CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

20 d’agost del 2021

Els negocis de la Part Baixa de Tarragona perden clients per la passarel·la Port-Ciutat

Persones creuant la passarel·la que facilita l'accés des de la
Baixada delToro fins a la platja. Foto: Diari Més | GERARD MARTÍ

La passarel·la Port-Ciutat, que connecta la Baixada del Toro amb la platja del Miracle en tan sols set minuts, ha propiciat un descens de l'afluència de gent al carrer Apodaca i plaça dels Carros i, de retruc, ha perjudicat l'activitat comercial de la zona. Si bé els comerços de l'Eixample i Part Alta s'han vist beneficiats per la instal·lació d'aquesta infraestructura, que agilitza l'accés entre el centre i el Passeig Marítim, botiguers i restauradors del carrer Apodaca i plaça dels Carros lamenten el descens de transeünts, que opten ara per emprar la passarel·la.  Mai plou a gust de tothom, diuen. 

Sara Domènech, encarregada de la botiga de queviures i carns Can Domènech, que desenvolupa la seva activitat des de fa de quaranta anys al carrer Apodaca, manifesta que «s'ha notat que no passa tanta gent d'ençà que està la passarel·la». «Molta gent que tornava de la platja aprofitava per comprar, i tant que s'ha notat», explica. «Era el que li dèiem la clientela de l'estiu, passaven per aquí i compraven. Molta gent també comprava fruita o et demanaven un entrepà per menjar-se'l a la platja», comenta. Ara, Domènech lamenta que «nosaltres ens hem quedat com un parèntesi, ja ens van tallar el pas a l'estació pels vehicles, la gent que venia del Port passava a comprar quan plegaven, ara ja no poden passar amb el cotxe, han de sortir pel Serrallo i ja no venen», lamenta «Hi havia gent del Port que et feien un encàrrec i ho passaven a recollir amb el cotxe, però ara ja no passen», assenyala la responsable. «Ja ho vam notar amb el tancament del pas a nivell i ara amb la passarel·la encara ha estat pitjor», apunta l'encarregada de la històrica botiga, recalcant que «han anat tallant la facilitat de pas». «Portem quaranta anys en aquest negoci i hem vist com ha canviat el carrer. Aquest carrer era un no parar de gent i ara mira com s'ha quedat, pobret» lamenta. 

María José Guerrero, de la perruqueria M. J. del carrer Apodaca, apunta que «hem notat un descens, sobretot a l'estiu, perquè hi havia molta circulació de gent que anava a la platja i estàvem més visibles, ara amb la passarel·la, ja no». Guerrero, que fa sis anys que està al capdavant de la perruqueria, explica que «es nota que no passa tanta gent, el carrer està molt més apagat. La gent, per anar al Moll de Costa o al Passeig Marítim ja agafa sempre la passarel·la», assenyala. «A l'hivern no es nota tant, perquè la clientela és més del barri, però a l'estiu sí, perquè la clientela que tenim és més de pas», diu. 

Juan Millán, propietari del Frankfurt El Puerto, de la plaça dels Carros, porta l'establiment des de fa gairebé set anys i ara es planteja deixar el negoci. «S'ha notat molt la passarel·la, aquí a baix és com una zona dormitori, no hi ha pràcticament res, no hi ha motius ni al·licients per venir fins aquí», exposa. «La passarel·la ha tret molta gent de la zona, abans tothom passava per aquí per anar a la platja, però ara és tot una ruïna. Jo estic plantejant-me tancar perquè no hi ha cap motivació per seguir, has de seguir pagant tot, i és una acumulació de despeses», lamenta. 

«És complicat, i la prova és que estan la majoria de locals tancats. La passarel·la ha afectat molt, abans de la seva instal·lació teníem la terrassa i ho notàvem, tothom passava per aquí per anar o tornar de la platja i donaven ambient a la terrassa, però ara ja pots veure-ho tu mateix que no passa ningú», apunta Millán.

Zhaojun Zheng, la responsable del restaurant xinès China Town, de plaça dels Carros, també s'ha vist afectada. «La diferència és brutal, la gent que ve ara al restaurant és perquè passen per aquí per casualitat», assegura. «Com que ara està la passarel·la que connecta la zona de la Rambla Nova amb el Port, tothom la fa servir i ja no passen per aquí», lamenta. 

Zheng també admet que ja va ser una limitació que tallessin l'accés de vehicles del pas a nivell. «Molta gent venia en cotxe i paraven aquí, i ara com no poden passar els cotxes se'n van cap al Serrallo», indica. «S'hauria pogut fer el pas a nivell també per vehicles, així no ens hagués afectat tant», comenta. 

La presidenta de l'Associació de Veïns Barri del Port, Carme Puig, afirma que els establiments «han notat moltíssim» el descens en l'afluència de gent d'ençà de la instal·lació de la passarel·la i també admet que ja es va notar quan es va suprimir el trànsit de vehicles en el pas a nivell de la plaça dels Carros. «La passarel·la és molt bonica, però evidentment s'ha notat que és una limitació. Abans la gent havia de baixar pel carrer de la Unió, ara no passen tantes persones», apunta la presidenta de l'entitat veïnal. 

«Penso que això ha tancat molt més el barri del que ja estava. En el seu dia, quan van treure l'accés per vehicles del pas a nivell, ja ens van tallar, però ara amb la passarel·la s'ha notat molt més», diu. 

«Ja no solament és la gent que anava a platja, és la gent havia de baixar pel carrer Unió per anar a l'estació de trens i ara amb la passarel·la vas directe», assenyala.

Font: Diari Més Tarragona