CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

30 d’abril del 2015

Coloms morts i penjant llueixen a balcons de l'antic Hotel Continental del Barri del Port

Colom mort penjant d'una xarxa de l'edifici. Foto: Blog Barri del Port

L'Associació de Veïns del Port critica novament la situació que el barri pateix amb els coloms, fins al punt que un edifici emblemàtic com l'antic Hotel Continental (coneix la seva història) llueix aquests dies amb coloms enredats morts i penjats de xarxes a les balconades de la façana. Tot i que l'entitat ha demanat fa dies que siguin retirats, per ara no ha estat així, donant mala imatge als vianants que hi transiten.

Culpable d’homicidi imprudent l’acusat de matar un jove al Port Esportiu al 2010

L’acusat, assegut al costat del seu advocat,
 amb el fiscal a fons. Foto ACN

El jurat popular ha declarat culpable per unanimitat l’acusat de matar un jove en una baralla al Port Esportiu de Tarragona l’agost de 2010. Tot i això, per vuit vots a un del jurat, s’ha considerat provat que l’acusat “no va buscar la mort” de l’altre jove i que la causa de la mort no va ser el cop de puny que li va propinar sinó el posterior impacte contra el terra. 

Davant d’aquest veredicte, fiscalia i acusació particular han sol·licitat quatre anys de presó per homicidi imprudent i, la defensa, un. Cap dels membres del tribunal no ha donat credibilitat a la versió de l’acusat segons la qual hauria actuat en defensa pròpia i hauria fugit al seu país l’endemà dels fets per por a les represàlies.

Segons el veredicte del jurat popular, la matinada del 29 d’agost de 2010 l’acusat, Andrés Felipe Ruiz, juntament amb uns amics i la seva parella, van acudir a la discoteca Séptimo Cielo del Port Esportiu de Tarragona. Allà, va discutir amb la noia i Damian Octavio L., de 28 anys, que posteriorment esdevindria la víctima dels fets, va intentar calmar els ànims pel fet que la jove era la germana d’un amic seu.

Poc després, quan la víctima es trobava a l’entorn del Port Esportiu, va rebre una agressió per part d’un menor que era amic de l’acusat. Després d’aquesta discussió, l’acusat va propinar un cop de puny al cap a la víctima, que el va fer caure a terra d’esquenes i, un cop era a terra, Ruiz va cridar que “qui vol provar la mà d’un home” i va dir-li a la víctima, picant-li a la cara, “tant de bo et moris”.

29 d’abril del 2015

El carrer Ferrer i Durán del Barri del Port enllesteix el reclamat asfalt i enllumenat

S'ha asfaltat la vorera i s'han col·locat pilons per evitar
l'estacionament. Foto: Blog Barri del Port

Aquest matí operaris de la Brigada Municipal acabaven d'enllestir les obres de millora del carrer Ferrer i Duran, del Barri del Port, on s'ha reposat l'enllumenat que hi faltava i s'ha asfaltat la vorera amb la col·locació també de pilons per evitar-ne l'estacionament de vehicles.

Els treballs s'enllestien aquests dies. Foto: Blog Barri del Port

Els veïns d'aquest carrer feia molt de temps que reclamaven l'asfaltat i enllumenat d'un tram pendent a la cantonada amb carrer Smith. Una petició que l'Associació de Veïns del Port havia fet de forma reiterada a l'Ajuntament qui finalment ha actuat i ho ha enllestit després que el mateix alcalde Josep Félix Ballesteros fos convidat pel president de l'A.V.V, José Ruiz, per comprovar 'in situ' aquesta necessitat. Segons ha pogut saber aquest blog, el batlle assegura que les obres a la Plaça dels Infants tampoc tardaran a iniciar-se.

28 d’abril del 2015

Carles Castillo lamenta deixar l'Ajuntament sense que les càmeres de vigilància de la Part Baixa siguin una realitat

Les càmares no acaben d'arribar mai
La promesa del 2007 encara no s'ha materialitzat vuit anys després i el veïnat del Barri del Port ja considera la instal·lació de les càmeres de videovigilància a la zona com una demanda que no arriba mai.

"M'agradaria que no fos així perquè és un compromís de llarg termini, però lamentablement, les càmeres encara no estan instal·lades". Aquestes han estat les declaracions al Circ de Tarragona per part del Tinent d'Alcalde de Seguretat Ciutadana, Carles Castillo, qui no seguirà a la llista de cara a les properes eleccions de l'Ajuntament. "És difícil que arribem, serà una espina clavada perquè és un dels compromisos forts que teníem amb la Part Baixa i no hem complert. Hi ha hagut problemes amb el projecte tècnic informàtic, però tot està preparat...", ha confessat i afegit el regidor al digital.

Segons havia pogut saber el Blog del Barri del Port, el president de l'Associació de Veïns del Port, José Ruiz, s'havia reunit fa un parell de setmanes personalment amb l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros i aquest li va comunicar que la Generalitat encara no ha efectuat el permís al consistori. En aquest sentit, Ruiz s'ha interessat i està pendent de poder parlar personalment també amb el delegat el Govern a Tarragona, Quim Nin, sobre aquest tema.

L'Ajuntament, per la seva banda, assegura que tot segueix endavant i que encara s'està redactant el plec de clàusules per treure a concurs la seva instal·lació. El projecte aprovat per part de la Comissió de Videovigilància del TSJC preveu que els aparells es distribueixin en 15 vies pròximes a la zona portuària: tres al carrer Apodaca; dues a carrers Orosi, Cartagena, Sant Magí, Rebolledo, Pau del Protectorat, Unió i Plaça dels Carros; i una als carrers Reial, Anselm Clavé, Comerç, Plaça de la Pedrera, Barcelona, ​​Arquitecte Rovira i a les escales del Palau Firal i de Congressos. Les càmeres se situaran tant en fanals com en façanes d'edificis, i la seva altura oscil·larà entre els 3 i els 6,5 metres.

L'Associació Andalusa del Barri del Port viu la Feria d'Abril 2015

Una imatge de la decoració del local aquest cap de setmana.
Foto: Associació Cultural Folklòrica Andalusa de Tarragona

Aquest passat cap de setmana l'Associació Cultural Folklòrica Andalusa de Tarragona, ubicada al carrer Sant Josep,11-13 del Barri del Port, va celebrar la seva particular Feria d'Abril.

Divendres a la nit va tenir lloc la inauguració amb caseta de fira i les actuacions dels grups 'Triana', 'Albaicín' i 'Alegria'. Dissabte a la nit la festa va seguir amb les actuacions del grup 'Giralda' i la música en directe de 'D-Bohemia'. La disbauxa va continuar diumenge al migdia amb el popular dinar 'Potaje de garbanzos'.


27 d’abril del 2015

L'alumnat del Col·legi 'El Carme' mostra el seu talent artístic durant el Sant Jordi 2015 (vídeos)

Un instant de la representació de Sant Jordi

Aquesta passada setmana, coincidint amb Sant Jordi, els alumnes de 2n i 3r d’ESO del Col·legi 'El Carme', del Barri del Port de Tarragona, van representat unes obres de teatre a la resta d’alumnes de l’escola.

Concretament els alumnes de 3r d’ESO A van representat l’obra "El rei meló"


Els de 3r ESO B per la seva part van representar "Sant Jordi i el drac".


Els alumnes de 2n d’ESO van cantar la cançó "La llegenda de Sant Jordi"


També van representat l’obra en anglès "The pied piper of Hamelin"

24 d’abril del 2015

Vídeo: Les avionetes de Repsol sobrevolant el Barri del Port durant l'assaig de l'exhibició aèria

Les avionetes de Repsol durant l'assaig. Foto: Blog Barri del Port

Les avionetes de l'equip Repsol han estat sobrevolant el cel del Barri del Port aquesta tarda en un assaig previ a l'exhibició aèria que duran a terme aquest dissabte a Tarragona. Han estat diversos els veïns que en sentir el motor de les avionetes han sortit a balcons i finestres i han pogut veure les anades, vingudes i piruetes de les dues avionetes.

El Col·legi El Carme reuneix 36 anys després a una seixantena d'exalumnes

Foto de grup durant la trobada. Foto: Col·legi El Carme

El passat diumenge 19 d'abril el Col·legi El Carme del Barri del Port va organitzar una cita especial. L'escola va reunir a una seixantena d’exalumnes, tot dones, nascudes el 1965 i que el curs 1978-79 van cursar 8è d’EGB.

Moltes d’elles no es veien des del juny de 1979. La trobada va ser un reviure de sensacions i experiències, des de la visita a noves instal·lacions, el dinar de germanor, exposicions de treballs, jocs, cançons… explica el Col·legi al seu blog.

22 d’abril del 2015

'Silva Editorial', del Barri del Port, ens presenta una quinzena de propostes en llibres per aquest Sant Jordi 2015

Propostes de Silva Editorial per aquest Sant Jordi

'Silva Editorial', ubicada al carrer Nou de Santa Tecla, del Barri del Port, encara un any més la Diada de Sant Jordi amb un grapat de novetats en llibres de diversa temàtica com el 'Modernisme a Tarragona' o 'Bonavista, biogafia social' en el terreny de la Divulgació, 'Petjades tarragonines a Catalunya. Vicències de monsenyor Miquel Barbbarà' en Assaig, novel·les com 'Chennai', 'La balada de mossèn Dallonses' o ''El perfil de la ilusión'. En Narrativa títols com 'Muntanya íntima', o 'Les vores del foc' i en Poesia alguns com 'L'eina fa l'home' o 'La suite d'Àrtemis', entre molts altres. Una quinzena de llibres, diset exactament, que detallem a continuació:

DIVULGACIÓ:

'El Modernisme a Tarragona' de Josep Maria Buqueras
A Tarragona hi ha obra d'importants arquitectes. Analitza també altres arts: escultura, literatura, música, mobiliari i i disseny.

'Bonavista. Una biografía social' de Federico Bardají
Un estudi social únic sobre un barri únic i amb carisma, Bonavista. Té valor antropològic i veïnal.

'El Pilar Caminant. Fet diferencial Tarragoní' de Joan Boronat i Barrera
El primer llibre a la història sobre aquesta forma castellera tan tarragonina.

'Recull Antoni Jordà. Obra breu 1978-2015' d'Antoni Jordà
La suma dels articles, conferències, pregons i estudis d'un referent en el camp de la història del Dret: el catedràtic Antoni Jordà.

ASSAIG:

'8 Revoluciones. Conversaciones con Armand Bogaarts' d'Álex Saldaña
Una obra amena i plena de contingut sobre les claus tecnològiques i socials del present i del futur. Un periodista i un emprenedor de 
primera fila s'ajunten.

'Petjades tarragonines a Catalunya. Vivències de monsenyor Miquel Barbarà' de Cinta S. Bellmunt
Monsenyor Miquel Barbarà desvetlla episodis inèdits de la història de l'església catalana i els canvis sociopolítics del país.

'Amb veu de dona' de Cinta S. Bellmunt
Una obra sobre la participació de la dona als diferents consistoris democràtics de Reus.

NOVEL·LA:

'Chennai' de Victòria Pelegrín
Una novel·la amb una història molt humana, mig real i mig ficció, ambientada a la Índia.

'Relámpago es el alma' de Vicenç Vernet
Una paròdia de les novel·les rosa, molt ben escrita i culta.

'La balada de mossèn Dallonses' de Pep Macaya
Una biografia novel·lada del reusenc Mn. Carles Macaya, un home que va desenvolupar una tasca social impressionant.

'El perfil de la ilusión' de Salva Vicente
Una novel·la negra ambientada a les Arribes del Duero (Salamanca), poètica i amb misteri.

NARRATIVA:

'Relámpagos de hojalata (Bitacorismos II)' de Ferran Gerhard
Un escriptor heterodox suma unes cròniques de rebel·lia, cultura, humor. Literatura i vida en estat pur.

'Muntanya íntima' de Xavier Martorell i Boada
Un llibre de muntanya però amb cura literària i plena de racons exteriors i interiors.

'Les vores del foc' de Vicenç Vernet
Aplec de relats diversos d'un escriptor inclassificable: Vicenç Vernet. Per a la gent que estima la diferència.

POESIA:

'Temps complet. Obra poètica 1971-2014' de Francesc Roig Queralt
L'obra en vers d'un escriptor i intel·lectual activista del Camp de Tarragona.

'L'eina fa l'home' de Jaume Mariné
La suma poètica d'un homenot del Baix Camp, Jaume Mariné. Poesia popular traspassada de cultura.

'La suite d'Àrtemis' d'Antònia Sabater-Bilbeny
Primera obra publicada per la poeta i actriu Antònia Sabater del grup TeclaSmith i d'altres col·lectius.


A continuació quadre d'horaris de signatura de llibres per part dels seus autors aquest dijous 23 d'abril per Sant Jordi 2015:


17 d’abril del 2015

El canvi de nom al carrer Pau del Protectorat no desperta gaire entusiasme entre el veïnat qui reclama altres prioritats

Els veïns van plasmar que les prioritats del carrer Pau del
 Protectorat són altres. Foto: Blog Barri del Port

Aquest dijous a la tarda a tenir lloc a l'A.V.V del Port  la Xerrada Informativa de proposta de canvi de nom al carrer Pau del Protectorat per part de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau, sense aixecar gaire entusiasme ni suport per part del veïnat que considera que hi ha altres prioritats com l'asfaltat o mitigar els problemes ocasionats per l'oci nocturn.

El carrer Pau del Protectorat del Barri del Port podria canviar el seu nom pel de Josep Maria Yago i Suau. Aquesta és almenys la proposta per part de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau que ha engegat una campanya i recollida de signatures amb la voluntat de canviar una nomenclatura provinent d'un règim dictatorial com la del General Primo de Rivera.

La convocatòria va comptar amb gairebé una vintena d'assistents, entre els
quals pocs veïns eren del carrer en qüestió. Foto: Blog Barri del Port

En aquest sentit i amb aquest objectiu, membres de la Coordinadora es van reunir fa dos mesos amb la Junta de l'A.V.V del Port i novament aquest dijous amb el veïnat mitjançant una xerrada informativa a la qual estaven convocats totes els veïns i veïnes del barri, i sobretot dirigit als que hi viuen en el carrer en qüestió.

L'historiador Lluís Balart es va encarregar de contextualitzar i explicar l'origen del nom. Va ser l'any 1927 quan els ajuntaments van ser obligats a instaurar el nom de 'Paz del Protectorado' a algun dels seus carrers. L'entitat no considera adequat seguir mantenint una referència militarista com aquesta a la ciutat i veu més adient dedicar-lo a Josep Maria Yago i Suau, promotor de nombroses iniciatives a favor de la pau, l'antimilitarisme i la defensa dels drets humans.

El canvi de nom no és prioritat per als veïns d'aquest carrer

El president de l'A.V.V del Port, José Ruiz, comenta que respecte a la proposta, el veïnat no es mostra gaire favorable al canvi de nom d'un militar per la d'un polític i que hi ha altres mancances i prioritats en aquell carrer com millorar l'asfalt i mitigar els problemes ocasionats per l'oci nocturn, com també han manifestat a les xarxes socials.

A l'esquerra l'historiador Lluís Balart i a la dreta Toni Álvarez, membre
de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau. Foto: Blog Barri del Port
La reunió tan sols va comptar amb una vintena d'assistents, entre ells contats veïns del carrer en qüestió qui en el mateix sentit opinaven que el canvi de nom no és la prioritat. És el cas de Joan Frede qui considera que comportaria molts entrebancs administratius i que hi ha altres problemes que afecten més directament als veïns.

La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau considera que és l'A.V.V qui ha de mirar per defensar els interessos dels veïns i els reclams i problemes que tenen sobre aquest carrer i que és un tema a banda respecte a la seva proposta. Per la seva part seguiran amb la campanya informativa i recollida de signatures per tractar d'aconseguir el seu propòsit, que la ''suposada'' Pau del Protectorat deixi de recordar-se a la ciutat de Tarragona.

15 d’abril del 2015

ERC aposta per recuperar la vida social, cultural i comercial de la Part Baixa

ERC partidària de situar el pas soterrat per vehicles
 al final del passeig de l'Estació de Trens

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) vol impulsar un pla de rehabilitació de la Part Baixa que doni vida social, cultural i comercial a una zona que considera oblidada per les administracions.

L’alcaldable republicà, Pau Ricomà, proposa 5 actuacions per recuperar aquest nucli important de la ciutat. Ricomà aposta per declarar la Part Baixa, àrea de conservació i Rehabilitació. Això implicaria convenis amb la corresponent dotació econòmica.

Els republicans també plantegen la creació al Palau Firal d’un espai de trobada i de treball conjunt per als artistes. Una altra de les voluntats és situar el pas soterrat per a cotxes al final del passeig de l’Estació de Tren. D’aquesta manera es descongestionaria de trànsit el carrer Reial.

Un Pla de Dinamització Comercial o actuar a la plaça dels Carros i dels Infants per convertir-les en veritables espais de vida social són altres propostes d’ERC. Ricomà diu que volen que la Part Baixa torni a ser una zona digna.

Pau Ricomà ha presentat les actuacions per recuperar la Part Baixa acompanyat  del número 3, Xavi Puig, i la número 17 de la llista, Carme Mas, representant del Moviment d’Esquerres i exdiputada al Parlament.

Font: tarragonaradio.cat

14 d’abril del 2015

Una onada de robatoris a domicilis del Barri del Port intensifica la inseguretat i presència policial a la zona

Un vehicle dels Mossos d'Esquadra en un carrer del
 Barri del Port. Foto: Blog Barri del Port

La sensació de inseguretat i l'alarma social ha crescut en les dues últimes setmanes al Barri del Port a causa d'una onada de robatoris i fets delictius a la zona que han provocat que s'hagi hagut d'intensificar la presència policial a la Part Baixa.

Segons alguns testimonis, el passat dimarts durant les últimes hores de la tarda-nit uns lladres van accedir a un habitatge del carrer Sant Miquel,14 a través d'un pati comunitari aprofitant l'absència dels inquilins i la Guàrdia Urbana va tardar una mitja hora en arribar, temps suficient per a que els autors del robatori escapessin de forma impune.

S'han dut a terme robatoris al carrer Reial, Sant
Miquel i Apodaca. Foto: Blog Barri del Port

Es tracta d'un dels diversos robatoris efectuats últimament com el que va patir un establiment del carrer Reial i altres habitatges del carrer Apodaca.

Segons fonts policials consultades per aquest blog, s'ha detectat una concentració puntual de fets que ha creat una sensació real d’inseguretat, per això des de les meses de coordinació dels cossos policials s’ha acordat intensificar la presència a la zona amb patrullatge de proximitat i s’han planificat dispositius conjunts intensius dels Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana a la zona de la Part Baixa de la ciutat.
S'ha d'evitar obrir la porta a persones desconegudes. Foto: Blog Barri del Port

Consells de seguretat

Cal tenir en compte alguns consells i mesures de seguretat com no obrir la porta a persones desconegudes, recollir de forma diària la correspondència per evitar que persones alienes utilitzin les dades personals, tancar sempre amb clau les portes d'accés al carrer, portal i garatge o canviar els panys en cas de pèrdua de claus, entre altres (més consells).

Alejandro Fernández proposa traslladar l'Estació de Trens al carrer del Mar i revitalitzar la Part Baixa

Fernández vol traslladar l'estació de trens al carrer del Mar

El portaveu i alcaldable del Partit Popular de Tarragona, Alejandro Fernández, va oferir ahir una conferència desgranant les apostes del programa electoral del seu partit, entre les quals es troba revitalitzar la Part Baixa, traslladant l'Estació de Trens al carrer del Mar, recuperant l'oci al Port Esportiu i evitant la proliferació de locutoris, kebabs i basars, per exemple.

Fernández va mostrar ahir la seva intenció per revitalitzar el Barri del Port i la Part Baixa en general, una zona que considera degradada. En aquest sentit, valora que seria positiu traslladar l'estació de trens uns 300 metres situant-la al carrer del Mar i donar ús a naus que actualment estan tancades. Del mateix mode potenciar i recuperar l'activitat i l'oci en el Port Esportiu i fer de la Marina Port Tàrraco una terminal de creuers. També fomentar el comerç de proximitat d'aquest barri evitant la proliferació de més locutoris, kebabs i basars que és el tipus d'establiments que hi destaquen, com ja havia manifestat anteriorment (veure).

Xerrada informativa amb el veïnat aquest dijous per proposar canvi de nom al carrer Pau del Protectorat


Tal com us avançava el blog fa uns dies (veure detalls), la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau ha iniciat una campanya i recollida de signatures per tal de canviar el nom del carrer Pau del Protectorat, del Barri del Port, pel de Josep Maria Yago i Suau. Aquest dijous a les 19h al local de l'A.V.V del Port (carrer Reial,9 Baixos) es durà a terme una Xerrada Informativa per donar els motius.

Edifici de la Junta d'Obres del Port de Tarragona, actualment Arxiu del Port (història)

Foto antiga de l'edifici. Foto: Arxiu del Port de Tarragona

Aquest edifici institucional-administratiu situat al carrer d'Anselm Clavé,2 a la cantonada amb la Plaça dels Carros està ocupat actualment per l'Arxiu del Port de Tarragona des del juliol de 1990. Anteriorment havia estat l'edifici de la Junta d'Obres del Port.

Consta de tres cossos, el central amb un pis més obert en façana a mode de galeria. Hi destaquen uns ràfecs molt sobresortits. En conjunt es pot qualificar com a neorenaixentista, tant pel que fa a la composició com a la major part dels elements ornamentals.

L'any 1817, tot just iniciades les obres de la població de la Marina de Tarragona projectada per Joan Smith Sinnot, i un cop acabada la Guerra del Francès, es rehabilità un edifici destinat a oficines del Port a la plaça dels Carros, llavors anomenada d'Olózaga, fent xamfrà amb el carrer d'Orient, avui d'Anselm Clavé. Els anys 1869 i 1873 es van fer algunes reformes a l'immoble, però les més importants van tenir lloc a partir de 1921, data en què l'enginyer i director del Port Josep Serrano Lloberes, redactà un projecte de reforma i millora que fou revisat i conformat per l'enginyer en cap de la província, Josep Cabestany.


El 1922 es redactà un nou projecte reformat, aquest cop signat pel nou enginyer i director del Port, Francisco G. de Membrillera. Les obres s'iniciaren el dia 9 de gener del mateix any 1922. El 1934 fou redactat un nou projecte de reforma de l'immoble, les instal·lacions del qual resultaven insuficients degut a l'increment dels serveis portuaris. L'esclat de la Guerra Civil paralitzà el projecte que no s'executà fins al 1939.L'edifici en qüestió va ser utilitzat per l'administració portuària fins a l'any 1980 en què els serveis es traslladaren a una nova seu al Passeig de l'Escullera, obra de l'arquitecte Josep M. Garreta.

L'immoble del carrer Anselm Clavé restà un temps abandonat fins que l'any 1986, amb motiu de la celebració d'unes jornades portuàries, es reformà de dalt a baix. Només un any després, el 1987, es començà a utilitzar la planta baixa com a arxiu i el dia 4 de juliol de 1990 s'obrí al públic l'Arxiu Històric. Des d'aquella data s'ha mantingut aquest servei passant a ser un punt de referència per als investigadors i estudiosos de les nostres comarques.


Naixement de l'Arxiu del Port

L'any 1987 a iniciativa del professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Lluís Navarro Miralles, i gràcies a un conveni amb l'Obra Social de Caixa Tarragona, es va decidir contractar a dues llicenciades en Geografia i Història amb l'objectiu d'analitzar la viabilitat de crear un arxiu històric a partir dels fons documentals.

En aquesta primera fase, que va del 1987 al 1989, els milers de documents emmagatzemats sense cap ordre ni concert, es classificaren i s'inventariaren per tal de posar-los a disposició dels investigadors i del públic en general. Emplaçat a l'antic edifici de les oficines de la Junta d'Obres del Port de Tarragona, l'Arxiu Històric del Port, s'obrí al públic el 4 de juliol de 1990, aprofitant els actes de celebració del Bicentenari del Port Modern. A l'acte hi assistiren diverses personalitats com el sots-director general de Ports, Juan Muñoz, el governador civil, Ramon Sánchez, el president de l'Obra Social de Caixa Tarragona, Joan Abelló i el president del Port, Antoni Pujol Niubó. En aquells anys l'Arxiu ocupava únicament la planta baixa de l'antic edifici. S'habilitaren quatre dipòsits amb armaris compactes i es condicionaren les sales amb aparells de control de temperatura i humitat i també amb sistemes automàtics d'extinció d'incendis i antirobatori.

A la sala de consulta per a l'atenció als usuaris externs i interns, s'hi instal·laren dotze punts de lectura. En aquesta àrea s'hi ubicà també part de la Biblioteca Auxiliar, amb monografies de temàtica marítima, portuària i d'història local, així com les memòries dels diferents ports de l'estat. El mateix dia 4 de juliol de 1990 es va presentar el que seria el primer instrument de descripció dels fons de l'Arxiu, la Guia-catàleg de l'Arxiu Històric del Port.



El 2010 es va celebrar el 20è aniversari de la institució amb una exposició commemorativa al Tinglado 4 del Moll de Costa del Port, que va estar oberta entre els mesos de juliol i agost. També es va emetre el programa de ràdio El matí de Tarragona Ràdio des de les instal·lacions de l'arxiu, on van participar diverses persones vinculades a la institució i professors de la Universitat Rovira i Virgili.

D'aquesta nova etapa com a Arxiu General data l'ampliació de les instal·lacions destinades a dipòsit de documentació. Degut a la insuficiència d'espai i al creixement progressiu de la documentació va caldre adaptar un nou immoble fora de les dependències originals de l'Arxiu. Els nous dipòsits s'ubicaren en un edifici de nova planta al carrer del Mar, a un centenar de metres de la seu central, que ha servit fins al moment present per acollir la documentació més recent, fruit de les transferències documentals per part de l'administració portuària.

Té un abast cronològic que va dels segles XVIII al XXI, amb un total de 2.800 metres lineals, 10.215 positius, 1.300 negatius de fotografia. També disposa d'una biblioteca auxiliar amb 9.900 volums i permet consulta del catàleg per Internet. L'Arxiu del Port acull actualment 13 fons documentals.

L'any 2015, i en motiu dels 25 anys de l'Arxiu, es du a terme obres de rehabilitació de la façana, per primer cop en gairebé 30 anys.

Fonts: 
poblesdecatalunya.com 
wikipedia.org/wiki/Arxiu_del_Port_de_Tarragona

11 d’abril del 2015

L'EOI podria recuperar l'última planta de la Chartreuse gràcies a una resolució aprovada pel Parlament

Tercera planta de l'EOI  abans de ser ocupada. Foto: Blog Barri del Port

La nova Escola Oficial d'Idiomes (EOI) de Tarragona podria recuperar l'última planta de l'edifici de la Chartreuse. Tot i que els treballs d'adequació per ubicar-hi les oficines del departament d'Economia de la Generalitat ja estan acabats, ara podria ser que es desmuntessin per habilitar l'espai a l'EOI.

El Parlament ha aprovat una proposta de resolució del PP que insta a la Generalitat a que negociï amb l'Ajuntament de Tarragona un emplaçament alternatiu a les dependències del departament d'Economia i Finances, ubicades actualment a la darrera planta de la Chartreuse.

En la proposta dels populars, es reclama al Govern que “habiliti la tercera planta de l’edifici on es troba ubicada l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona amb una sala d’actes, una biblioteca, laboratori d’idi­omes, sala de professors i aquells serveis que siguin necessaris pel correcte desenvolupament del projecte educatiu que ofereix el Centre”.

Roca ha explicat que “l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona es troba ubi­cada a la nova seu de l’antic edifici de la Chartreuse i de recent inauguració després d’un gran procés de re­habilitació d’aquest històric espai de la ciutat”. “Una vegada inaugurada i amb tots els serveis que ofe­reix a l’alumnat, una de les plantes de l’edifici, en con­cret, la tercera, es troba totalment desaprofitada i en desús”, ha lamentat.

Les obres d'adequació per transformar la darrera planta en oficines va tenir un cost de 275.000 euros. Ara, segons el PP, Generalitat i consistori tarragoní hauran de buscar un destí a les oficines d'Economia. Fa uns mesos, des de l'Ajuntament es va oferir el complex de la Tabacalera, però la proposta es va desestimar perquè, segons la Generalitat, els treballs d'adequació costarien uns 2 milions d'euros.

Font: circdetarragona.com

10 d’abril del 2015

S'inicia una campanya per canviar el nom del carrer Pau del Protectorat del Barri del Port, de règim dictatorial

Carrer Pau del Protectorat. Foto: Blog Barri del Port

La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau es va reunir fa dos mesos amb la junta de l'Associació de Veïns del Port, per comunicar-los la seva intenció d'iniciar una campanya i recollida de signatures per tal de canviar el nom del carrer Pau del Protectorat, del Barri del Port, pel de Josep Maria Yago i Suau.

D'aquesta manera, la Coordinadora vol que s'elimini una de les referències militaristes a la ciutat, a un carrer que fa al·lusió a la guerra del Rif i que deu el seu nom a una disposició del govern del general Primo de Rivera, pel nom d'una persona com Josep Maria Yago, que va destacar pel seu compromís social i per ser promotor de nombroses iniciatives a favor de la pau, l'antimilitarisme i la defensa dels drets humans.

Amadeo López, de la Coordinadora, explica a aquest blog que "no era ni de pau ni de protectorat o protecció" en referència a la nomenclatura "en honor a un govern dictatorial". Van presentar la campanya  el passat 1 de març en una concentració a la plaça de la Font per reivindicar una societat sense violència i l'eliminació de les estructures militars al món, com tots els primers diumenges de mes.

Xerrada informativa el proper dijous

S'han repartir fulls per recollir signatures a diverses entitats com la mateixa A.V.V del Port i s'han enganxat i bustionat al voltant d'uns 100 cartells al carrer afectat per donar-ho a conèixer al veïnat i negocis allí presents, convidant-los a una xerrada informativa que tindrà lloc el proper dijous 16 d'abril a les 19h al local social de l'A.V.V del c/Reial,9 Baixos.

Un cartell enganxat en un dels portals del carrer. Foto: Blog Barri del Port
La Coordinadora es mostra optimista en poder-ho aconseguir, tenint en compte a més que Josep Maria Yago va treballar a l'oficina de Servei d'Ocupació, en Drets Humans del mateix Ajuntament on se li ha dedicat una sala. Tot dependrà del recolzament o no tant de l'administració com dels mateixos veïns, que per ara es mostren més interessats no tant per un canvi de nom sinó per la millora urbanística d'asfalt del que és un dels carrers més deteriorats del barri i mitigar els problemes ocasionats per l'oci nocturn.

Història del carrer

El 12 d'octubre de 1927 es va instaurar 'Paz del Protectorado' com a nom a aquest carrer de Tarragona per part de l'Ajuntament presidit en aquell moment per Andrés Segura que va organitzar un vi d'honor a les 19h de la tarda amb llicenciats de la campanya a Àfrica. Respon a un plantejament colonialista i celebra la destrucció de la República del Rif, una reclamació de la població amazig del nord d'Àfrica que no s'identifica amb el regne del Marroc (més detalls).

Placa Original del carrer. Foto: Blog Barri del Port

Ja a Tarragona s'han canviat nomenclatures de règims dictatorials com la Rambla de Franco o el carrer Unió abans anomenat Hermanos Landa, i al mateix Barri del Port la Plaça dels Carros va tenir per nom General Sanjurjo i encara existeix un dedicat al General Contreras.

9 d’abril del 2015

Programa de la 'Setmana Cultural de Sant Jordi 2015' del Club Social La Muralla


El Club Social Ment i Salut 'La Muralla' del carrer Sant Miquel al Barri del Port ja té programada la seva Setmana Cultural per Sant Jordi 2015.

Dilluns 20 d'abril: A les 19h tindrà lloc la presentació del llibre 'Tibet en el corazón' a càrrec de dos dels seus autors, Manoli García i Víctor Lluís Pérez, junt amb una demostració de 'cuencos tibetanos' a la seu de l'Associació (c/St.Miquel,16)

Dimarts 21 d'abril: A les 19h tindrà lloc la presentació del llibre 'Una invasió pestilent' a càrrec del seu autor Jaume Copons i una de les seves protagonistes, Glòria Vicente. Introducció a càrrec de Mª Jesús Tapia, presidenta d'Apyda. a la Sala d'Àmbit Cultural del Corte Inglés de Tarragona.

Dimecres 22 d'abril: A les 17h Festa de Sant Jordi i entrega de premis del concurs de relats i roses al local social (c/St.Miquel,16)

Dijous 23 d'abril: Parada de roses i manualitats a la Rambla Nova per recollir fons per a l'Associació

Divendres 24 d'abril: A les 19h la Inauguració 'Parelles Artístiques 2015' al Museu 'Era del Senyor' d'Altafulla.

Carrer Pau del Protectorat (Història)

Placa original del carrer. Foto: Blog Barri del Port

El nom d'aquest carrer prové de la dictadura de Primo de Rivera que es proclamà l'any 1923.

Un dels problemes que volia resoldre era el conflicte al Protectorat espanyol a Marroc. Un dirigent berèber, Abd-el-Krim, havia proclamat la República del Rif i els seus partidaris combatien per fer-la efectiva. El dictador espanyol era partidari d'una progressiva retirada unilateral de tropes, cosa que no agradava als militars africanistes.

El 1924 es van retirar tropes de Yebala i Xauen a fi de concentrar les forces en un front menys extens, però l'ofensiva dels rifenys va causar més baixes que al desastre d'Annual, ocultades a la península per la censura de premsa.

Aquest èxit va induir entre les tropes berèbers una sobrevaloració de la seva capacitat ofensiva, van atacar també als francesos, la reacció dels quals va ser establir un acord amb els espanyols per acabar amb la insurrecció rifenya.

Placa actual del carrer. Foto: Blog Barri del Port

Com a resultat d'aquesta aliança es van realitzar unes operacions militars combinades, per part espanyola es van desembarcar a Alhucemas, l'any 1925, un fort contingent de tropes. El resultat fou la derrota de la República del Rif. El seu líder va demanar negociacions i finalment es van lliurar a les tropes franceses, per evitar caure en mans dels militars espanyols. L'any 1927 s'havia pacificat el Rif.

Primo de Rivera ho ha aprofitar amb finalitat propagandística, va explicar els diners que s'estalviaven per la repatriació de tropes i, naturalment, el retorn dels soldats de lleva era una bona notícia.

El 12 d'octubre de 1927 el govern decidí celebrar-ho a Saragosa, amb assistència de Primo de Rivera i l'Alt Comissari del Protectoral, el general Sanjurjo. Es va declarar el dia 12 d'octubre, festa de la 'Virgen del Pilar, Fiesta de la Raza y la Paz de África'.

Carrer Pau del Protectorat. Foto: Blog Barri del Port

Segons la circular núm.251, publicada al Boletín Oficial del Estado (BOE) de 27 de setembre , tots els ajuntaments espanyols estaven obligats a:

1. Posar banderes als edificis públics, penjolls i il·luminacions.

2. Les esglésies havien de celebrar un 'Te Deum', i un ofici de difunts en record dels morts en acció de guerra. Els ajuntaments estaven obligats a assistir als actes religiosos.

3. Els ajuntaments havien de fer una sessió plenària solemne per adherir-se a les celebracions i donar el nom 'General Sanjurjo', 'Paz del Protectorado' o el nom d'un soldat del poble distingit pel seu heroisme a un carrer de la localitat. En el cas de Tarragona es va anomenar 'General Sanjurjo' a la Plaça dels Carros i 'Paz del Protectorado' a aquest carrer.

4.S'havien d'organitzar festes, gires, balls, músiques i altres celebracions a les quals havien de convidar els supervivents de les campanyes de 1909.

A Tarragona, l'Ajuntament presidit en aquell moment per Andrés Segura va organitzar un vi d'honor a les 19h de la tarda amb llicenciats de la campanya a Àfrica i es va acordar posar aquest nom al carrer que l'ostenta en l'actualitat. L'alcalde Segura no va seguir amb gaire entusiasme les ordres governatives. 

El nom, respon a un plantejament colonialista i celebra la destrucció de la República del Rif, una reclamació de la població amazig del nord d'Àfrica que no s'identifica amb el regne del Marroc.

Carrer Pau del Protectorat. Foto: Blog Barri del Port

Al 2015 es proposa canviar el nom pel de Josep Maria Yago i Suau

La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau  vol que s'elimini una de les referències militaristes a la ciutat, a un carrer que fa al·lusió a la guerra del Rif i que deu el seu nom a una disposició del govern del general Primo de Rivera, pel nom d'una persona com Josep Maria Yago, que va destacar pel seu compromís social i per ser promotor de nombroses iniciatives a favor de la pau, l'antimilitarisme i la defensa dels drets humans (més detalls).

En l'actualitat aquest carrer destaca per ser un dels més deteriorats del barri amb mancances i asfalt perjudicat. El veïnat reclama la seva restauració urbanística tenint en compte que junt amb els del voltant, donen accés al Palau de Congressos i els actes importants que en ell se celebren. També destaca per ser l'epicentre de l'oci nocturn de la Part Baixa amb diversos locals musicals i de copes amb les consegüents queixes veïnals que suposa.

8 d’abril del 2015

Participa al Grup Facebook 'Tarragona Enamora' penjant fotos del Barri del Port

Plaça dels Infants. Foto: Adrià Recasens / Blog Barri del Port

Animem a tot el veïnat del Barri del Port a participar en el grup facebook 'Tarragona Enamora' impulsat per l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros, penjant fotos del Barri del Port per entrar en concurs i formar part d'un nou llibre a publicar.

Ballesteros enceta la segona edició del 'Tarragona Enamora' amb que es publicarà un llibre amb les fotos sobre la ciutat aportades pels usuaris. En l'edició anterior també tenien cabuda els poemes i escrits. Aquest cop serà un jurat el que d'entre les 30 fotos amb més 'me gusta' esculli les tres finalistes i guanyadora. El concurs té lloc del 30 de març al 17 d'abril.

Des d'aquest blog animen a participar penjant fotos del Barri del Port per tal que hi quedi representat. Tot i les mancances i precarietats, segur que els veïns i veïnes saben trobar encants a fotografiar entre els nostres carrers i places. Si amb la fotografia es marca com ubicació el Barri del Port citant o etiquetant el facebook d'aquest blog (@BarridelPort) també la compartirem.

*Accedeix a la plana facebook 'Tarragona Enamora' (aquí)
*Coneix les bases del concurs i participa (aquí)

7 d’abril del 2015

'Fruites i verdures Adriana' obre al carrer Reial per portar productes del Camp de Tarragona al Barri del Port

Nova fruiteria al carrer Reial. Foto: Blog Barri del Port


Si últimament s'ha anat reduint el comerç del Barri del Port amb el tancament d'alguns negocis, i l'abundància de locals desocupats, recentment ha obert al carrer Reial,6 un nou establiment, 'Fruites i verdures Adriana', un negoci familiar amb productes del Camp de Tarragona que enceta activitat amb ganes al nostre barri.

Aparador de la Fruiteria. Foto: 'Fruites i verdures Adriana'
Format per José Francisco Queral i la seva dona Adriana, de qui rep nom la fruiteria, aquest negoci familiar arranca després de molt de temps en què a aquest matrimoni els hi rondava la idea al cap, expliquen a aquest blog. "Feia temps que voliem obrir una tenda d'alimentació ja que hem dedicat molts anys de la nostra vida a treballar al camp". 

Expositors amb productes de la terra de
l'establiment. Foto: 'Fruites i verdures Adriana'
Queral comenta que "molts dels productes són propis, com verdura i alguna fruita, no obstant ens hem volcat per comprar productes directes del pagès de les poblacions del voltant de Tarragona i comarca per exemple, taronja d'Amposta i Cambrils, pataca de Riudoms, la mel de l'Ametlla de Mar, vi de Batea i Villalba dels Arcs, i properament tindrem arrós d'Amposta directe del pagès, així com oli de la cooperativa de Santa Barbara" Segons els propietaris, l'objectiu és "que cada casa provi els productes directament del productor, com ha de ser, fresc i natural". 

5 d’abril del 2015

Vídeo: Presentació de la ruta arqueològica de la Part Baixa: 'Tàrraco, ciutat porturària romana'


Presentació de la ruta arqueològica de la Part Baixa: 'Tarragona, ciutat portuària romana' que contempla indrets com el Teatre Romà, les termes del carrer Sant Miquel i els jardins Vapor, entre altres espais del Barri del Port.



Donar a conèixer els vestigis romans de la Part Baixa

Sota el nom' Tàrraco, ciutat portuària romana', la Conselleria de Patrimoni ha dissenyat  una nova ruta per donar a conèixer els principals vestigis romans de la Part Baixa de Tàrraco i destacar altres indrets de la ciutat més enllà dels de la Part Alta. La ruta es posarà en mans del Patronat Municipal de Turisme per promocionar-la.

L’itinerari inclou la visita al Fòrum de la Colònia, el Teatre Romà, les restes arqueològiques  dels Jardins Vapor, les de Parc Central o la Necròpolis que són visibles, i altres que no com la Font dels Lleons, les basíliques paleocristianes o les Termes Públiques del carrer Sant Miquel.

Per ara s’ha fet, en un primer terme, l’estudi històric i disseny de la ruta per part dels tècnics del Museu d’Història. Més endavant s’encarregarà la senyalització oportuna de cadascun dels punts a visitar, previst per quedar enllestit en un any. La idea final és que s’incorpori com una ruta guiada més, de les que es gestionen a nivell turístic des del Patronat Municipal de Turisme

3 d’abril del 2015

Accident de trànsit lleu a l'epicentre del carrer Reial

Guàrdia Urbana controlant el trànsit. Foto: Blog Barri del Port


Aquesta tarda s'ha produït una topada entre dos vehicles al carrer Reial en la intersecció amb el carrer Misericòrdia. 

La topada ha tingut lloc al carrer Reial. Foto: Blog Barri del Port

L'accident sense ferits ha despertat expectació a la zona a causa de l'arribada d'una ambulància del SEM i un furgó d'atestats de la Guàrdia Urbana que ha controlat el trànsit i ha intervingut en la signatura de papers entre els implicats.