CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

2 de novembre del 2015

Carrer Cartagena (Història)

Carrer Cartagena any 2015

Aquest carrer del Barri del Port deu la seva nomenclatura a la ciutat de Cartagena, d'on a partir de l'any 1790 comencen a arribar presos per als treballs a la cantera per a la contrucció del Port de Tarragona, tal com constaten els escrits de l'època*.

El 10 d’abril s’emetia l’ordre que enviava els seixanta presos de Cartagena cap a Tarragona. Al maig del mateix any arribaren a la ciutat, i l’última setmana ja apareixen treballant en la construcció de l’escullera del port. El 26 de maig, de fet, el llibre de certificats i lliuraments diu que s’havien de repartir entre els presos la quantitat de 166 rals i 16 diners d’ardit;154 aquesta fita esdevenia de les primeres referències als presidiaris. Alguns dels presos treballadors seran els següents, segons la primera de les anotacions al Llibre de certificacions i lliuraments: “Juan Mariano Jimenes, Felipe Dias, Gaspar Romero, Domingo Cano, Pedro Mayo, Juan Chanches Lopes, Luis Arispe, Antonio Martines, Pablo Martin, Gabriel Gimenes, Visente Castillejo i Antonio Lopez.

Però, i per què de Cartagena? Segons la pragmàtica de 1771, els treballs de bombes sols eren possibles a Cartagena, cosa que va determinar que l’arsenal de la ciutat se sobrecar - regués de presidiaris.

El carrer Cartagena se situa paral3lel al carrerr Sant Miquel, des del carrer Apodaca i sense sortida a final de carrer. Hi creuen els carrers Nou de Santa Tecla, Misericòrdia i Rebolledo. 

 *(Fons Junta Protectora de les Obres del Port. Llibre de certificacions i lliuraments, 1791-1792. 26 de maig de 1792)
Font: Els presos i el Port de Tarragona de Montserrat Gisbert