Pàgines

29 d’octubre del 2024

Can Domènech, Forn Sant Miquel i Bazar el Puerto, botigues singulars, emblemàtiques i històriques del Barri del Port, distingides per l'Ajuntament de Tarragona

Foto de grup dels establiments distingits. Foto: David Oliete


Les botigues Can Domènech i Forn Pastisseria Sant Miquel del Barri del Port han estat escollides i distingides per l'Ajuntament de Tarragona com a 'comerços singulars' per la comissió tècnica de la campanya 'Ets emblemàtic'.

Els seus anys d'història i la seva singularitat i paper destacat dins la vida comercial del Barri del Port han estat els motius per al reconeixement que el consistori ha fet saber per carta e incloure els negocis entre els 38 d'una nova ruta turística i comercial de la ciutat amb l'objectiu de prestigiar el teixit comercial de Tarragona.

Per la seva banda, Bazar el Puerto del mateix Barri del Port ha estat distingit com a 'comerç històric'

En aquest sentit, l'Ajuntament facilitarà properament un segell distintiu per tal que puguin ser visibles a la porta dels establiments i els hi oferirà un curs de formació 'online' específic per dotar-los d'eines per a la seva digitalització.

Aquest mateix matí la conselleria de comerç ha dut a terme una trobada amb els comerços escollits al Mercat Central on s'han fet una foto de grup i han pogut celebrar-ho en el marc de la campanya 'Ets emblemàtic' acord amb el projecte 'Tarragona Centre Comercial Obert' dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea amb fons Next GenerationEU.

Al llarg del dia han estat múltiples les mostres de felicitació i carinyo mostrades per veïns i clients cap als establiments del barri. La mateixa consellera de comerç i del barri, Montse Adan, ha mostrat el seu orgull per la distinció.

L'AVV del Port assenyala que tot i alegrar-se per la distinció lamenta haver-se assabentat per la premsa i haver rebut missatges de disgust d'altres establiments històrics del barri no reconeguts d'igual mode, i desconèixer els motius.

Can Domènech, Bazar el Puerto i Forn Sant Miquel són alguns dels pocs comerços de proximitat de tota la vida que perduren al Barri del Port. 

Can Domènech està ubicada al cèntric carrer Apodaca com a botiga d'alimentació, queviures i carnisseria. Des de fa alguns anys va integrar també la fruiteria i verduleria que anteriorment oferia en un altre local proper al mateix carrer. Actualment fan també comandes a domilici i acostumen a ambientar els seus aparadors acord amb les festivitats de l'any com Santa Tecla, Carnaval, Halloween i Castanyada o el Nadal, entre d'altres. 

Forn Sant Miquel es troba al carrer Sant Miquel com a típica pastisseria de tota la vida amb productes artesanals i de qualitat on tampoc es pot deixar escapar la ocasió d'encarregar les mones de pasqua, les coques de Sant Joan, els panellets... i Bazar el Puerto al carrer Reial com a botiga d'electrodomèstics on l'establiment s'ha anat adaptat i actualitzant als nous temps i noves tecnologies per continuar endavant.

Des del Blog del Barri del Port ens sumem a aquesta felicitació i merescut reconeixement a Can Domènech i les seves dependentes Sara, Trini i companyia, (les "carinyos", per la forma d'adreçar-se als seus clients i fer-se estimar), com a la Marga i equip de Forn Sant Miquel, i la gent de Bazar el Puerto, tots ells per sempre mostrar la seva simpatia i predisposició en la col·laboració i suma d'esforços envers el barri i les seves accions i per fomentar l'esperit i valors de "fer barri", esperant la seva prosperitat al barri per molts anys més. D'igual mode a la resta de comerços del barri i la seva feina i continuïtat.

De fet la falta d'associació de comerciants a la Part Baixa i la falta o poques accions del consistori sempre han portat a aquest blog i l'AVV del Port ha impulsar iniciatives per fomentar el comerç local de la zona. És el cas de la campanya #JoComproAlBarriDelPort.

17 d’octubre del 2024

Una associació de dones africanes i una d'antiracisme s'instal·len al carrer Reial del Barri del Port

Un instant de la inauguració. Foto: Àngel Ullate


El Barri del Port amplia el nombre d'entitats i associacions aquesta setmana amb la instal·lació de l'Associació Dones Africanes de Tarragona, a un local del carrer Reial,35 i ho fan compartint espai també amb altres dues entitats amb valors i objectius similars, l'Associació Indivisibles i la Xarxa antiracista de Tarragona.

Segons informa el Diari de Tarragona l'Associació Dones Africanes de Tarragona porta més de 15 anys en marxa però per fi estrenen un local físic on poder desenvolupar la seva tasca de suport davant la realitat d'aterrar a un país i una ciutat on no coneixes la llengua ni tens família i on es fa dificil desenvolupar tràmits, anar al metge, etc. i encarar una nova vida per endavant.

El mateix rotatiu assenyala que l'entitat celebrava aquest dimecres la seva inauguració amb il·lusió davant l'oportunitat d'avançar en els projectes que estan duent a terme per a lluitar contra la violència de gènere, els matrimonis infantils o la mutilació genital femenina, entre d'altres.

Les tres associacions han comptat amb l'acompanyament de La Teulada, la Xarxa Cooperativa de Tarragona,i tenen la intenció que el local estigui obert al barri i que els veïns puguin participar en les activitats que allí s'organitzin.

El lloguer del local el paguen entre les tres entitats i amb el suport de la fundació Calala, que rep fons de la Unió Europea. Entre les primeres activitats que realitzaran es troben classes de castellà i català (necessiten més cadires plegables) i traslladaran aquí el ‘Cafè migrant’ que s'organitza periòdicament, informa el Diari.

12 d’octubre del 2024

L'AVV del Port convoca una reunió veïnal dilluns 4 de novembre a les 19 h i fa una crida a la participació i assistència

L'Asssociació de Veïns del Port convoca una reunió veïnal el proper dilluns 4 de novembre a les 19 h al magatzem festiu del carrer Sant Miquel,19.

Es tracta d'una reunió assambleària i oberta a tots els veïns i veïnes per tractar principalment els problemes de Seguretat del Barri del Port, a partir de reunions que alguns grups de treball independents de l'entitat veïnal i organitzats per veïns han tingut lloc amb l'Ajuntament i dels quals s'informarà, així com mesures a adoptar i tenir en compte. No obstant la trobadà servirà també per abordar altres problemàtiques del barri com la neteja, les innundacions, etc.

Aquesta convocatòria serà també una prèvia a una reunió que més endavant l'Ajuntament de Tarragona tindrà amb el veïnat al mateix Barri del Port i amb que s'espera que l'alcalde Ruben Viñuales hi pugui participar, tal com espera l'AVV del Port, a bé el batlle pugui escoltar i intercanviar sensacions amb els propis veïns i veïnes, com tradicionalment es feia quan l'ens veïnal disposava de local.

Cal recordar que actualment el local social del carrer Reial de titularitat municipal segueix tancat per problemes estructurals sense resoldre. Per aquest motiu la convocatòria del dia 4 de novembre es desenvoluparà al magatzem festiu del barri i amb l'espera que compti amb èxit d'assistència i participació.

Tanmateix l'entitat veïnal vol rependre el caracter associatiu que per diversos motius s'ha anat perdent i iniciar una nova llista de socis per poder tirar endavant. D'aquesta manera i amb el comptador a zero s'obrirà nova llista oferint fulls d'inscripció per tots aquells que vulguin formar part.

2 d’octubre del 2024

Viñuales valora que el Barri del Port pugui disposar d'una oficina de la Guàrdia Urbana

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, s'ha referit al problemes de seguretat del Barri del Port aquest matí al programa Bon Dia Tarragona de Ricard Lahoz a Ràdio Ciutat de Tarragona.

Viñuales ha reconegut problemes més profunds els que pateix la zona del carrer Orosi donat que després de renovar urbanísticament aquesta via, la situació que es pateix continua per "fluxes de certes persones que generen problemàtiques" i contra els que "estem molt decidits a actuar" en referència a certs grups i individus que freqüenten els entorns de l'estació de trens i de busos.

El batlle assenyala que ja es va detectar que els supermercats 24 hores de la zona incrementaven la problemàtica i que es treballa per tal que tots aquells que registrin incidències de desordre públic hagin de tancar a les 22h. I es que la venda d'alcohol passada aquesta hora a aquests establiments, agreuja la presència i consum al carrer d'aquests grups i les corresponents baralles i molèsties veïnals.

Per tot plegat Viñuales ha assegurat estar valorant que el Barri del Port pugui disposar d'una oficina permanent o semipermanent de la Guàrdia Urbana, tal com reclama el veïnat, i que bé podria ser amb una unitat mòbil (furgona). Indica que aquesta mesura genera sensació de seguretat a l'entorn i efecte dissuasiu contra "aquest ambientillo". Tanmateix, l'alcalde assenyala que també és important la col·laboració dels cossos competents en seguretat a l'estació, que és el focus, és a dir, els Mossos d'Esquadra.

El Museu del Port exposa ja les dues embarcacions del segle XVII trobades a la Plaça dels Carros

Aquest dimecres el Museu del Port ha presentat al públic les dues embarcacions de fusta de finals del segle XVII que es van extreure l’any 2012 arran de les obres per a la supressió del pas a nivell de la plaça del Carros de Tarragona i que, des d’avui, formen part del recorregut expositiu del Museu del Port Tarragona. 

L’acte marca el final d’un procés de conservació i restauració, iniciat del 2012 fins el 2016, treballs realitzats al Laboratori del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), unitat de recerca del Museu d’Arqueologia de Catalunya, ubicat a Girona. 

Les dues embarcacions, denominades 1 i 500 van ser traslladades aquest 2024 a Tarragona. En les darreres setmanes han estat ubicades de forma definitiva en el Museu després de finalitzar les tasques de restauració i muntatge. El Museu del Port es converteix així en l’únic espai cultural català i de l’Estat on s’exhibeixen dos derelictes d’embarcacions portuàries en un mateix espai museístic.

Els derelictes de les dues embarcacions, que s’estima que daten del segle XVII-XVIII, són probablement gavarres (embarcacions de treball portuari), encarregades d’efectuar els dragatges periòdics que es feien als ports. També podrien haver estat destinades a la càrrega i descàrrega de vaixells més grans i, des d’avui, s’ubiquen de forma definitiva a la part central del recorregut expositiu del Museu, en una plataforma a dos nivells per ser vistes totalment pels visitants del Museu.

El Vaixell 1 és una embarcació de 9,70 metres d’eslora amb 3,70 metres de mànega conservada. Mentre que el Vaixell 500 té 9,40 metres d’eslora i 1,60 metres de mànega conservada. Totes dues embarcacions tenien poc calat i portaven una antena amb vela que permetia desplaçar l’embarcació i la seva càrrega. L’equip expert sospita que ambdues embarcacions devien haver estat arrossegades fins on es van trobar, un punt proper a la costa com era la plaça dels Carros, per l’onatge i els corrents marins.

Troballa

Amb motiu de les obres de construcció del pas soterrat de les vies del tren de la línia València-Barcelona, a la plaça dels Carros de Tarragona, entre els anys 2011 i 2012, es va dur a terme una intervenció arqueològica d’urgència, dirigida per l’empresa CODEX, Arqueologia i Patrimoni, i finançada per ADIF.

Segons el document de l’arqueòloga dels Serveis Territorials de Cultura de Tarragona, aquesta intervenció ha aportat informació sobre el desenvolupament històric de la zona des del segle XVIII fins a l’actualitat. Des de les barraques de pescadors a estructures portuàries del dic de Llevant de finals segle XVIII fins a elements que documenten la construcció del Moll de Costa i l’antiga estació de Lleida o Reus, a més de la urbanització de l’eixample de la Marina al segle XIX.

En els darrers moments de la intervenció arqueològica, finals del mes de maig de l’any 2012, quan s’estava preparant l’espai per instal·lar l’ascensor d’accés al pas es va topar amb el gruix important de la troballa: estructures de dos vaixells superposats que no es van poder extreure en la seva totalitat perquè les obres realitzades al pas soterrat impedien accedir-hi. Van ser documentats per l’arqueòloga Marta Bru Virgili, de manera molt acurada peça per peça, extrets i traslladats al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya a Girona (CASC), unitat de recerca del Museu d’Arqueologia de Catalunya, on se’ls hi ha estat aplicat un tractament de conservació i restauració per poder ser exposats al Museu del Port de Tarragona. L’Autoritat Portuària de Tarragona, entitat a la qual pertany el Museu, va assumir el cost total del projecte de tractament dels derelictes.

La inclusió dels dos derelictes en l’exposició permanent del Museu es va preveure des de l’inici al projecte de reforma integral del Museu, en la qual se’ls va reservar un espai preferent i central en la nova distribució que es va portar a terme entre els anys 2020 i 2021.

Restauració

Els treballs de restauració i muntatge per a la seva exposició definitiva es va atorgar a l’empresa Rehatec Obres i Restauracions S.A.U., una empresa creada l’any 2001, especialitzada en diferents perfils de rehabilitacions. Les tasques han estat adjudicades amb un pressupost de 100.988 € (sense IVA) i la restauració prevista en un inici en 8 mesos s’ha finalitzat en gairebé mig any.

Font: Diari Més