Pàgines

15 de juny del 2019

Pau Ricomà, investit nou alcalde de Tarragona junt a vuit consellers i tinents d'alcalde del pacte ERC i En Comú Podem

Pau Ricomà amb la bara de l'alcaldia. Foto: ERC

Pau Ricomà d'ERC ha quedat investit com a nou alcalde de Tarragona aquest dissabte 15 de juny de 2019 al migdia en un ple d'investidura a l'Ajuntament de Tarragona on també han pres i jurat càrrec vuit nous consellers i tinents d'alcalde, set d'ERC i dos d'En Comú Podem, qui aquest divendres ja feien públic i anunciaven el seu pacte de govern.

Una alcaldia disputada entre PSC i ERC

Després dels resultats de les Eleccions Municipals 2019 de Tarragona, els dos partits que empatats a set escons es disputaven la nova alcaldia de Tarragona eren el propi Josep Fèlix Ballesteros del PSC, alcalde als darrers 12 anys, i Pau Ricomà d'ERC.

Davant aquest escenari el suport i els pactes amb la resta de partits eren la clau per esdevenir un govern de continuïtat o de canvi. En aquest sentit Ballesteros sabia que comptaria a més del suport dels propis socialistes (7 escons) amb el previsible suport de PP (2 escons) i Ciutadans (4 escons) qui no apostarien per un alcalde independentista.

Per la seva banda Ricomà necessitava una majoria absoluta per desbancar al seu oponent i arravatar-li l'alcaldia després de tres legislatures al capdavant de la ciutat. La CUP (2 escons) era la primera en anunciar el seu suport per ERC, tot i que amb cinc punts a tenir en compte pel nou govern, JuntsxTgna (3 escons) també deixava entreveure el seu suport, ratificat aquest passat dijous per unanimitat en Assamblea i finalment el partit que ha generat major expectació era En Comú Podem que va ser temptat pels dos alcaldables.

Pacte de govern

Era el passat dilluns quan tota l'atenció estava posada en l'Assemblea d'En Comú Podem qui tenia la clau de l'alcaldia donat que el seu suport en favor d'un o altre candidat era del tot decidiu. Tot i que s'havien fet diverses especulacions que apuntaven a un possible suport pel PSC de Ballesteros, la militància que hi va participar va votar per majoria donar suport a ERC i apostar pel canvi que havia estat anunciant en campanya, un fet que ja feia preveure l'alcaldia per Ricomà. 

El resultat va provocar l'endemà una roda de premsa dels socialistes acusant-los de mentir a la militància donat que havien oferit als comuns un pacte de govern que finalment, la líder d'aquests, Carla Aguilar, va decidir emprendre amb els republicans. 

No obstant, i per cremar la única possibilitat, tot i que radical, el PSC oferia un pacte a JuntsxTgn que no va ser acceptat i que per contra va provocar les crítiques de Ciutadans i PP pel fet d'un possible pacte "a la desesperada" amb el partit independentista i motiu pel qual no han donat finalment suport a la seva investidura.



El Nou cartipàs i conselleries

Finalment el pacte entre ERC i En Comú Podem, ratificat aquest divendres incloent els cinc punts de la CUP qui no descarta a unir-se al pacte més endavant, ha donat lloc a un cartipàs format per vuit consellers i tinents d'alcalde entre els set republicans i els dos comuns, amb un organigrama diferent al dels socialistes.

L'Àrea de Presidència està coordinada per Pau Ricomà (ERC). Aquesta inclou Cultura i Festes, el Pla Estratègic 2022, Imatge i Comunicació Interna, Jocs Mediterranis, Ciutat intel·ligent i Relacions amb el Síndic de Greuges.

Ricomà té el suport d'Hermán Pinedo (ECP) que s'encarregarà de Tàrraco Viva i Patrimoni. Laura Castel (ERC) s'encarregarà de Protocol i relacions institucionals. Paula Varas (ERC) serà la responsable del Consell de Districtes.

L'Àrea de Territori és per Xavi Puig (ERC), que s'encarregarà d'Urbanisme, Neteja, Llicències, Espais Públics, Coordinació de Plans Integrals, Patrimoni Municipal, Domini públic i Mobilitat i Medi Ambient. Manel Castaño (ERC) tindrà la responsabilitat de Protecció Civil i Seguretat Ciutadana.

L'Àrea d'Economia, que es transforma i es passa dir Serveis Generals, estarà coordinada per Jordi Fortuny (ERC) i serà l'encarregat de Serveis econòmics, Serveis pressupostos de comptabilitat i fiscalització, Tresoreria i gestió d'ingressos, Ordenació corporativa i administrativa, Coordinació amb empreses municipals, Assessoria jurídica, Arxius municipals amb excepció de l'arxiu històric, Expedients de responsabilitat patrimonial, Serveis centrals, Gestió de personal, Prevenció de riscos laborals, Formació de personal i Xarxa de telecentres.

La contractació, comptes i subvencions, transparència, accés a la informació i govern obert seran per a la Laura Castel (ERC).

L'Àrea de Ciutadania estarà encapçalada per Carla Aguilar (ECP). Serà la responsable de Serveis Socials, Participació ciutadana, Centres Cívics, Salut Pública, Benestar Animal, Feminismes i LGTBIQ+, Capacitats diverses, Llars de jubilats, Associacions de jubilats, Consell de la Gent Gran.

Aguilar rebrà el suport del seu soci Hermán Pinedo (ECP) que s'encarregarà de Cases Regionals, Joventut, Ajuts socials, Cooperació, Voluntariat i Habitatge. Paula Varas ho farà de Nova Ciutadania.

L'Àrea de Desenvolupament Econòmic, que serà coordinada per Laura Castel (ERC). En aquesta, s'ho emmarquen el Patronat de turisme, Marca de Ciutat, Ciutats Patrimoni de la Humanitat, Desenvolupament Econòmic, Europa Direct i Tarragona Open Future.

Mary López (ERC) tindrà la responsabilitat de Comerç, Mercats, Fires, Consum i Esports, que s'inclouen en aquesta àrea.

L'Àrea d'Educació, que és exclusivament de Manel Castaño (ERC) i s'encarregarà de Normalització Lingüística, Infància, Educació, Universitats, Ocupació i Memòria Històrica.