Pàgines

27 d’octubre del 2018

L'Ajuntament de Tarragona dependrà d'una subvenció europea per revitalitzar el Barri del Port entorn el Teatre i Port romà

Maqueta del port romà de Tàrraco
L'Ajuntament de Tarragona reconeix que per impulsar un bon pla integral i revitalitzar el Barri del Port i fer front a molts dels seus problemes, necessitats i mancances, necessita de finançament europeu.

Per aquest motiu la ciutat es presenta a una subvenció europea amb un projecte de remodelació de l'entorn del Teatre Romà enfocat de forma més amplia en l'antic Port Tàrraco District, que abarca tot el Barri del Port. Un projecte que la mateixa consellera de Patrimoni i directora de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region, Begoña Floria, es va encarregar de presentar i informar el passat dijous a alguns veïns i membres de l'Associació de Veïns del Port per tal en tinguessin constància, i que ha publicat ja el Diari de Tarragona.

Revitalitzar barris i espais històrics


La convocatòria està dedicada a les iniciatives per "transformar àrees urbanes històriques i/o paisatges culturals en centres d'emprenedoria i integració social i cultural". Es tracta d'una partida d'ajudes de fins a un milió d'euros de subvenció que se centra en processos de transformació de barris a partir de la recuperació i valorització d'edificis i espais patrimonials. 

És un projecte per fases en el qual l'Ajuntament buscarà la complicitat de partners, com poden ser el Port de Tarragona i la Generalitat, i un procés participatiu on hi formaran part l'Associació de Veïns del Port i l'Associació d'Empresaris, entre altres.

Floria aclareix que el finançament no cobreix actuació d'obra però sí de personal, estudis consultoria, etc. sobre les actuacions i accions a impulsar, i que va estrictament lligat a una obligació d'inversió per part del consistori que les justifiqui i que serveixin per complir el projecte que es comença a treballar i gestar.

Socis europeus


Aquesta convocatòria europea facilita el treball conjunt de quatre ciutats europees, perquè intercanviïn experiències i pugui sortir un model estàndard amb recomanacions perquè pugui utilitzar-se en un futur per part d'altres ciutats.

La proposta inicial va ser acceptada en una reunió en Heerlen (Països Baixos) el passat mes de setembre i ara l'administració local té fins a finals de febrer per presentar aquesta proposta a les institucions de Brussel·les. Abans, Floria viatjarà a Vejle (Dinamarca) que és la que liderarà la redacció de la proposta conjunta sense comportar despeses addicionals. Els altres socis de Tarragona en aquesta aventura són Mostar (Bòsnia i Hercegovina) i Herleen (Països Baixos).

Floria valora positivament aquesta oportunitat com també l'entitat veïnal qui igualment remarca la necessitat d'actuacions immediates i urgents al barri ja que aquest és un projecte lent i a llarg plaç, en cas que la Comissió Europea l'aprovi, fet que tampoc és segur. Tot i així la consellera assenyala que quedaria fet tot un full de ruta i uns compromisos per part del consistori per poder seguir treballant en aquesta línia.