la xifra va ser de 400 tapes. Tot i així, no assoleix la del primer any que va ser de 1.300 tapes i "ens serveix sobretot per promocionar-nos". Lozano afirma que "estarem disposats a tornar a participar sempre i quan Estrella Damm compti amb nosaltres".

El Racó d'en Maginet, al carrer Felip Pedrell,1, que s'ha estrenat enguany, ha servit una xifra semblant, 700 tapes dels 'Ous trencats amb gules' (veure reportatge). El seu propietari, Javier Rubio, també es mostra satisfet i disposat a tornar a participar. Segons comenta, "hi ha clients que han quedat molt contents i han repetit o tornat amb altres amics".

Enguany aquest blog ha impulsat una Ruta de la Part Baixa animant a tastar aquestes quatre tapes del Tàrraco Tapes Primavera 2015 (veure).

Dilluns 15 de juny comencen les obres d'ampliació de vorera dels passos vianant del carrer Reial ja senyalitzats

Senyalització provisional de l'espai a ampliar. Foto: Blog Barri del Port

Aquest matí s'han dut a terme les tasques de senyalització provisional en blau de l'espai pendent d'ampliar a les voreres del carrer Reial. Les obres començaran el proper dilluns 15 de juny.

Com ja us va avançar aquest blog (veure amb més detall), la vorera del carrer Reial en la part de l'estacionament serà ampliada en els trams on hi ha cadascun dels passos de vianant, hi ha 10 en total, per tal de millorar la mobilitat a peu, la visibilitat i reduir els accidents.

Les obres es duran a terme a una desena de passos vianant. Foto: Blog Barri del Port

Tot i que amb retard respecte a la data inicial, el proper dilluns 15 de juny s'iniciaran les obres un cop s'ha efectuat aquest matí aquesta senyalització que marca l'espai a ampliar. El pressupost de l'obra és de 45 mil euros i es calcula que els treballs s'allargaran durant un mes.

7 de juny del 2015

Noves destrosses al Pas Soterrat de la Plaça dels Carros la nit en que el Barça guanya la Champions

Plaques trencades aquest dissabte nit al Pas Soterrat
 de la Plaça dels Carros. Foto: Blog Brri del Port

El Barri del Port ha despertat aquest diumenge amb diverses mostres de vandalisme fruit de l'oci nocturn aquest dissabte nit en que el Barça guanyava la Champions.

Plaques trencades aquest dissabte nit al Pas Soterrat
 de la Plaça dels Carros. Foto: Blog Brri del Port

Si el passat cap de setmana el triomf dels culés a la Copa del Rey feia reforçar els dispositius policials tenint en compte que la ingesta d'alcohol començava des del moment del partit, i per tant més aviat que l'habitual en un dissabte nit (veure), aquest cap de setmana amb la nova victòria grana els cossos policials han tornat a augmentar la seva presència i control en punts clau de l'oci nocturn de la ciutat i entre ells la Part Baixa. 

Plaques trencades aquest dissabte nit al Pas Soterrat
 de la Plaça dels Carros. Foto: Blog Brri del Port

Tot i així, s'han produït diverses destrosses i entre elles al Pas Soterrat de la Plaça dels Carros on novament s'han trencat algunes plaques de la paret, quan ara feia temps que no es produïa, tenint en compte que quan es va estrenar va succeir en repetides ocasions. Tal és així, que la despesa ocasionada al consistori i la molèstia al barri, havia fet plantejar a l'A.V.V del Port substituir les plaques per ciment i fer-hi alguna pintura mural representativa de la Part Baixa com el que recentment s'ha fet al Pont de la Petxina del Serrallo on llueixen rostres destacats del barri mariner.

6 de juny del 2015

Gemma Bladé, alumna d'E.S.O al Col·legi El Carme, premiada al 55è Concurs 'Jóvenes Talentos Literarios'

Gemma Bladé amb el diploma. Foto: El Carme


Aquest dissabte 6 de juny, Gemma Bladé, estudiant de 2n d’ESO del Col·legi El Carme, del Barri del Port, ha assolit el primer premi provincial de la 55ena edició del Concurs “Jóvenes Talentos Literarios”.

Aquest és un concurs amb una llarga trajectòria i que gaudeix d’un enorme prestigi en el món educatiu.

L’entrega de premis s’ha realitzat al Teatre de la Xina de Port Aventura. La Gemma ha rebut uns obsequis per part de l’organització, una medalla i el diploma acreditatiu.

Font: elcarmetarragona.wordpress.com

5 de juny del 2015

Més de 300 ocells competiran aquest diumenge al Barri del Port

Imatge d'una de les competicions a l'A.V.V del Port. Foto: Societat Ocellera El Rossinyol

El cant, plumatge i aspecte de més de 300 ocells es posaran a prova i en exhibició quest diumenge en una competició al Barri del Port.

El Magatzem de l'Associació de Veïns del Port, al carrer Sant Miquel,19, acull aquest diumenge entre les 8h i les 14h la Festa Social dels Ocells on participaran els millors exemplars de 4 federacions tarragonines, organitat per la Societat Ocellera El Rossinyol i amb qui l'A.V.V del Port col·labora fa 20 anys. De fet molts caps de setmana la seu social al carrer Reial,9 Baixos acull eliminatories.

Els premis van en les categories Pinzon- Passarell- Verderon i Cadernera. La competició social finalitzarà en dues setmanes.


4 de juny del 2015

Els menuts del Col·legi El Carme descobreixen la història del ferrocarril al Port de Tarragona

Imatges de la sortida. Foto: El Carme

Els nens i nenes d’Educació Infantil del Col·legi El Carme, al Barri del Port, han realitzat recentment una sortida a un dels Tinglados del Port de Tarragona per fer un viatge al passat. Els alumnes han gaudit moltíssim de l’experiència i l’aventura endinsant-se en la història del ferrocarril amb un taller amb reproduccions i rèpliques, i fins i tot han fet de trenet humà.

Campus Infantil de Ball aquest estiu 2015 al Barri del Port amb l'Escola de ball Nou Ritme


L'Escola de ball Nou Ritme del carrer Reial, 54 Baixos, del Barri del Port, ofereix per aquest estiu 2015 un Campus Infantil de Ball amb modalitats com el ball modern, clàssic o hip hop, a més de tallers i excursions, entre altres.

L'escola del ballarí Marc Pedraza llença aquest curs estiuenc del 29 de juny al 31 de juliol, de dilluns a divendres de 9h a 13h. El curs complet costa 170€ i les inscripcions fins al 10 de juny tenen un 10% de descompte.

3 de juny del 2015

Els barris de Ponent fan postposar el repintat de senyalització horitzontal a la Part Baixa

Pas de vianants repintat recentment al capdavall del carrer
Pere Martell a la Part Baixa. Foto: Blog Barri del Port

La Brigada Municipal de l'Ajuntament de Tarragona havia iniciat un calendari d'actuació a la Part Baixa (veure) consistent a repintar la senyalització horitzontal dels carrers i de pas netejar-los, que ara es veu paralitzada i posposada per dur-la a terme primer a Ponent.

Segons informen les xarxes socials de Mobilitat del consistori, a partir de dilluns canvia la previsió i s'actuarà primer als barris de Ponent i zones de la ciutat amb festes de barri aprofitant les restriccions que això suposa en els seus carrers i així evitar més d'un cop molèsties al veïnat. Per aquest motiu per ara els carrers del Barri del Port, on les festes són al juliol, hauran d'esperar. Sí s'havia dut a terme a Torres Jordi i carrers propers com Pere Martell o Jaume I. La previsió inicial contemplava per a la propera setmana els carrers Lleó i del Mar.

Tasques de reparació. Foto: José Ruiz

Reparació de la vorera del carrer Nou de Santa Tecla

D'altra banda, la Brigada du a terme tasques de reparació de l'asfalt de la vorera del carrer Nou de Santa Tecla, davant l'antic local de la Colla Xiquets dels Serrallo, aprofitant que aquests ja no porten a terme activitat en aquest indret afectat.

Carrer Orosi (Història)



Paulo Orosio, sabi tarragoní, va donar nom al carrer d'Orosi. Va ser deixeble predilecte de Sant Agustí i Sant Jerònim. Va fundar l'escola providencialista en història i va ser autor de la crònica universal dividida en set volums traduïts a gairebé tots els idiomes. La seva patria va estar disputada entre Braga i Tarragona. Ell mateix va fer seva Tarragona en la seva cel·lebrada i discutida història: "In Hispania Tarraconem nostram" que va fer pensar que era la seva ciutat de naixement, entre d'altres teories.

El seu bust figura a l'edifici de l'Ajuntament entre altres il·lustres, els de Joan Smith i Joaquín de Santiyán

El carrer Orosi neix des del carrer Apodaca i s'allarga fins l'Estació de Trens, paral·lela al carrer Barcelona.

______

Fonts:
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové)
-Calles Antiguas de Tarragona. Tomo II (Instituto de Estudios Tarraconenses)

Carrer d'Orosi (Historia)



Paulo Orosio, sabio tarraconense, daría nombre al Carrer d'Orosi. Fue discípulo predilecto de San Agustín y San Jerónimo. Fundó la escuela providencialista en historia y fue autor de una crónica universal dividida en siete libros traducidos a casi todos los idiomas. Su patria estuvo disputada entre Braga y Tarragona. Él mismo hizo suya a Tarragona en su celebrada y discutida historia: "In Hispania Taraconem nostram" que hizo pensar que era su ciudad de nacimiento, entre otras teorías.

Su busto figura en el edificio del Ayuntamiento entre otros ilustres como los de Joan Smith y Joaquín de Santiyán.

La calle Orosio nace des de la calle Apodaca y se alarga hasta la Estación de Trenes, paralela a la calle Barcelona.


Fuentes:
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové)
-Calles Antiguas de Tarragona. Tomo II (Instituto de Estudios Tarraconenses)

Una avaria a les escales mecàniques del carrer Vapor deixa sense servei el sentit de baixada fa dies

Les escales mecàniques del carrer Vapor aquest matí amb
 sentit canviat. Foto: Blog Barri del Port

Aquest matí uns operaris arreglaven una avaria a les escales mecàniques del carrer Vapor on tanques amb avís de 'fora de servei per manteniment' alertaven als usuaris del problema.

Els usuaris que volein baixar ho han hagut de fer per les
escales fixes dels Jardins Vapor. Foto: Blog Barri del Port

Canvi de sentit i baixada alternativa

Les escales de sentit baixada s'han habilitat en sentit pujada i les annexes a la pared han quedat inutilitzades. Aquest problema ha obligat als usuaris que volien baixar a haver de fer-ho per les escales alternatives fixes de les plataformes de terrassa del costat, dels Jardins Vapor, fins i tot gent amb carrets de compra o cotxets d'infants. Segons apunten alguns veïns ja fa dies que persisteix el problema.

Vídeo: La Tabacalera (Ruta Xemeneies, la Part Baixa Industrial)


Unes 25 persones van formar part divendres 29 de maig de la Ruta Xemeneies sobre la Part Baixa Industrial, organitzada per la Biblioteca Pública de Tarragona i la revista Fet a Tarragona, amb les explicacions i guia de l'arquitecte Ramon Aloguín, nascut a la Plaça dels Carros del Barri del Port.

La Tabacalera, un dels espais de la ruta i del llegat industrial de la Part Baixa, ocupa una tercera part de l'actual Casc Antic de la ciutat amb el seu complex arquitectònic del que actualment tan sols s'han restaurat i utilitzat els magatzems posteriors, amb el Jardí Vertical i dependències municipals com la Capsa de Música, Tarragona Impulsa, Tarragona2017, l'Axiu Històric o l'Hemeroteca.

La Tabacalera data de l'any 1923 en que es col·loca la primera pedra amb el cardenal Vidal i Barraquer. Els arquitectes van ser Francisco Quintana i Roberto Navarro (que van morir molt joves), i els enginyers Francisco Bastos i Miquel Quesada. El primer director, Josep Pulla, va dirigir la fàbrica de tabac que va iniciar la seva activitat amb uns 100 treballadors. Va costar uns 10 milions de pessetes de l'època.

Ocupa 68 mil metres quadrats, quasi unes 7 hectàrees. La gran inundació de l'any 30 deixa arrasat el Serrallo i també la Part Baixa amb la Tabacalera. D'altra banda també van afectar les troballes de la Necròpolis Paleocristiana.

Amb la guerra, la Fàbrica no té bon funcionament, l'any 1936 l'activitat es trasllada a Vic i al 1942 es recupera. Entre el 45 i el 75 gran activitat amb fabricació de grans marques de tabac. Per exemple al 1965 els famosos Ducados.

Socialment va donar treball a gran població, un 10%, unes 800 persones a l'any 65 en què s'implanta la Indústria Química a Tarragona. Les campanyes antitabac perjudiquen l'activitat i Altadis agafa el relleu. Finalment al 2007 es tanca la Tabacalera.

L'edifici és d'una gran qualitat arquitectònica, el marbre, ferro forjat, escultures i gran detallisme en finestres, portes, cornises i balcons... també destacava el seu jardí, actualment abandonat.

L'esplanada que hi ha davant la Tabacalera, a tocar del riu, es va utilitzar com taller de marbres i pedra per a la construcció.

L'any 2012 l'Ajuntament es fa càrrec de l'edifici i obre l'Arxiu Històric, posteriorment altres equipaments.

Dades de Ramon Aloguín durant l'explicació


2 de juny del 2015

Noves jardineres amb plantes milloren la imatge dels Jardins Vapor

Noves jardineres als Jardins Vapor. Foto: Barri del Port

Des de fa un parell de setmanes, unes noves jardineres amb plantes diverses precedeixen els Jardins Vapor amb les troballes romanes d'una font monumental al carrer Vapor, al Barri del Port.

La zona amb gespa que precedeix les restes arqueològiques tancades ara conté unes noves jardineres amb diversos tipus de plantes millorant la imatge de l'espai, tenint en compte que properament s'impulsarà una ruta turística pel llegat romà de la Part Baixa (veure). 

Tot llest per poder adjudicar la instal·lació de les esperades càmeres de videovigilància a la Part Baixa

L'Ajuntament de Tarragona ja pot encetar el procés de contractació per adjudicar la instal·lació de les càmeres de videovigilància, un fet del que es parla i s'espera fa vuit anys i que no acaba de materialitzar-se mai.

Segons informa Tarragona Ràdio, el govern municipal en funcions ha tornat a rebre el vistiplau de la Comissió de Videovigilància de Catalunya i, per tant, ja pot encetar el procés de contractació.

L’òrgan ja havia aprovat la proposta presentada pel consistori però l’ha hagut de revisar de nou perquè s’havia esgotat el marge d’un any per col·locar els dispositius.

El tinent d’alcalde de Seguretat en funcions, Carles Castillo, ha explicat a l'emissora que ara ja està tot tancat pel que fa a autoritzacions i que la idea és poder adjudicar la instal·lació de les càmeres el més aviat possible. Fa poc temps Castillo, que no seguirà en el nou mandat, lamentava deixar l'Ajuntament sense qe aquest fet sigui una realitat (veure).

Els pressupostos d’aquest 2015 ja recullen una partida de 200.000 euros per a la instal·lació dels  24 dispositius de vigilància que es col·locaran en ubicacions pactades amb els veïns de la Part Baixa. Es distribuiran entre 15 carrers compresos entre Apodaca, l’estació de trens i el carrer Reial.

Les càmeres se situaran tant en fanals com en façanes d'edificis a una alçada d’entre 3 i 6,5 metres.

1 de juny del 2015

Carrer General Contreras (Història)



Aquest carrer deu el seu nom a Juan Senén de Contreras, governador de Tarragona, des del 31 de maig de 1811, va rendir la ciutat el 28 de juny.

Presoner de guerra, va ser portat a França i tancat al castell de Bouillon, d'on es va escapolir l'1 d'octubre de 1812. Va caminar vuit mesos disfressat per Alemanya, Holanda, Flandes i Normandia, va arribar a Anglaterra el 31 de maig de 1813, i a l'octubre va tornar a Espanya, incorporant-se a l'exèrcit de Castella, amb residència a Madrid.


Va publicar 'Sitio de Tarragona', el que va passar entre els francesos i el general Contreras que la va defensar (Madrid, 1813), i que va tenir immediatament traducció francesa i anglesa, ambdues a Londres en 1813. La comtessa de Kielmannsegge es refereix al seu informe sobre la defensa de Saragossa: és error, per Tarragona. Tinent general, des del 13 d'octubre de 1814, va ser destinat a l'exèrcit de la dreta, el 6 de maig de 1815, i guardonat amb la gran creu de Sant Hermenegildo, en 1816.

El 7 de febrer de 1824 és condecorat amb la Gran creu de Sant Fernando, per la defensa de Tarragona en 1811. Va tenir també la medalla d'or als presoners de guerra, que es van escapolir a França, i les creus de distinció de Tarragona

Les magnífiques casernes de Tarragona porten el nom del General Contreras com a homenatge de la ciutat i de l'Exèrcit a tan invicte general i excel·lent patriota.

Aquest carrer de la Part Baixa de Tarragona enllaça el Palau de Congressos amb l'Arxiu del Port al carrer Anselm Clavé.

_______

Fonts:

-www.mcnbiografias.com
-"Archivo General Militar de Segovia".
-Diario Mercantil de Cádiz, n. 82, 23 de marzo de 1809.
-PALAU Y DULCET, Antonio: Manual del librero hispanoamericano. 2º ed. Barcelona: 1948-1977.
-Redactor General de España, n. 70 y 72, de 23 y 25 de agosto de 1811.