CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

28 de març del 2023

La comparsa Petada & Els Peripatètics obre inscripcions per al Carnaval 2024 al veïnat del Barri del Port

La comparsa Petada & Els Peripatètics, ha obert ja les inscripcions per al Carnaval 2024 de Tarragona en que defensarà la temàtica 'Ohana Festival' després d'apostar per 'Bola de Drac' en la passada edició.

Es tracta de la suma de dues comparses que fa uns anys van decidir sumar esforços i que actualment té vinculació amb el Barri del Port després d'usar el magatzem festiu de l'Associació de Veïns del Port de Tarragona per falta de local propi, i col·laborar en la darrera organització de la Festa i Concurs de Disfresses del Barri del Port, junt amb l'Escola i Comparsa Nou Ritme, amb seu també al Barri del Port, al carrer Reial.

Petada & Peripatètics vol animar al veïnat que hi vulgui formar part a sumar-se i així reforçar el vincle amb el barri, assenyalant ser una comparsa familiar, amb il·lusió, amb edats diverses i preus assequibles. Interessats: contactar al whatsapp +34 636 10 14 10

Detingut un home després d'una baralla i agressió amb arma blanca al carrer Sant Miquel del Barri del Port

Un instant de l'operatiu. Foto: cedida al Blog del Barri del Port

Nombrosos efectius de la Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra van acudir aquest dilluns entorn a les 18.50h al carrer Sant Miquel, a l'alçada del nº12, del Barri del Port, on s'hauria produït una baralla entre dos homes i una agressió amb arma blanca, segons ha pogut saber el Blog del Barri del Port.

Posteriorment, l'agressor, que presumptament pateix brots psicòtics, era localitzat al seu domicili oferint resistència i rebent als agents amb dos ganivets a les mans en disposició d'agredir-los i ferint lleument a un d'ells. Finalment va ser detingut i portat a comissaria per delicte de lesions, atemptat contra agent de la seguretat i lesions.

27 de març del 2023

El Cristo del Buen Amor celebra la 'Processó de Passió 2023' aquest dissabte pel Barri del Port

La Confraria del Cristo del Buen Amor celebrarà aquest dissabte 1 d'abril la seva tradicional 'Processó de Passió' a les 19h.

Amb sortida des de l'Església de Sant Nicolás de Bari (Pau del Protectorat, 36) la processó  recorrerà els carrers del Barri del Port, presidida per la imatge del Cristo del Buen Amor, amb l'acompanyament de l'Agrupació Musical Cristo del Buen Amor.

La Bandera de la Confraria serà portada pel Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre, amb motiu del seu VII Centenari del 2021.

El Crucificat de l'Església de Sant Nicolás de Bari serà acompanyat per totes les confrares vestides de mantilla.

Recorregut: Pau del Protectorat, Barcelona, Sant Miquel, Misericòrdia, Sant Josep, Nou de Santa Tecla, Smith, Castaños, Reial, plaça dels Carros, Apodaca, Barcelona i Pau del Protectorat.

Un any més hi col·labora el Cor Rociero Junco y Romero de l'Associació Cultural i Folklòrica Andalusa de Tarragona amb el cant de saetes.

26 de març del 2023

''Llengua i festa agermanades'' al pati de la Chartreuse amb el pregó de Setmana Santa 2023 de Tarragona

Un instant del pregó al pati de la Chartreuse. Foto: @setmanasantatgn


"Llengua i festa agermanades en aquest indret" ha pronunciat aquest diumenge al matí el filòleg i professor de la URV, Pere Navarro, pregoner de la Setmana Santa 2023 de Tarragona en un emblemàtic pati de l'antiga fàbrica Chartreuse al Barri del Port.

El jardi de l'actual Escola Oficial d'Idiomes a la Plaça dels Infants ha estat el lloc en que enguany s'ha pronunciat el Pregó de Setmana Santa 2023 de Tarragona, un fet que ha destacat l'alcalde Pau Ricoma, qui ha presidit l'acte, felicitant l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa per aquesta iniciativa, de treure de l'Ajuntament aquest acte tan important, com ja es va fer el passat any. "Sortir de la zona tradicional on s'ha fet sempre, com és a la Part Alta i al consistori i traslladar-ho a diferents indrets de la ciutat em sembla un encert i una declaració d'intencions, ja que aquesta celebració arrossega a milers de ciutadans de tota Tarragona".

Navarro també ha assenyalat en la seva intervenció que "la fe genera cultura i és compatible amb la ciència", en un acte on també hi han format part el president de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa, Francesc Seritjol i l’arquebisbe metropolità i primat de Tarragona, Joan Planellas, en un pati ple d'autoritats, veïns, ciutadania i representants de les diverses agrupacions de la setmana santa tarragonina.



Navarro ha dut a terme un extens discurs sobre la seva relació amb la Setmana Santa tarragonina, però també amb la fe i la religió cristiana. «Avui sóc aquí per expressar-vos el meu paper com a creient. Soc un fervent defensor que la ciència, la festa i la fe no han d'estar renyits, sinó que van de la mà», ha afirmat. Navarro ha manifestat també que «la religió és un conjunt de totes les arts: de la literatura, la pintura, la música...els valors humans que defenso i que ens haurien de definir», ha conclòs.


Finalment, l'Arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha estat l'encarregat de cloure l'acte i seguidament la comitiva s'ha traslladat al Saló de Plens de l'Ajuntament de Tarragona, on el pregoner ha signat el llibre d'honor de l'Ajuntament i el de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa.

21 de març del 2023

L'Escola Oficial d'Idiomes al Barri del Port acull aquest diumenge el Pregó de Setmana Santa 2023



Aquest diumenge 26 de març a les 12h del migdia l'Escola Oficial d'Idiomes acull el pregó de Setmana Santa 2023 de Tarragona.

Pere Navarro, professor de la URV i membre de diferents entitats culturals de la ciutat pronunciarà el pregó de la Setmana Snata tarragonina d'enguany al pati de l'antiga fàbrica Chartreuse a la Plaça dels Infants del Barri del Port, amb un aforament de 150 persones.

El mateix espai està acollint el cicle 'En Dansa' amb actuacions al març, abril i maig (veure)


Abans, aquest divendres a les 20h tindrà lloc a l'Església de Sant Nicolás de Bari (Pau del Protectorat, 36 del Barri del Port), la II Exaltació de la Setmana Santa de la Confraria del Cristo del Buen Amor, a càrrec de Mn. Antoni Pérez de Mendiguren Cros, Consiliari de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Tarragona i rector de la parròquia de Sant Feliu Màrtir de Constantí.

La Part Baixa de Tarragona demana la pacificació de carrers, zones verdes i obrir-se al mar

Un instant de la presentació. Foto: Roger Freixa


L'Ajuntament de Tarragona va presentar ahir els resultats de la diagnosi i del procés participatiu del Pla Integral de la Part Baixa. La constitució del Grup Impulsor amb entitats representatives de la zona, les 395 enquestes realitzades, els tallers deliberatius i les rutes exploratòries han servit per recollir les demandes de millora de la qualitat de l'espai públic, entre les quals es troben ampliacions de voreres i l'eliminació de barreres arquitectòniques, la pacificació de carrers (com la d'Orosi), la creació d'eixos verds i potenciar les connexions amb el centre i la façana marítima.

El procés participatiu va començar el passat novembre i ha durat fins a aquest març, amb l'objectiu de recollir les necessitats i propostes dels residents a la zona. A partir d'aquí, l'equip redactor del pla, format per TerritorisXLM i BCQ Arquitectura Barcelona, treballarà en l'elaboració del pla d'acció que recollirà l'estratègia per a la regeneració urbana i la revitalització del barri. «Aquest pla servirà com a full de ruta dels pròxims anys per al Govern de Tarragona», va explicar el conseller de Territori i Mobilitat, Xavier Puig. L'aprovació definitiva del pla està prevista per a la pròxima tardor.

Helena Cruz, de l'empresa TerritorisXL, va posar en relleu la situació actual del barri del Port i les propostes recollides de la ciutadania. En aquest sentit, els veïns apunten que avui dia hi ha mancança d'equipaments i troben a faltar centres cívics, un cinema i un teatre, entre altres. El procés també ha fet constar que cal incorporar més il·luminació, així com altres mesures per millorar la seguretat i l'espai públic. En aquesta línia, s'estudiarà la creació de parcs infantils i de zones i eixos verds, amb la finalitat de fer créixer els punts de trobada i estada.

Arran de totes les idees rebudes, la consultora del procediment ha definit quatre àmbits prioritaris en els quals existeix una oportunitat de transformació: l'àrea compresa entre la plaça dels Infants, la Fàbrica Chartreuse, el carrer Zamenhoff i els Jardins Vapor; l'àrea del Teatre Romà, les termes i les naus del seu entorn; la façana marítima de la plaça dels Carros fins a la plaça de la Pedrera i l'estació; i la plaça del General Prim i els voltants del Palau Firal. També detalla el carrer Apodaca i el carrer Reial com dos eixos amb potencial de canvi.

Pel que fa a l'urbanisme, la ciutadania considera necessari ampliar voreres i eliminar barreres arquitectòniques, especialment en els carrers Apodaca i Reial, i crear plataformes úniques, com s'ha projectat a Orosi, on començaran les obres després de Setmana Santa, tal com va recordar l'alcalde, Pau Ricomà. Precisament, els carrers del Mar, d'Apodaca i el Reial són alguns dels proposats pels veïns per pacificar i donar protagonisme al vianant per sobre dels vehicles.

La mobilitat és un dels punts més rellevants a l'hora d'abordar el pla integral i així s'ha constatat amb les demandes dels veïns, que han sol·licitat elaborar un estudi de mobilitat específic, posar més reductors de velocitat i aprofitar els solars buits (22, la majoria de propietat privada) per generar aparcament. Quant a la connexió amb el centre, dos terços dels enquestats coincideixen que és regular o dolenta.

D'altra banda, els tarragonins demanen generar més pols d'atracció que permetin dinamitzar el teixit comercial a partir d'espais d'oci, artístics o amb equipaments de referència. Paral·lelament, indiquen que cal una estratègia de reactivació de baixos comercials que hi contribueixi, ja que avui dia hi ha 229 locals buits. Segons les dades recopilades, el 70% de les persones enquestades fa les compres quotidianes al barri, però, per a les d'oci, llar, roba i complements, el 90% acostuma a sortir fora.

Altres reclamacions veïnals són la regulació dels apartaments turístics, dels quals actualment hi ha 9 per cada 100 habitants. Al mateix temps, es va posar en relleu la quantitat d'edificis patrimonials a la Part Baixa en desús que s'haurien de rehabilitar, com els Magatzems de Muller i l'edifici del número 8 de Santiyán. Sobre aquesta qüestió, els ciutadans pensen que seria bona idea generar circuits turístics. La manca de caixers automàtics i el risc d'inundabilitat són altres dos dels aspectes que preocupen els veïns.

L'estudi realitzat en paral·lel a la recollida de propostes apunta que la Part Baixa té una població més envellida que altres parts de la ciutat i que també compta amb menys infants, tot i que també hi ha més gent en edat d'emancipació. A més, en total, al barri hi ha 43 associacions de diferents tipus.

Ara, l'equip redactor analitzarà la viabilitat de les propostes fins a l'octubre abans de definir el pla d'acció, on es detallaran les accions integrades. «Cal un compromís amb el barri del Port, pel qual val la pena fer una aposta ferma que permeti que sigui un revulsiu de tot el centre, de la mateixa manera que Illa Corsini i la Rambla Nova, amb la finalitat que el centre bategui més fort», va resumir Puig. «És un projecte de futur per a la ciutat que ens implica a tots», va afegir Ricomà.

Font: Diari Més 

15 de març del 2023

Tapien el solar de la cantonada entre carrer Lleó i Misericòrdia

Una imatge del tapiat del solar. Foto: Blog Barri del Port


Aquesta setmana diversos operaris han procedit a tapiar les entrades del solar a la cantonada entre el carrer Lleó i carrer Misericòrdia al Barri del Port, després d'anys i anys de queixes per brutícia, plagues i abandonament d'aquest espai que s'havia convertit en abocador il·legal de brossa i voluminosos, i pipican improvisat, per incivisme d'alguns veïns i usuaris a la zona.

Amb la nova mesura s'espera acabar o millorar la situació, si no s'hi segueix abocant brossa per sobre del tapiat.

La problemàtica de l'espai ja es remunta quan es van retirar els contenidors d'aquesta cantonada que va provocar que alguns veïns aboquessin la brossa a l'interior. S'hi va col·locar un cartell de prohibició que no va resultar efectiu. Amb el temps un taller proper va utilitzar l'espai per estacionar els seus vehicles, fent manteniment de l'espai fins que l'Ajuntament va prohibir-ho precintant el perímetre provocant que el problema d'insalubritat i incivisme retornés al solar. Fins i tot, assenyalen alguns veïns, l'empresa que havia fet ús de l'espai hi abocava restes i deixalles.

El mateix consistori en diverses ocasions havia fet manteniment subsidiari amb corresponent sanció a la propietat.

Recentment, s'hi van dur a terme tasques d'aïllament del lateral de l'edifici contigu i desbrossament de l'espai que ara ha quedat tancat.

8 de març del 2023

La Part Baixa acull aquest dijous una nova ruta exploratòria amb perspectiva de gènere en el marc del Pla Integral


En el marc del procés participatiu del Pla Integral de la Part Baixa de Tarragona que està impulsant l'Ajuntament, aquest dijous a les 17.30 h se celebrarà la darrera ruta exploratòria pel que fa a l'urbanisme. La ruta se centrarà en la perspectiva de gènere a diferència de la passada del dia 2 que es va centrar en la perspectiva d'inclusió i accessibilitat (veure).

La inscripció per aquesta segona ruta pot fer-se a través -d'aquest enllaç-

Aquesta eina de participació ciutadana arriba després de finalitzar els tallers temàtics i les enquestes ciutadanes que també pretenien identificar les problemàtiques urbanístiques i recollir propostes entorn al barri. Entre les qüestions que es treballaran durant el recorregut destaquen la convivència de mobilitats, la percepció de seguretat, el confort i els recorreguts no discriminatoris, l'eliminació de barreres arquitectòniques, la senyalització i el transport públic adaptat i les reserves d'aparcament. 

 El Pla Integral de la Part Baixa es tracta d'una eina per a la regeneració urbana i la revitalització del barri que vol portar a terme un canvi profund de la zona en favor del benestar de les persones que hi viuen i com a revulsiu social i econòmic del centre de la ciutat, posant en valor els elements d'identitat que distingeixen i fan únic el barri, així com reivindicar els elements del patrimoni històric situats a la Part Baixa.

3 de març del 2023

Juan Manuel Rubio, nou president de l'Associació Cultural Andalusa al Barri del Port

Juan Manuel Rubio Márquez és des del passat mes de desembre el nou president de l'Associació Cultural Andalusa ubicada al carrer Sant Josep del Barri del Port.

Rubio ha agafat així el relleu generacional dels seus pares que van fundar l'entitat i la presidència que estava en mans de la seva mare, Luisa Márquez des de fa 22 anys i qui exerceix ara de relacions públiques.

El nou president, que hi forma part des de petit, és membre del quadre de ball flamenc des de fa més de 25 anys i també forma part del Cristo del Buen Amor. Va aconseguir al desembre el suport i una nova junta amb altres 16 persones per una nova empenta de l'entitat andalusa al barri i encara amb il·lusió i ganes el repte de donar continuïtat a l'associació i la seva activitat.

De fet, l'Associació Cultural Andalusa està immersa en la celebració del Dia d'Andalusia amb les XXXVII Jornades Culturals, fins al 18 de març.

Una quinzena de veïns i veïnes passegen pel Barri del Port per aportar idees per al nou Pla Integral de la Part Baixa

Un onstant de la passejada. Foto: ACN

Aquest dijous vespre una quinzena de persones van participar en la primer apassejada programada per l'Ajuntament de Tarragona per detectar mancances i necessitats i que servirà per dissenyar el Pla Integral de la Part Baixa de Tarragona. 

Un equip dinamitzador i el conseller d'Urbanisme, Xavi Puig van acompanyar als veïns, i entre ells membres de Xarxa La Marina, i la presidenta de l'AVV del Port, Mari Carme Puig, qui s'ha mostrat confiada que el document permeti el sanejament» urbanístic, si bé ha advertit que les aportacions fetes per la ciutadania no es quedin en un calaix en un context preelectoral. 

Amb el passeig el veïnat va poder proposat millores sobre accessibilitat i inclusió a la zona. La mobilitat o la il·luminació dels carrers han estat dues de les temàtiques més repetides, com solventar el problema de les inundacions.


Dijous que ve es farà una segona ruta exploratòria amb perspectiva de gènere.

La ruta exploratòria s'emmarca en les activitats que s'organitzen per redactar el futur Pla Integral de la Part Baixa de Tarragona, després de recollir els resultats de les enquestes ciutadanes i les aportacions compartides als tallers temàtics que tenen per objectiu identificar les problemàtiques i recollir propostes per a l'entorn al barri. 

Un cop recollides les dades i les propostes, aquestes es compartiran amb l'equip que s'encarregarà de redactar el Pla Integral de la zona, on s'inclouran accions específiques dels àmbits econòmics, urbanístics i socials. De moment, no hi ha una data concreta per a la publicació d'aquest pla. La presidenta veïnal ha remarcat que es tracta d'un pas important, però ha recordat el context preelectoral en què es treballa, ha reconegut que un document com aquest pot representar un canvi destacat per al barri, tot i l'escepticisme veïnal després de tants anys de reclam i reinvindicació.

Aquesta és la primera de dues marxes que es faran al Barri del Port de Tarragona. Dijous vinent està previst una segona ruta que tindrà una perspectiva de gènere amb què es pretén identificar i localitzar les mancances que té el barri en aquest àmbit. En aquesta ocasió, l'activitat està adreçada específicament a la població femenina.

1 de març del 2023

Viñuales, alcaldable del PSC, presenta una nova alternativa a les inundacions del Barri del Port

Viñuales durant la seva xerrada. Foto: Blog Barri del Port

La Sala Genius del Palau de Congressos va acollir el passat dimarts al vespre la trobada entre l'alcaldable del PSC de Tarragona, Rubén Viñuales, i el veïnat de la Part Baixa, especialment la Plataforma Afectats per les Inundacions.

Amb membres també de l'AVV del Port, com la seva presidenta Mari Carme Puig, i de Xarxa La Marina, la cita va comptar amb una quarantena d'assistents entre veïns i membres del propi partit amb que el candidat a l'alcaldia a les eleccions 2023 es va acompanyar. Era el cas de la nº2 Montse Adán, directora de Port-Ciutat, Sandra Ramos, Nacho García o Mario Soler, qui també és veí del barri.

La trobada va servir per exposar el full de ruta socialista pels barris marítims que es basa en tres aspectes: evitar l’actual situació d’inundacions, dotar d’activitat econòmica, cultural i patrimonial la zona, i realitzar les transformacions urbanes necessàries.

Un instant de la trobada. Foto: Blog Barri del Port

Els veïns i veïnes no ho van posar fàcil a Viñuales qui es va trobar amb un veïnat cansat de promeses i poques accions davant una problemàtica històrica com el de les inundacions, mostrant-se reticents i incrèduls davant la seva proposta basada en una actuació en 4 fases factible econòmicament i diferent a la defensada pel govern actual i Ematsa, motiu pel qual es van preguntar perquè no s'havia dut a terme durant el mandat socialista i amb Josep Maria Milà com a conseller de territori i present a la taula. 

Fase 1: Mantenir operatiu l'actual col·lector de 800mm més un de nou de 150mm dedicat a aigües pluvials per un cost total de 0'7 MEURS

Fase 2: Fer un col·lector nou de pluvials al carrer Smith o Reial per cost total de 0'4 MEURS

Fase 3: Ampliar el col·lector de residuals de Torres Jordi per cost total de 0'5 MEURS

Fase 4: Nou col·lector al carrer Reial amb manteniment d'EMATSA.

Totes les quantitats són assumibles pel propi Ajuntament, segons Viñuales

Una ruta patrimonial a la Part Baixa

L'alcaldable també va defensar entre els seus propòsits per la Part Baixa, accions per dotar-la d’activitat econòmica, cultural i patrimonial. El candidat socialista ho vol dur a terme a través d’una nova ruta del barri del Port com a escenari de la vida romana de Tarraco, que comportaria la recuperació de les termes de Sant Miquel i la font dels Lleons. No obstant, cal recordar en aquest sentit que ja durant el mandat socialista la consellera Carme Crespo va arribar a presentar una ruta que finalment mai es va dur a terme (més detalls).

D'altra banda el PSC, va mostrar que aquesta generació d’activitat econòmica aniria complementada de la millora de l’espai públic, que és la tercera branca per la transformació dels barris marítims. Viñuales va exposar la necessitat de renovar l'enllumenat i la remodelació de carrers com Reial i Apodaca a més de l’ampliació de voreres. En aquest sentit es va parlar novament de l'objectiu de guanyar espai a les vies de tren sense ús al carrer del Mar i estudiar que si es remodela el pas soterrat de la plaça dels Carros els vehicles puguin novament circular-hi per connectar amb el port i les platges.

Viñuales va aprofitar que l'acte s'estava gravant, entre d'altres, per Barri del Port TV per deixar testimoni de les seves promeses afirmant que "vull ser el nou alcalde i poder anar pel carrer i em digueu que he complert amb la meva paraula". 

Es tracta del primer dels alcaldables que visita el Barri del Port, a espera que el veïnat pugui assistir i escoltar a la resta en properes trobades.