CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

18 de setembre del 2024

La presidenta de l'AVV del Port envia una carta sobre 'El Barri del Port que agonitza' a tots els grups municipals i alcaldia

Mari Carme Puig, presidenta AV del Port
La presidenta de l'AV del Port, Mari Carme Puig, va fer arribar aquest dimarts una carta sobre un Barri del Port que agonitza a tots els grups municipals, tant de govern com d'oposició, i a alcaldia, a bé sigui llegida aquest divendres al plenari municipal per aquell conseller/a/s que hi donin suport i amb la petició que posteriorment s'hi treballi en conjunt per tal de posar fil a l'agulla d'una vegada i de manera real per fer front a les peticions i problemàtiques del barri com són la neteja, la seguretat, bandalisme, incivisme, falta d'equipaments, inundacions, etc.

En aquest sentit, alguns veïns/es podrien fins i tot plantejar-se assistir-hi per donar-hi també suport.

A continuació la carta:


El Barri del Port clama ajuda, atenció i acció real. L'escoltem i actuem?

Excel·lentíssims consellers i conselleres de l'Ajuntament de Tarragona, em dirigeixo a vostés, tant als de govern, com de l'oposició, per demanar ajuda per un barri que agonitza, el Barri del Port.

Els veïns i veïnes tenen por per la situació de seguretat o inseguretat que patim, fàstic per la falta de neteja que arrosseguem i temor per la històrica problemàtica d'inundacions que patim cada cop que plou.

Tenim un barri obert al mar però mal comunicat, amb barreres i amb dificultats en la mobilitat a peu i mobilitat reduïda amb un pas soterrat constantment avariat pel que fa a les escales i ascensors, com també en la seva comunicació amb el centre amb les del carrer Vapor i Palau de Congressos, un greuge per gent gran, cadires de rodes i cotxets, a més d'una mala imatge per als nostres visitants.

El que sempre ha estat un barri molt amable i familiar, amb història, patrimoni i valor poc potenciat, va morint poc a poc i últimament a passes gegants. Ens trobem amb una situació mot trista veient diàriament i a qualsevol hora del dia baralles, i de vegades molt greus i alarmants amb ús d'armes, delinqüència i un incivisme imperant e impune que provoca la marxa de molts veïns i que d'altres no tinguin dubte en no voler venir a viure, amb una mala imatge i un estigma que no ens correspon ni ens mereixem.

Estem patint molta okupació amb el greuge que provoca tant a propietaris que ho pateixen com veïns propers pels problemes de convivència amb segons quines persones i el calvari que arriba a suposar.

També la venda d'alcohol passades les 22h de la nit ''prohibit'' segons la llei que ningú regula i els supermercats 24h sense llei que reguli aquestes llicències, així com el consum d'alcohol i drogues als nostres carrers i places, i les consegüents baralles, orins, sexe, desperfectes, xivarri, etc. que ens fan ser constantment notícia, malauradament.

D'altra banda, un increment d'indigència als nostres carrers com de serveis socials a la zona, i un problema constant amb la neteja i la brutícia de tota mena, tant per incivisme d'alguns usuaris com per la problemàtica actual amb el contracte i empresa de neteja, que no resulta gens efectiu ni acord amb els impostos i pujades que el veïnat assumeix injustament.

A tot plegat cal sumar les reivindicacions històriques del barri per falta d'equipaments i igualtat de condicions i serveis respecte a la resta de la ciutat, com un centre cívic o una llar de jubilats, funció que complia l'Associació de Veïns del Port en el local municipal del carrer Reial, actualment tancat pel seu deteriorament i sense acció ni novetat per a la seva reobertura ni cessió de cap altre com a alternativa, privant al barri i l'associació de la seva activitat i poder acollir aquest gran nombre de gent gran que predomina al barri i que no disposen d'un espai comú on trobar-se i distreure's en comunitat els seus darrers anys de vida, molts d'ells morint en soledat, pena i desànim.

Una situació que no convida ni resulta atractiva per que ningú vingui ni passi pel nostre barri o tracti d'evitar-ho, perjudicant també al comerç local de proximitat cada cop menor, amb tancament de botigues i falta de noves obertures amb la gran quantitat de locals vuits, ni cap alicient per fomentar-ho, ni tant sols una associació de comerciants en aquesta zona que miri pels seus interessos i realitzi accions i incentius comuns o que s'hi promoguin campanyes, si no és també a través de l'associació veïnal i amb molta dificutat.

També hem lluitat per disposar d'un més que necessari Pla Integral al barri que per fi hem aconseguit, però no podem celebrar, ja que no significa que es porti a terme, tement es quedi a un calaix, com vaig assenyalar quan es va presentar, i com ha passat amb tants altres projectes, promeses i intencions.

Al Barri del Port estem més que cansats de bones paraules i ser el centre d'atenció i proritat d'uns i altres partits en temps d'eleccions i l'oblit posterior, i fins i tot falta d'atenció i comunicació.

Per tot plegat necessitem, reclamem i exigim accions, accions reals i necessàries al Barri del Port el més aviat possible. Sent conscients que no som l'únic barri de Tarragona amb necessitats, considerem que ''de mica en mica s'omple la pica'' com diu la dita, i volem notar i veure accions i no paraules ni promeses que no arriben ni es materialitzen mai.

Cridem i clamem per salvar el nostre barri en un punt crític en què ens sentim ofegats i desemparats. Per un Barri del Port digne i ja!

Agraeixo la vostra atenció i que aquesta carta, escrita amb un sentit sentiment de desesperació i impregnada del clam del que ens fan arribar i demanen uns i altres veïns/es, pugui ser llegida al proper plenari, assumint la seva lectura en nom de tots els partits que vulguin donar suport i realment, i de forma decidida, hi treballin posteriorment per tal que la demanda sigui, si us plau, efectiva i des del govern s'hi posi en acció.

Moltes gràcies.

Atentament:

Mari Carme Puig, veïna i presidenta de l'Associació de Veïns del Barri del Port de Tarragona