CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

15 de setembre del 2024

La Plaça dels Carros s'omple de gom a gom un any més amb La CucaFesta 2024

               

Milers de persones van escollir la Cucafera per celebrar el primer dissabte de festes d'aquesta Santa Tecla 2024 tot i altres esdeveniments potents a la ciutat al mateix temps.




La Cucafera va celebrar amb èxit rotund la seva 10a edició amb gran nombre d'assistents ja als jardins de Casa de la Festa per ser testimoni de La Captura de la Cucafera per part del cavaller i les escales de la Catedral, Plaça de les Cols i carrer Major estaven plens de gom a gom per assistir a la baixada de la cucafera amb la xaranga Tocabemolls i veure com la princesa domesticava la fera.



De forma especial princeses i cavallers d'edicions anteriors van fer acte de presència anunciant l'arribada de la fera. Els globus, confeti i petards no van faltar per celebrar la fita en que l'entitat va vestir la samarreta commemorativa i la Paula i l'Edahi, princesa i cavaller, van poder viure per fi la nit màgica e inoblidable que tan esperaven, així com la resta de la colla junt a un públic completament entregat.



Tant la Rambla com els carrers Unió i Apodaca es van poder veure amb una comitiva carregada de públic que va seguir la Cucafera fins al final on a la Plaça dels Carros ja esperava a vessar de gent per gaudir La CucaFesta fins entorn les 5h del matí amb la música de Dj Mark Gómez qui va obrir la nit amb grans temes i va fer bategar tota la plaça del Barri del Port.


Va ser al 2012 quan la Cucafera va ser exclosa de la petició de formar part de La Baixada de l'Àliga amb la resta de bèsties i al 2013 aconseguia tenir la seva pròpia baixada que ja va gaudir amb bon nombre de públic des de la primera edició. Amb 10 a les esquenes, la Cucafera no es queda gens curta i ha aconseguit ser protagonista única del seu acte estrella i pionera en descentralitzar la festa. 

Els propers dies, ara, ja bona, la bèstia llençarà caramels en les sortides d'aquesta Santa Tecla que preveu seguir acaparant l'estima i atenció de petits i grans.

Fotos: Cucafera de Tarragona

12 de setembre del 2024

Les portes de l'edifici abandonat del carrer Santiyán porten dues setmanes obertes

Fa dues setmanes que les portes del pati de l'edifici del carrer Santiyán, de propietat municipal, i que donen al carrer General Contreras, estan obertes.

Diversos veïns assenyalen haver notificat a l'ajuntament mitjançant l'Epp i la mateixa AVV del Port indica haver-ho posat en coneixement des de fa 10 dies i haver-hi insistit sense resultats encara. En aquest sentit assenyalen que desconeixen si l'edifici ha estat ocupat o per quin motiu les portes han estat obertes. A més l'entitat veïnal indica que les colònies de gats existents estan controlades.

Cal recordar que veïns i entitats del barri han reclamat per activa i passiva un ús social i comunitari per aquest edifici municipal davant la falta d'equipaments com llar de jubilats, biblioteca, centre cívic etc. Tot i que en diverses ocasions el consistori ha mostrat la previsió de rehabilitar l'espai i dedicar algunes dependències com els baixos per al barri, no hi ha cap novetat al respecte.

Eliminaran les places d'aparcament de la plaça dels Carros de Tarragona per a l'estacionament d'autobusos

L'Ajuntament de Tarragona reordenarà la mobilitat a la plaça dels Carros per facilitar l'estacionament d'autobusos. Aquest punt és l'escollit per a estacionar els autobusos contractats per Renfe per a oferir el servei alternatiu durant els mesos de tall a les vies per les obres al túnel de Roda de Berà, segons informa el Diari Més.

El consistori ha anunciat la reordenació viària de la plaça dels Carros, que implicarà l'eliminació de les places d'aparcament existents per habilitar espai per a l'estacionament dels autobusos contractats per Renfe, assenyala el rotatiu.

El conseller de Territori, Nacho García, ha explicat que també s'habilitaran dues parades addicionals: una a la plaça Imperial Tàrraco, per als passatgers que es dirigeixin a Sant Vicenç de Calders per agafar un tren cap a Barcelona, i una altra davant de l'estació de trens per facilitar el trasllat dels viatgers procedents de Saragossa, Tortosa i altres destinacions i per tant la plaça dels Carros no seria la parada que s'havia anunciat inicialment (veure)

«El nostre objectiu és minimitzar les incomoditats per als usuaris i garantir una mobilitat fluïda durant aquest període de canvis», ha destacat García.

Vermouth Electrònic per Santa Tecla aquest dissabte al carrer Cartagena

La Sala Zero, que recentment ha reobert després de les reformes al seu local perjudicat per les pluges de fa alguns mesos, ha programat per aquest dissabte 14 de setembre a les 12h el seu tradicional Vermouth Electrònic per Santa Tecla al carrer Cartagena.

L'acte a l'aire lliure es traslladarà a l'interior del local a partir de les 16h en format tardeo i fins a les 23h.

Servirà per anar obrint boca donat que el mateix dissabte la Plaça dels Carros acull a partir de les 23.30h la CucaFesta com a celebració final de La Cucafera Baixa que surt des de les 22h de la Part Alta amb la Cucafera i la Xaranga Tocabemolls fins al Barri del Port en la seva ja 10a edició (més detalls).

En el mateix marc de la Festa Major el carrer Rebolledo va acollir dimarts la KukiTecla 2024.

El Barri del Port estrena mural dedicat a la poeta Montserrat Abelló a la façana de l'edifici en que va viure

El carrer Sant Josep cantonada amb Apodaca lluirà a partir d’aquesta mateixa setmana  una pintura mural dedicada a la poeta tarragonina Montserrat Abelló. L’obra vol homenatjar la seva figura i tot el que ella sempre va reivindicar, tant des del seu llarg exili ―a Londres en un primer moment i després a Xile, entre 1939 i 1960― com a la seva tornada a Catalunya.

Després de la rehabilitació de la casa on va néixer l’any 1918, al carrer d’Apodaca, 23 de Tarragona, s’ha triat l’espai lateral de la planta baixa per pintar un retrat seu de gran format, en blanc i negre. Segons ha explicat la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, “l’objectiu és fer-la present més que mai a la seva ciutat i fent valer el que ella mateixa va deixar escrit al final del seu poema Retorn, de l’any 1960: “I ara, asseguda al llindar de casa meva, soc amb vosaltres” (Vida diària, 1963).

La pintura és obra de l'artista Samantha Bosque, amb una àmplia trajectòria professional en murals de gran format.

Aquest mural, que s’està acabant d’enllestir, forma part de la ruta Dones pels carrers de Tarragona, una visita guiada a càrrec de l’arquitecte Ramon Aloguín que explora la representació de la dona a la ciutat des de l’època clàssica fins a l’actualitat. Aquesta ruta, inclosa dins del programa de Santa Tecla i que es farà els dies 14 i 21 de setembre a les 10 h des del Passeig Arqueològic (entrada pel passeig de Torroja), ofereix una mirada única sobre el paper i la influència de les dones en la societat, passant per llocs emblemàtics i monuments que il·lustren la seva evolució i les seves aportacions al llarg dels segles.

L’activitat és gratuïta amb inscripció prèvia a inscripcions.tarragona.cat.

Font: tarragona.cat

10 de setembre del 2024

KukiTecla 2024, la festa més petarda, avui al carrer Rebolledo

Aquest dimarts 10 de setembre a partir de les 19h arriba KukiTecla 2024 amb la festa més petarda al carrer Rebolledo del Barri del Port 

Música, shows i sorpreses amb Vayatella Versace, ToniVermont, Samantah Ballentines, Drag Zafiro, Odisea Onassis i Marco Eclectico.


9 de setembre del 2024

La Plaça dels Carros acull aquest dissabte nit La Cucafesta de la 10a edició de La Cucafera Baixa

La Plaça dels Carros tornarà a acollir aquest dissabte a partir de les 23.30h La CucaFesta, la festa final de l'acte La Cucafera Baixa, que l'entitat del mateix barri celebra en la seva ja 10a edició.

De fet la Cucafera i l'Associació de Veïns del Port van ser pioners en descentraitzar les festes portant Santa Tecla de la Part Alta a la Part Baixa amb aquesta cercavila que uneix els dos barris més antics i traslladar així també la festa més enllà del Casc Antic.

La CucaFesta ha anat acaparant gran nombre de públic al llarg de les seves edicions després que els primers anys es fes en petit comité al mateix local del carrer magatzem.

D'aquesta manera, aquest dissabte 14 de setembre la Cucafera de Tarragona celebrarà de forma especial la seva 10a edició de La Cucafera Baixa amb un seguit d'ingredients i amb tota la il·lusió de veure més que consolidat el seu acte estrella amb gran nombre de públic i cada any major participació.

Va ser l'any 2013 en què l'entitat va estrenar l'acte després de veure denegada la seva petició de formar part de la Baixada de l'Àliga com la resta de bèsties i participar de forma reivindicativa amb una panerola.

La Cucafera Baixa ens ofereix cada any la representació de la llegenda de la Cucafera en què un valent cavaller captura la bèstia a les 21h als Jardins de Casa de la Fsta, per tal que deixi d'atemorir la ciutat amb les seves queixalades, i l'entrega a la donzella (Santa Marta o Santa Margarida, segons unes o altres fonts) que, bonica com una princesa, pronuncia unes paraules per domesticar-la i que a mode de ritual fan que es calmi i sigui bona llençant caramels per compensar i enamorar a grans i petits. Un paper que enguany interpretaran Paula Manresa i Edahi Roig a la baixada a partir de les 22h des del Pla de la Seu i a la Plaça de les Cols, i seguidament la cercavila un any més amb la Xaranga Tocabemolls.

De forma especial enguany els precediran gran part de les princeses i cavallers d'edicions anteriors, i els membres de l'entitat amenitzaran la baixada per a l'ocasió per celebrar-ho. Entre d'altres lluiran la samarreta commemorativa ja a la venda, com també el got reutilitzable especial amb què es podrà celebrar, més que mai, la CucaFesta a partir de les 23.30h a Plaça dels Carros amb la millor selecció de música amb Dj Mark Gómez i Pablo Torres.

Itinerari: Pla de la Seu, Plaça de les Cols, carrer Major, Misericòrdia, Sant Agustí, Rambla Nova, Unió, Pl.Prim-Mitja Lluna, Apodaca i Plaça dels Carros.

Per celebrar-ho, l'entitat a més d'editar marxandatge especial, també va celebrar aquest dissabte un vermut musical festiu a la Plaça Verdaguer, una exposició dels 10 cartells al Mercat Central i té en marxa un sorteig a Instagram.

La Cucafera de Tarragona agraeix enguany la col·laboració de l'Ajuntament de Tarragona, Premium Club, Associació Veïns del Port, Port de Tarragona, Barri del Port TV, Ràdio Ciutat de Tarragona, Repsol, Mercat de Tarragona, Diputació de Tarragona. Domino's Pizza, Ruzafa, Tarraco Karting, Quadis Ar Motos, Associació Cultural Folklòrica Andalusa, Seguridad León i Pastisseria Velvet.

6 de setembre del 2024

La Plaça dels Carros tindrà parada de bus interurbà per fer transbord amb l'estació de trens

Segons publica el Diari de Tarragona, l'operativa d'autobusos des de Tarragona s'està dissenyant amb especial atenció, tenint en compte que aquesta és l'estació que mou més viatgers de la demarcació.

El rotatiu assenyala que una de les parades serà en l'estació d'autobusos de la Plaça Imperial Tarraco (Battestini), des de la qual sortiran i arribaran els busos a Sant Vicenç de Calders. Sobre aquest tema, l'Ajuntament de Tarragona té previst «accelerar» les obres que s'estan fent en aquest àmbit, de cara a reduir les afectacions quant als usuaris durant els primers dies. D'altra banda, la Plaça dels Carros farà parada el servei per a aquelles persones que facin un transbord amb el tren.

L'alcalde, Rubén Viñuales, va afirmar que aquesta doble parada busca «evitar els problemes de mobilitat» que pot comportar en els voltants de la terminal ferroviària.

Viñuales va assegurar que «encara hi ha detalls per polir» del pla d'alternatives que es donava a conèixer, encara que es va mostrar «satisfet» després de rebre les explicacions per part del ministeri amb Adif i Renfe. «És innegable que les obres són necessàries, ja que no fer-les seria dantesc». Així mateix, també va indicar que «espero i desitjo que tan sols siguin cinc mesos».

Els veïns del carrer Orosi es tornen a reunir amb l'alcalde per qüestions de seguretat



Veïns del Barri del Port, especialment del carrer Orosi, i la presidenta de l'AVV del Port, Mari Carme Puig, es van reunir el passat dimecres amb l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, a l'Ajuntament de Tarragona per fer seguiment dels problemes de seguretat que es venen patint i agreujant els darrers mesos.

Segons informa el Diari Més, el passat mes de juny, es va posar en marxa un nou dispositiu de seguretat ciutadana a la zona del carrer Orosi, i des de fa una setmanes s’ha intensificat la presència policial al barri. El rotatiu informa que l'alcalde Rubén Viñuales, la consellera Sonia Orts, l’inspector de la Guàrdia Urbana, l’Alberto Lacueva i l'inspector cap de l’ABP Tarragonès dels Mossos d’Esquadra Ramon Franquès, es van reunir amb els representants veïnals de la zona per explicar el funcionament i els resultats del dispositiu.

El 13 de juny, la Guàrdia Urbana va posar en marxa un pla d’acció per reduir les conductes incíviques, el petit tràfic d'estupefaents i altres fets delictius. El pla combina el patrullatge intensificat, la vigilància tecnològica, el control administratiu i la investigació encoberta. Hi participen les divisions de Trànsit, Territorial, Serveis Centrals i Judicial de la Guàrdia Urbana de Tarragona i compta amb la participació del cos de Mossos d’Esquadra. A més, també s’han dut a terme accions amb la Guàrdia Civil, especialment de inspeccions administratives d’establiments del barri.


A més, des de la setmana passada, s’ha augmentat la presència policial a la zona. D’una banda, una dotació està realitzant vigilància i control de manera estàtica en torns de matí i de tarda, i per l’altra, la unitat de drons està realitzant operatius en el torn de tarda a la Part Baixa.

Amb aquest pla d’acció s’han incrementat molt els dispositius planificats a la zona. Durant tot l’any 2023 es van fer 77 dispositius planificats, i en canvi, en el què portem d’any, s’han fet 147 dispositius planificats amb més de 280 persones identificades.

També cal destacat la presència de la unitat canina en 13 dispositius i de la unitat UDRON en 10. La presència d’aquestes unitats ha permès una major eficiència a l’hora d’abordar les infraccions contra la salut pública.

Durant aquests mesos, s’han detectat 243 il·lícits, la gran majoria un 75% han estat delictes contra el patrimoni, seguit de lesions (6,2%) o delictes contra l’ordre públic (5,8%), entre d’altres. S’han detingut 70 persones, la majoria (el 70%) per delictes contra el patrimoni i contra l’ordre públic.

Limitar supermercats 24 h


L’Ajuntament s’acollirà a l’article 37 de LLEI 18/2017, de l'1 d'agost, de comerç, serveis i fires per tal de poder limitar l’horari dels supermercats 24 h per raons d'ordre públic, de convivència o mediambientals.

Actualment la Guàrdia Urbana, així com altres departaments de l’ajuntament com Neteja i el Cos de Mossos d’Esquadra estan elaborant informes individualitzats de cada establiment 24 h. Un cop fets els informes, es podrà detectar quins son aquells supermercats que per “per raons d'ordre públic, de convivència o mediambientals” hauran de tancar abans per garantir l’interès general.

El Barri del Port es torna a inundar per les fortes pluges a falta del nou col·lector que arriba a l'abril

Aquest divendres al matí el Barri del Port s'ha tornat a veure afectat per les fortes pluges que la ciutat ha registrat des d'aquest dijous i matinada, amb més de 60 mm de precipitació acumulada segons el Servei Metereològic de Catalunya, i que han deixat inundats carrers com Smith, Castaños i Reial, que històricament es veuen afectats per grans acumulacions d'aigua, per la problemàtica amb la capacitat i desbordament del clavegueram.

No han estat els únics i altres carrers i barris com el Serrallo i Torres Jordi també s'han vist afectats amb alteracions també al trànsit. 

Des de primera hora del matí els operaris de l'empresa d'aigües Ematsa han treballat per restablir la normalitat i han assenyalat que l'acumulació s'ha produit perquè les tovalloletes higièniques taponen els col·lectors. Un cop han pogut netejar-ne les entrades, el nivell d'aigua dels carrers ha baixat ràpidament i tan sols han quedat restes de runa i fang als carrers, que també s'han  estat netejant.

Segons el Diari de Tarragona les obres per a construir el col·lector d'aigües pluvials de Torres Jordi, que ampliarà la capacitat d'evacuació de la xarxa municipal davant possibles inundacions, començaran a partir del mes d'abril del pròxim any i s'allargaran al voltant de nou mesos.

Serà la segona inversió més potent dels pressupostos d'aquest 2024: es destinaran 1.624.000 euros (IVA inclòs) segons el rotatiu. Actualment, la infraestructura existent, de 800 mil·límetres de diàmetre, recull les aigües pluvials des del carrer de Jaume I i les aboca al riu Francolí. El nou col·lector, de 1.500 mil·límetres, serà paral·lel a l'actual i «eliminarà la major part dels problemes d'inundacions en la Part Baixa», exposa l'enginyer de camins de l'Ajuntament de Tarragona, Ricard Mestre.