CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

31 de juliol del 2019

Es millora en un 30% la presència de paneroles a la ciutat amb sistemes innovadors

Equip de control de plagues a Plaça dels Carros. Foto: Àngel Ullate

El veïnat del Barri del Port, i Tarragona en general, haurà notat una millora pel que fa a presència de paneroles a la ciutat, i així ho evidencien les dades d'Ematsa qui registra un 30% menys d'avisos i queixes respecte anys enrera.

Evidentment s'hi poden veure puntualment i casos concrets d'aquests indesitjats insectes, però la situació ha millorat al llarg dels dos darrers anys gràcies al tractament i el control de plagues que es fa des d'Ematsa, l'empresa d'aigües i clavegueram de la ciutat.

Sistemes innovadors


Tal com publica TarragonaDigital en un reportatge, sistemes innovadors són els encarregats i la clau de la millora en el tractament que regularment se'n fa al clavegueram de forma planificada a tots els barris i zones. Gels amb insecticida, pintures que desprenen productes químics i trampes mecàniques per les rates formen part de l'estratègia de prevenció de plagues.

En el cas de les paneroles per exemple, el sistema consisteix en l'aplicació d'un gel mitjançant una mena de pistola de silicona per la part superior del forat de la tapa del clavegueram que comunica amb els milers de pous de Tarragona de manera que les paneroles quan intenten sortir, entren en contacte amb el gel i moren. El tractament es fa entre febrer i març i s'intensifica i reforça els mesos d'estiu. Igualment hi ha a disposició de la ciutadania el telèfon 900 20 33 29 les 24h els 365 dies per tal que si algú detecta algun repunt avisi i  s'hi pugui actuar de forma concreta.

Una millora respecte anys enrera


És en aquest sentit que ens darrers dos anys el nombre de trucades i avisos s'ha vist reduït en un 30%, allunyat d'estius en que la presència als carrers sobretot les nits era força destacada. En termes d'innovació, el reportatge indica que l'empresa també es fa servir des d'aquest any d'un robot que accedeix als col·lectors d'aigua del clavegueram, zones ubicades entre pou i pou i totalment inacessibles, per aplicar pintura amb insecticida que va desprenent els químics a mesura que passen els dies amb una una durada de tres mesos, i que es fa a l'hivern i primavera per evitar que a l'estiu hi hagi efecte fugida de plagues cap a l'exterior.

Finalment el reportatge indica que el pròxim objectiu és crear barreres químiques entre les sortides d'aigua dels blocs de pisos i el clavegueram general per evitar que els insectes es desplacin fins als domicilis.