Pàgines

14 de desembre del 2020

Dijous es presenta el llibre: 'Els Fontanals i Vidal', una família influent del Barri del Port (1825-1960)


'Els Fontanals i Vidal' és el llibre sobre una família influent del Barri del Port entre els anys 1825 i 1960 i que serà presentat quest dijous a càrrec de l'Arxiu del Port de Tarragona dins la col·lecció Saturnino Bellido.

La pandèmia ha sigut entrebanc per enllestir i presentar aquesta obra de Francesc Gassó Minguet, veí del propi barri, i qui per fi podrà donar a conèixer la història amb la que porta força temps treballant i que va resultar escollida finalista del VIII Premi d’Investigació Port de Tarragona i el jurat en va recomanar la seva edició.

La situació d'emergència sanitària farà que la presentació tampoc sigui presencial de manera que es podrà seguir telemàticament aquest dijous 17 de desembre de 19h a 20.30h al Canal Youtube del Port de Tarragona, qui farà així la seva primera presentació via streaming. Es podrà seguir clicant (aquí). 

"El llibre fa un recorregut de 200 anys pel Port de Tarragona, el Barri del Port, el Serrallo, i la Confraria de Pescadors, entre d'altres, amb mil històries que s'hi entrecreuen" indica l'autor qui es mostra satisfet i i·lusionat en que finalment es pugui compartir amb la ciutadania.



Història dels Fontanals i Vidal

La història que es narra en el llibre gira al voltant de la família Fontanals i Vidal, comerciants de vi i bacallà, que arribà a Tarragona procedent de Vilanova a partir del 1825, i es va establir al barri més emergent de la ciutat en aquells moments: el barri del Port, concretament al carrer de Rebolledo, un dels primers que conformarem la Nova Població de la Marina creada seguint el projecte de l'enginyer portuari Joan Smith a partir de l'any 1802.

Els Fontanals aixecaren una immensa casa pairal que abastava tres carrers: Rebolledo, Lleó i Reial. Només aquest fet ja dóna una pista clara del poder econòmic de la família que no es va limitar al comerç marítim continental, sinó que ben aviat expandí el seu negoci a Ultramar, concretament a Cuba i Sud-Amèrica. 

Monges, dramaturgs, comerciants, militars, tot un seguit de personatges van apareixent al llarg del llibre, amb més o menys protagonisme, i donen una visió força àmplia de la idiosincràsia d'una família benestant tarragonina de l'època. Els seus encerts i desencerts, les seves tragèdies i les seves alegries, els matrimonis arranjats per assegurar la riquesa familiar, alguna misteriosa desaparició, la fortuna arribada d'Amèrica, herències, testaments i capítols matrimonials fins a arribar a la darrera de la saga, Montserrat Costa Vidal.

És, per tant, aquest llibre un testimoni elaborat a partir de les fonts primigènies, les de la mateixa família, propietat de l'autor qui ha conservat no només l'arxiu documental, sinó també tot el patrimoni material acumulat al llarg de més de cent trenta anys; tot plegat esdevé una important aportació de dades per a tenir un millor coneixement de la manera de fer d'una família benestant tarragonina del segle XIX estretament vinculada, per la seva activitat comercial, amb el Port de Tarragona.