Pàgines

21 de novembre del 2020

Nova mobilització per reclamar millores al CAP Jaume I el proper dimarts 24 de novembre a les 18h

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública convoca una nova mobilització davant del CAP Jaume I del Barri del Port el proper dimarts 24 de novembre a les 18h per seguir reclamant millores.

D'altra banda han publicat un comunicat donant resposta a les afirmacions del gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Sr. Descarrega, sobre l’Atenció Primària, publicades a la premsa arran de la reunió amb associacions de veïns el passat 4 de novembre.

Indiquen que "La informació mostrada parla de futur immediat, no de resultats. Fa referència a l’últim trimestre d’aquest any, però pensem que en les dates actuals, alguna cosa s’hauria de començar a percebre. No recull el context social canviant que vivim, el repte demogràfic amb la piràmide de la població invertint-se i l’expectativa d’una esperança de vida creixent, junt amb la situació migratòria.

És per tot això que considerem que hem de replantejar l’atenció assistencial, perquè ens afrontem a un escenari diferent, al qual s’afegeix la problemàtica de la COVID-19. A la primera onada de COVID-19 va patir molt l’atenció hospitalària, a la segona onada sabíem que qui patiria més seria l’Atenció Primària (AP). El Departament de Salut ho hagués hagut de preveure i planificar durant l’estiu; i ara no ens trobaríem amb una AP desbordada.

Segons l’informe, les eines digitals que s’han implementat parlen d’objectius quantitatius, concretament d’un 50 % de presencialitat. Per a nosaltres no té massa sentit, no depèn tant de la quantitat com de la qualitat. Hi ha diferents tipus de visites. Les diagnòstiques i exploratòries difícilment poden ser digitals, han de ser presencials. A les visites de seguiment s’hauria de marcar un llindar qualitatiu. La telemedicina (telefònica, whatsapp, aplicacions per ordinador...) hauria de ser només per aquelles visites que requereixin un seguiment, permetent incrementar la relació i freqüència entre el personal sanitari i el pacient. Això seria un sistema qualitatiu i de proximitat.

El cert augment de personal sanitari que l’informe recull del 2011 cap aquí, el considerem totalment insuficient a l‘Atenció Primària. Pensem que per fer front a aquest escenari demogràfic i de situació excepcional d’emergència, es requereix d’una atenció excepcional amb un increment de personal necessari.

Entenem que a diferència de l’atenció hospitalària, complexa i no rutinària; l’AP sí té unes pràctiques habituals: entrevista, extracció de mostra, gestió de mostra, cura, gestió de dades de contacte... Demanem diferenciar físicament l’atenció COVID per poder blindar l’atenció NO COVID, fent una separació de les dues atencions amb espais i professionals diferenciats.

Les seqüeles d’aquesta pandèmia seran el retard i deixadesa en el diagnòstic i seguiment de pacients crònics desatesos; així com l’augment de malalties, fruit de la desocupació massiva.

Hauríem de tenir una Atenció Primària forta i sense barreres. Així mateix, exigim internalitzar el 061, deixant de ser un telèfon de pagament; i dotar l'Atenció Primària amb el 25% del pressupost en Sanitat i en concret per a que pugui fer la tasca de rastreig que li correspon, en lloc de transferir diners públics a una constructora de l'IBEX35 com és Ferrovial.

Des del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública, junt amb les AV Verge del Carme, AV Tarragona Centre, AV del Port, AV del Serrallo, Moviment Veïnal Pere Martell, Federació Segle XXI, FAVT i Sanitàries en Lluita; us convoquem a la propera concentració al CAP Jaume I de Tarragona el proper dimarts 24 de novembre a les 18h.

Totes les entitats convocants fem una crida a la ciutadania a assistir a la concentració, per denunciar les mancances en el servei d'Atenció Primària i exigir als responsables polítics de Salut l'optimització dels recursos humans i materials, junt amb les mesures adients que permetin el ple funcionament del CAP.

Concretament exigim una atenció sanitària presencial per tota la població, la dotació necessària de personal sanitari i administratiu, l'increment de línies telefòniques, el seguiment adient de les malalties cròniques, l'habilitació d'espais per l'atenció segura de la Covid19 i l'obertura de les urgències les 24 hores al CAP. Així mateix, sol.licitem al Sr. Descarrega conèixer l’evolució dels plans urgents trimestrals.

El Grup de Treball posarà una Taula informativa el dilluns 23 de novembre de 10h a 12h a les portes del CAP Jaume I, per tal de facilitar la difusió de la concentració.

La nostra reivindicació per una sanitat 100% pública de titularitat, gestió i provisió; va de la mà d'una lluita compartida entre usuàries i usuaris i el conjunt del personal del CAP"