Pàgines

10 d’octubre del 2015

Un equip internacional estudiarà el port romà de Tàrraco que, segons sembla, s'ubicava entre els carrers Reial i Smith

El port de Tàrraco a la maqueta de la ciutat en època romana

Un equip internacional estudiarà el port romà de Tarragona mitjançant el projecte Roman Mediterranean Portus, que abasta a trenta ciutats de nou països diferents, informa l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC).

L'objectiu és conèixer el sistema portuari del Mediterrani de l'Imperi romà, des del principi del segle I abans de Crist fins a l'III després de Crist.

En el projecte s'aborda des de l'arqueologia, la geoarqueología, la informàtica i història antiga i epigrafia i abasta ports a Turquia, Israel, Itàlia, Grècia, França, Tunísia, Líbia, Egipte i Espanya.

A Tarragona, s'estudiarà l'extensió, cabotaje i capacitat del port de l'antiga Tarraco, actualment cobert per construccions modernes. Els investigadors creuen que estava situat en el que ara són els carrers Real i Smith.

Informa l'agència EFE que per realitzar les prospeccions s'empraran tècniques geofísiques amb georadar, similars a les quals es van utilitzar en el subsòl de la catedral de Tarragona i que no precisa excavar. Les exploracions amb aquestes tècniques no invasives començaran entre aquest mes i el de novembre, calcula l'ICAC.

Els resultats permetran establir hipòtesis sobre el perfil, la ubicació exacta del moll o la profunditat i, sobretot, quin paper desenvolupava en relació amb la resta d'enclavaments mediterranis.

La recerca la lidera Simon Keay, de la Universitat de Southampton, i l'ICAC és el seu col·laborador local. Keay assenyala que "per jutjar el paper que va tenir a l'imperi, s'ha d'estudiar tot el Mediterrani, entendre-ho com una unitat, com el mar intern unificat que va ser per a Roma".