CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

19 de febrer del 2022

L'Ajuntament de Tarragona fa Declaració Institucional al plenari 'Per a una banca digna per a la gent gran'

Aquest divendres l'alcalde Pau Ricomà va pronunciar al plenari municipal una Declaració Institucional del text presentat com a moció per part de la 'Plataforma per a una banca digna per a la gent gran' i dirigida a tots els grups municipals en defensa dels interessos de les persones majors i vulnerables davant la situació cada cop més freqüent de desatenció i tancament de sucursals i seus bancàries en el camí cap a la digitalització.

És el cas del Barri del Port on gran part de la seva població és gent gran i en canvi ja no hi queda cap seu bancària de tantes que hi havia anys enrera. És per aquest motiu que l'Associació de Veïns del Barri del Port va sumar-se a formar part d'aquesta plataforma que també integren Pensiones con dignidad, Associació gent gran de Sant Pere i Sant Pau, Asociación de pensionistas y jubilados el Pilar y Eixample, Club Gimnàstic de Tarragona, CET (coordinadora d´entitats de tarragona), ADT (asociación deportiva torreforta), Dones per tarragona, Casa Andalucía Tarragona y provincia, Plataforma recuperemos nuestros barrios, Federació d´associacions veinal de tarragona Segle XXI, Associació de veïns de la Granja, Associació de veïns de Riu Clar, Associació de veïns de Sant Pere i Sant Pau (sescelades), Associació de veïns Verge del Carme, Associació de veïns el Pilar i eixample, Associació de veïns carrer Goya, Associació de veïns Mª Cristina, Associació de veïns Bonavista, Associació de veïns Icomar, Associació de veïns Residencial Palau Torres Jordi, Associació de veïns de Sant Salvador i San Ramon, Club voleibol Sant Pere i Sant Pau, Todos en azul.

Actualment hi ha més d'un milió i mig de persones afectades al nostre país per aquesta problemàtica. I si a això li sumem que, a Espanya, des de 2008 fins a l'actualitat hem passat de 45.000 oficines bancàries a 20.000 aproximadament, sense poder obviar els acomiadaments massius en les entitats bancàries en els mateixos anys, en els quals s'han passat de 280.000 empleats als poc més de 180.000 de l'actualitat. Sense anar més lluny, en l'últim any s'han acomiadat a 19.000 empleats. La moció convertida en declaració insitucional defensa i acorda el suport a bé de:

PRIMER. Instar al conjunt de les entitats bancàries i financeres que operen a Tarragona, a reforçar els recursos d’atenció al client, per tal d’oferir un servei adequat durant tot l’horari en especial atenció a les persones grans que no poden fer els seus tràmits o gestions on-line, així com garantir una atenció personalitzada en finestreta durant l’horari que les oficines estiguin obertes al públic, per a facilitar una atenció més comprensible a la ciutadania i, especialment, a les persones majors i a les persones amb diversitat funcional.

SEGON. Instar al conjunt de les entitats bancàries i financeres que operen a Tarragona a promoure la instal·lació de caixers automàtics i evitar-ne el tancament, en tots els municipis de la província, molt especialment després del progressiu tancament de sucursals

TERCER - Instar als poders públics competents legislar i regular una normativa bancària més justa i solidària, especialment per a les persones més vulnerables.

QUART. Instar al Banc d’Espanya, organisme regulador competent del sistema financer a:

1. Controlar que els productes financers de les entitats bancàries no continguin publicitat enganyosa i que les exigeixi una informació transparent i real sobre els serveis i productes.

2. Prohibir el cobrament de comissions a persones, sobretot el col·lectiu de persones grans, que no poden utilitzar que no poden utilitzar els caixers automàtics ni internet per fer les gestions bancàries de pagaments i gestió dels seus ingressos.

CINQUÈ.-Instar a l’Ajuntament de Tarragona a fer una campanya informativa per tal de fer arribar a les persones grans un suport administratiu en aquelles reclamacions pel cobrament de comissions clarament abusives per part de les entitats bancàries de Tarragona.

SISÈ -Traslladar aquest acord a la Plataforma per una banca digna a Tarragona', així com altres organitzacions que defensin els drets dels/les pensionistes, a col·lectius i entitats que treballen amb la gent gran, a les diverses entitats i federacions veïnals, al Banc d'Espanya, a la Conselleria d’Economia i Hisenda de la Generalitat i a totes les entitats bancàries que operen amb oficina pròpia a Tarragona.