Un instant de la trobada. Foto: Jordi Abelló |
Aquest diumenge una vintena de persones han participat al Barri del Port de la visita comentada del cicle Històries Amagades de Tarragona amb Mercè Toldrà, directora del Museu del Port i encarregada de guiar la trobada descobrint entre els assistents com s'ha anat transformant el barri al llarg dels darrers tres segles.
La ruta començava a la Plaça dels Carros parlant del gran moviment de mercaderies (vi i fruits secs que hi havia a la plaça durant el s.XIX), l'estàtua de Mercuri i el projecte de l’enginyer John Smith per traçar el Port i els carrers adjacents com el carrer Apodaca on hi havia l'Aduana i el carrer Reial, que en aquella època eren molt grans i de vital importància per engrandir l’urbanisme de la ciutat.
Al carrer Smith, que dóna nom a l'enginyer, es parla de la projecció del barri en quadrícula i tiralínies, prou allunyat del traçat medieval de la Part Alta. En el pas pel carrer Sant Miquel es comenta l'existència de l’església romànica de Sant Miquel, actualment la Renfe, així com l'edifici de la cantonada amb Nou de Santa Tecla que és un dels pocs que queda de les runes que van deixar els bombardejos de la Guerra Civil. I al carrer del Mar la primera ubicació de les cases dels pescadors fins que es van traslladar al Serrallo en ubicar-se la via del tren.
La ruta també va mencionar l'antiga farinera, les fàbriques de vi De Muller i la trajectòria de l'antiga Fàbrica Chartreuse on abans de fabricar el licor era fàbrica tèxtil.
*Podeu conèixer més detalls de la història del barri i els seus carrers en aquest apartat del blog (aquí)