Pàgines

4 de juliol del 2020

L’Arxiu del Port de Tarragona celebra 30 anys d’història amb diverses activitats envers el Barri del Port


Sota  el títol ’30 anys al teu costat!’ l’emblemàtic arxiu del Barri del Port convida a grans i  petits a celebrar el seu recorregut amb una variada oferta d’activitats.

Era  l’any 1987 quan un professor de la Universitat Rovira i Virgili de  Tarragona, Lluís Navarro Miralles, inicià els passos per fer realitat el  projecte de creació d’un arxiu històric a partir de la documentació del  Port de Tarragona en el sí de la mateixa administració portuària. En el  mes d’octubre del mateix any 1987, i gràcies a un conveni amb l’Obra  Social de Caixa Tarragona, es contractaren dues tècniques per a fer-ho  viable, Mercè Toldrà Dalmau i Coia Escoda Múrria, l'actual directora.

Emplaçat  a l’antic edifici d’oficines de la Junta d’Obres del Port, al carrer  d’Anselm Clavé, cantonada plaça dels Carros, l’Arxiu Històric del Port  de Tarragona, va obrir al públic el 4 de juliol de 1990, aprofitant els  actes de celebració del Bicentenari del port modern.

Va  ser el primer arxiu portuari de l’Estat espanyol que obria els seus  fons a la ciutadania. Al cap de pocs anys, a banda de la documentació  històrica, es passà també a gestionar l’administrativa, per la qual cosa  l’Arxiu del Port esdevingué històric i administratiu.

En  l’actualitat l’Arxiu gestiona 13 fons documentals, 6 dels quals són  fruit de la gestió portuària al llarg dels anys, 2 són fons personals,  un és patrimonial, un fons d’empresa, un fons d’altres administracions i  2 són fons d’associacions vinculades al Port de Tarragona: el del Club  Nàutic i el del Gremi de Marejants.

El document portuari més antic que s’hi conserva és una escriptura de propietat d’una botiga de mar de l’any 1714. Així i tot, l’abast cronològic dels documents va del 1790, any en què s’inicien les obres del port modern, fins a l’actualitat.

A  banda dels fons documentals (gairebé 18.000 caixes), l’Arxiu gestiona  també una important Biblioteca formada per 9.500 volums, l’Hemeroteca,  amb més de 420 capçaleres, l’Arxiu de Plànols amb 1.750 unitats, l’Arxiu  d’Imatges amb més de 12.000 fotografies, 321 enregistraments  audiovisuals i més de 1.800 registres de la col·lecció Ephemera.

El programa d’actes: ‘30 anys al teu costat!’


Els  actes de commemoració del 30è aniversari s’havien d’iniciar aquesta  setmana i es preveu que s’allarguin durant tot l’any fins al juliol de  2021; així i tot, a causa de les circumstàncies actuals no es preveu fer  cap activitat presencial fins al mes d’octubre.

Una de les propostes principals passa per una instal·lació de refotografia a la façana de l’Arxiu que anirà a càrrec de Ricard Martínez, fotògraf i  creador, que pretén posar en valor el mateix edifici que acull l’Arxiu  del Port, un immoble gairebé centenari (es va inaugurar l’any 1923) i  que ha esdevingut un indret de referència del Barri del Port. Es preveu  que aquesta instal·lació es pugui inaugurar al llarg de l’estiu.

En  el mes d’octubre, està previst dur a terme les activitats presencials  com ara una ruta guiada per la plaça dels Carros (dimarts 13) a càrrec  de Ramon Aloguin Pallach, amb l’objectiu de donar a conèixer la història d’aquest indret de la Part Baixa tan vinculat al Port de Tarragona.

El primer cap de setmana del mes d’octubre (dissabte 3 i diumenge 4) es faran dues sessions de la nova activitat teatralitzada:  Coneix els secrets de l’Arxiu amb... que s’havia d’estrenar el 9 de  juny amb motiu del Dia Internacional dels Arxius. Un tast de la proposta  es donà a conèixer a través de la pàgina web del Port de Tarragona i les xarxes socials de l’Arxiu.

El  més interessant de l’activitat és que comptarà amb la participació de  dos personatges que ja fa un temps ajuden a donar a conèixer la història  i l’actualitat de l’Arxiu i del Port de Tarragona; es tracta del capità  Apodaca i la senyora Castellarnau. L’activitat es repetirà el cap de setmana del 21 i 22 de novembre.

A finals del mes d’octubre (divendres 23) i al Teatret del Serrallo tindrà lloc la segona edició de les Lectures de mar conjuntament amb la  Biblioteca Pública, que aquest cop giraran al voltant del Barri del  Port.

Al mes de desembre i emmarcat dins el cicle Nadal de somni està previst fer algunes sessions de l’escape room: el misteri de l’arxivera i un taller de scrapbook.

El  2021 arribarà carregat d’activitats i propostes que s’estan començant a  treballar com ara un taller de restauració de documents amb Anna Ferran  Roig, una trobada amb els Instagramers de Tarragona, un taller sobre com fer un documental de caire històric amb Lluís Jané i Maribel Serra i un nou personatge teatralitzat que complementarà les propostes ja existents: Coneix l’Arxiu amb el capità Apodaca i Els secrets de l’Arxiu amb Rat Cebrián.