Pàgines

14 de novembre del 2014

El Jardí Vertical de la Tabacalera es comença a podrir i recomanen desmuntar-lo per evitar "60 mil euros de manteniment" anual

Jardí Vertical de la Tabacalera. Foto: circdetarragona.com

Després d'obtenir l'any passat el premi Territorio & Màrqueting, el Jardí Vertical de la Tabacalera a la Part Baixa, concebut com un equipament "referent en la gestió intel·ligent de l'aigua", es comença a podrir per problemes que podrien venir pel trencament d'una canonada que estaria provocant que l'aigua de reg surti bruta i afecti les plantes. A més, un informe encarregat per l'agrupació local de Ciutadans de Tarragona, i elaborat per experts i professionals amb coneixements dins del sector, recomana desmuntar-lo com a opció "mes raonable" per evitar un cost anual que rondaria els 60.000 euros, segons informacions de 'El Circ de Tarragona'.

Aquest digital publica que la vegetació del 'Smart Parc Tabacalera' un dels bucs insígnia del concepte smart city, comença a notar la falta d'aigua. Les tasques de manteniment les realitzava l'empresa Urbaser, però fonts del Circ expliquen que fa mesos que el contracte va expirar. El consistori, però, encara té marge legal per negociar amb l'empresa i poder pactar l'ampliació de la concessió tot i que ha d'assumir el manteniment.

Segons l'estudi realitzat a més "caldria justificar el mal funcionament del sistema, el seu alt cost energètic, la seva No ecologia i que no és sostenible, a més dels seus alts costos de manteniment" apuntant que rondaria els 60 mil euros anuals, molt més dels 25 mil que hauria reconegut el consistori qui desconfia de les dades i intencions.

Sistema de reg amb aigua reutilitzada

Es tracta del segon jardí d'aquestes característiques més gran d'Europa. Segons figura en el web de l'Ajuntament de Tarragona, "el jardí de l'Espai Tabacalera reutilitza les aigües residuals del clavegueram i l'aigua de pluja per regar els més d'11.000 metres quadrats de parc urbà". I això "permet que dels 21 milions de litres d’aigua de boca que la ciutat consumeix en un dia, se'n reaprofitin 26.000, un estalvi directe d’aigua potable". En el web també s'afegeix que "per acomplir amb aquest repte, s’apliquen tecnologies i pràctiques innovadores de depuració i regeneració d’aigües residuals urbanes i de gestió de les aigües provinents de la pluja".