Aquest dimarts a la tarda unes 200 persones es van concentrar als exteriors del CAP Jaume I del Barri del Port convocats pel Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona.
Es tracta de la 2a concentració en aquest indret amb el suport de les entitats veïnals AV del Port, AV Verge del Carme, AV Tarragona Centre, AV del Serrallo, Moviment Veïnal Pere Martell, Federació Segle XXI i FAVT, a més de representants de Sanitàries en Lluita.
Des del Grup es seguirà oferint una taula informativa tots els dimecres de 10h a 12h a les portes del CAP Jaume I i concentració l'últim dimarts de cada mes a les 18h als exteriors del centre.
A la trobada va intervenir Montse Sans, sanitària i membre del Grup de Treball amb la lectura del manifest on s'hi destacava que:
* L’Atenció Primària no supera el 16% del total del pressupost del Dep. de Salut, que d'acord amb les recomanacions de l’OMS hauria de ser del 25%.
* Per fer front a l’actual escenari excepcional d'emergència, es requereix d'una atenció excepcional amb un increment de recursos humans i materials, junt amb les mesures adients que permetin el ple funcionament dels CAP.
* Exigim l'habilitació d'espais a l’interior dels centres que permetin l'atenció segura de la Covid19 i el blindatge de l'atenció NO Covid19. Així mateix d'espais que evitin les cues d'espera de gent gran, malaltes i persones amb dificultat de mobilitat que es produeixen a l’exterior.
* Reclamem el seguiment de pacients crònics i gent gran. El CAP Jaume I atén una gran població de gent gran.
* Demanem la prevenció de les seqüeles d'aquesta pandèmia: el retard en els diagnòstics i l'augment de malalties fruit del desànim i la desocupació massiva.
* Exigim per a tota la població una atenció sanitària presencial, ja que aquesta es deixa de fer contradient les pròpies recomanacions del Dep. de Salut, que afirma que la visita No presencial ha de ser autoritzada per l’usuari i constar a la historia clínica. Estem d'acord amb la visita no presencial en casos de seguiment, amb un increment de les línies telefòniques.
* Reclamem internalitzar el 061 i la tasca de rastreig externalitzada a Ferrovial, empresa de l'IBEX 35; perquè defensem una Sanitat 100% Pública de titularitat, gestió i provisió.
* Exigim l'obertura de les urgències les 24 hores al CAP.
* Sol·licitem al Sr. Descarrega conèixer l'evolució dels plans urgents trimestrals
* Dades referents a la situació del CAP Jaume I:
- El CAP Jaume I té aproximadament unes 30.000 usuàries
- Primera planta: 9 consultes de metges i 9 consultes d’infermeria (consultes NO COVID)
- Planta baixa: 5 consultes de cribratge i infermeria; i un espai separat COVID. Això s’ha aconseguit recentment gràcies a les lluites d'aquí i d'arreu.
- Fent la comparativa
2011: 26 [facultatius+infermeres]
Febrer 2020: 18 [facultatius+infermeres]
Octubre 2020: 23 [facultatius+infermeres]
Actualment desconeixem si s'ha produït alguna modificació, ja que tenim coneixement que no es procedeix a la substitució del personal en situació de baixa laboral.
Per finalitzar va intervenir Marisa Cañón, sanitària i membre de Sanitàries en Lluita destacant "la necessitat urgent de dotar l'Atenció Primària dels recursos adients per tal d'evitar el seu col·lapse; i el posterior col·lapse de l'Atenció hospitalària esdevingut del primer. Els recursos adients per una Sanitat que les usuàries i el personal dels centres sanitaris ens mereixem".