CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

28 de maig del 2021

Incendi de matinada a la cuina d'un habitatge del carrer Lleó al Barri del Port

Un instant de la intervenció. Foto cedida

Dos efectius dels Bombers de la Generalitat i dos més de la Guàrdia Urbana de Tarragona es van  mobilitzar aquest dijous nit entorn a les 01h de la matinada al carrer Lleó, al tram entre Rebolledo i Misericòrdia del Barri del Port, per un incendi a la cuina d'un habitatge, al llarg d'una hora per apagar el foc, ventilar i extreure el fum sense danys ni ferits greus.

27 de maig del 2021

S'obre la convocatòria per formar part del nou Mercat de la Pagesia de la Plaça dels Carros

Els Mercats de Tarragona obren la convocatòria pública per formar part del nou Mercat de la Pagesia de la Plaça dels Carros, al Barri del Port, que segons les previsions inicials ja hauria d'estar en marxa

Ara, es calcula que sigui per a les dates entorn a Sant Joan quan el nou mercadet sigui una realitat. Tindrà lloc els dissabtes al matí i està destinat a parades de productes de proximitat de venda directa, com fruita i verdura, ous, pa, coques, formatges artesans, embotits, vi i cerveses, olis, conserves, mel, cosmètica natural o flors i planters, entre d’altres. Està previst que l’espai pugui disposar de fins a una quinzena de parades (28 mòduls).

A partir d’aquest dijous ja es poden consultar les bases del projecte al web d’ESPIMSA i els productors interessats poden presentar la documentació fins el proper divendres 11 de juny a les 14:00h.

Aquest nou Mercat de la Pagesia de la Plaça dels Carros pretén fomentar i consolidar la importància dels productes locals, afavorir la seva comercialització i ajudar al desenvolupament comercial de l’entorn i dels petits productors.

Per la seva banda, el president de l’empresa de Mercats de Tarragona, Dídac Nadal, ha assegurat que “és un projecte pel qual hem apostat fermament amb l'objectiu de potenciar els productes de proximitat i perquè esdevingui un veritable eix dinamitzador de la Part Baixa de la ciutat, un revulsiu pel comerç local, per la cultura i per la cohesió social. Després d'obrir un procés participatiu amb tots els agents implicats, des dels diferents productors fins a l'Associació de Veïns del Barri del Port, l'obertura d'aquesta convocatòria pública és el darrer pas per fer realitat el Mercat de la Pagesia”.

Les bases es poden consultar al taulell d’anuncis de la pàgina web d’ESPIMSA (aquí).

El mercat de pagès

Cal recorda que la proposta d'impulsar aquest mercat de pagès va arribar al plenari municipal de la mà de la Cup de Tarragona i es va aprovar a favor. L’essència dels mercats de pagès és ser un espai públic on els productors i productores i que elaboren artesanalment aliments venen de forma regular els seus productes directament als consumidors i consumidores en parades desmuntables.

Els mercats de pagès responen a la tendència per mantenir i promoure una agricultura local i de temporada, i un consum responsable que posi fre a la despesa en envasos i en combustible que comporten els productes d’importació.

La Part Baixa enceta una avaluació de Serveis Socials sobre la situació personal de la gent gran resident

Gent gran a la Plaça dels Carros: Foto d'arxiu del Blog del Barri del Port


L’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST) amb el suport de Creu Roja Tarragona, engega el proper dilluns 31 de maig una enquesta de porta a porta a la Part Baixa. L’objectiu és fer un recompte i avaluar la situació de la gent major de vuitanta anys residents en aquesta zona de la ciutat.

Segons la consellera i presidenta de l'Institut Municipal de Serveis Socials, Carla Aguilar-Cunill, amb aquesta iniciativa "seguim apostant per una metodologia àgil i amb resultats fidedignes" i afegeix "que ens permeti tenir diagnòstics específics de les situacions sobre les que intervenim des de serveis socials". En aquest cas, l’acció té un doble objectiu: d’una banda, per donar a conèixer tot el que s’ofereix des de l’IMSST i d’altra banda per quantificar i identificar si dins d’aquest grup es troben persones gran en risc d’aïllament i/o d’exclusió social i finalment poder detectar les necessitats a nivell individual.  La regidora resumeix, a més que "és una nova acció doncs que incorpora l’atenció a la soledat no desitjada de les persones grans" i finalitza "i alhora deriva a una atenció integral a altres qüestions que puguem trobar durant l'atenció".

La campanya engega doncs dilluns en una de les zones de la ciutat on hi viu més població envellida i es preveu que es pugui estendre a d’altres barris properament. Personal tècnic de Creu Roja farà el porta a porta seguint el llistat amb les dades del Padró Municipal d’Habitats,  gràcies a un conveni de col·laboració entre l’IMSST i Creu Roja. En el cas de detectar una situació que representi risc per la persona gran s’activaran tots els protocols d’emergència social previstos d’immediat.  

La recopilació d’informació es farà des de l’IMSST de forma continuada en temps real per mitjà de l’app Google Forms. L’anàlisi de les dades recollides i presentació de conclusions es farà un cop finalitzat l’estudi. 

El barri més envellit sense casal per a la gent gran

Des de l'Associació de Veïns del Port de Tarragona lamenten que precisament tenint en compte que és una de les zones i barris de la ciutat amb més població envellida, no hi hagi cap equipament ni casal per a la gent gran. En aquest sentit és la propia associació la que ofereix les seves instal·lacions a aquest grup d'edat per a la seva distracció fins abans de la pandèmia. Actualment l'AVV del Port no pot recuperar aquest servei pels greus problemes i desperfectes que pateix el sostre i que està denunciant, tenint en compte que és un local de propietat municipal (més detalls)

Per altra banda, l'entitat veïnal ja va mostrar la seva molèstia en enterar-se que un local que el consistori havia valorat encabir una llar de jubilats s'està acondicionant finalment per acollir una seu social per a joves sense sostre (més detalls).

22 de maig del 2021

Dilluns comencen obres de pavimentació al carrer Apodaca durant una setmana

La propera setmana, l'Ajuntament de Tarragona durà a terme durant una setmana tasques de pavimentació de tot el carrer Apodaca des de la Plaça Prim fins a Plaça dels Carros.

Aquestes tasques comportaran el tall de trànsit i desviament en tot el carrer i que no s'hi pugui estacionar des de les 20h del dilluns 24 de maig fins a les 23h del dilluns 31 de maig.

Segons ha pogut saber el Blog del Barri del Port, l'Associació de Veïns del Port tenia constància d'aquestes tasques tot i no conèixer la data concreta ni tampoc saben indicar el detall dels treballs. Així no obstant, l'entitat veïnal assenyala que tenint en compte la durada de les obres es deu tractar de petites reparacions i pintura, quan aquest carrer mereix i necessita un bon arranjament i ampliació de voreres. Quedarà per tant esperar a veure un cop finalitzats els treballs quin és el resultat.

20 de maig del 2021

El musical de la Bella i la Bèstia arriba al Barri del Port dissabte 29 de maig al Palau de Congressos de Tarragona


El Palau de Congressos de Tarragona acull el proper dissabte 29 de maig dues sessions del musical de la Bella i la Bèstia, a les 18h i a les 20.30h.

D'aquesta manera el clàssic de Disney arriba en forma de musical al Barri del Port per fer gaudir a grans i petits, amb la companyia La Barbarie, i amb totes les garanties de seguretat per la covid.19.

I es que... ja coneixeu la història oi? Qui no? Hi havia una vegada un príncep que vivia en un resplendent castell. Tot i tenir tot el que podia desitjar, era egoista i consentit. Una nit, una bruixa va llançar un encanteri sobre ell i tots el que hi vivien al castell. Com a càstig, el príncep va ser condemnat a ser una bèstia, i només podria lliurar-se d'aquest malefici si aconseguia enamorar una noia abans que caigués l'últim pètal d'una rosa encantada.

Un dia, una jove anomenada Bella arriba al castell per rescatar el seu pare, que és presoner de la bèstia. Diuen que la veritable bellesa es troba a l'interior. Podrà la noia aprendre a estimar la bèstia i trencar l'encanteri?

Et convidem a que gaudeixis d'un clàssic musical per a nens i adults amb veus en directe, una escenografia que et transportarà des de la pintoresca fins al tenebrós castell i una història d'amor que mai oblidaràs!

Ja podeu adquirir les vostres entrades per 18 euros (aquí)

19 de maig del 2021

Passejada arqueològica del Museu del Port al Barri del Port aquest dissabte per descobrir el llegat del port romà

El Museu del Port de Tarragona ofereix aquest dissabte 22 de maig una 'Passejada arqueològica' a les 18.30h de la tarda i en motiu del Festival Tàrraco Viva, sota el nom 'Descobrint el port romà'.

La passejada de 90 minuts de durada anirà des de la seu temporal del Museu del Port al Tinglado 2 fins al Barri del Port i tornada al Moll de Costa amb l'acompanyament i explicacions de la Doctora en Arqueologia Clàssica de la URV-ICAC, Patrícia Terrado. 

Per altra banda, el Museu, ofereix també l'activitat teatralitzada sota el títol ‘Tiberius comerciant pel Mare Nostrum’. Aquesta es durà a terme en dues sessions. La primera el dissabte 29 de maig que serà en català i la segona el diumenge 30 de maig que s’interpretarà en castellà. Totes dues sessions tindran lloc a les 12:00h del migdia. El Tiberius era un comerciant de Tarraco, el seu personatge, interpretat per un actor explicarà de primera mà com era el comerç del vi en època romana i quines característiques i perills tenia la navegació pel Mare Nostrum. L’activitat tindrà lloc a diferents indrets del Moll de Costa (Museu del Port de Tarragona i Museu Nacional Arqueològic de Tarragona).

Les dues activitats són gratuïtes i segueixen totes les mesures de seguretat. Requeriexen aixo sí, fer reserva prèvia a l’adreça electrònica museuport@porttarragona.cat o bé trucant al telèfon 977 259 434.

18 de maig del 2021

L'Associació Cultural Andalusa programa un Rocio 2021 novament sense peregrinatge


L'Associació Cultural Folklòrica Andalusa, amb seu al carrer Sant Josep del Barri del Port, ha programat un Rocio diferent per aquest 2021 després que el passat any i a causa de la pandèmia ja no fos possible la tradicional caminada de peregrinatge des del barri veí del Serrallo fins al Llorito amb pas pel Barri del Port.

En aquesta ocasió l'entitat oferirà 'Triduo a la Virgen del Rocio' aquest 19, 20 i 21 de maig a les 20h a l'Església de Sant Joan Baptista, a la plaça Prim del mateix Barri del Port on aquest dissabte 22 de maig a les 19h també tindrà lloc el Pregó a càrrec del doctor en dret, Josep Ramón Fuentes i Gasó. Finalment diumenge 23 de maig a les 11h al santuari del Llorito tindrà lloc una cantada per part del Coro Junco y Romero, acompanyat del Tamboril rocier.

La plaça dels Carros, escenari de presentació de 'La Teulada', la Xarxa Cooperativa de Tarragona


Setze entitats de Tarragona s'han unit per crear La Teulada, una xarxa cooperativa que té per objectiu fomentar l'economia social i solidària a la ciutat, i que ha estat presentada aquest dimarts des de la plaça dels Carros, al Barri del Port de Tarragona. 

La Teulada busca potenciar la intercooperació a escala local; donar resposta a les necessitats de cadascuna de les entitats cercant el bé col·lectiu; i ser una organització interlocutora amb l'administració i altres agents de la ciutat.

L'agrupació la formen: Actua SCCL, Associació Ariadna, Associació Quilòmetre Zero, Ateneu CoopCamp, Circulars, Dignidart SCCL, El Far Cooperatiu SCCL, Entra SCCL, Federació Catalana de Voluntariat Social, Fundació Formació i Treball, Gam Lab SCCL, Insta SCCL, L'Escac SCCL, L'Escamot SCCL, Soca-rel SCCL i Vèrtebra.

Totes les entitats integrants tenen en comú que s'han construït en base als valors que promou el cooperativisme com l'equitat, la solidaritat, la sostenibilitat, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat.

13 de maig del 2021

28 anys de Confraria del Cristo del Buen Amor

Foto de la junta fundadora. Foto: Cristo del Buen Amor


La Confraria del Cristo del Buen Amor de Tarragpna, amb seu al Barri del Port, commempra aquest dijous els seus 28 anys des que el 13 de maig de 1993, un grup d'andalusos i andaluses residents a Tarragona i amb ganes de participar activament en la Setmana Santa de la seva ciutat d'acollida va fundar la Confraria.

28 anys després, l'entitat compta amb les imatges del Cristo del Buen Amor, obra de l'escultora reusenca M. Mercè Bessó Carreras (1996) i Ntra. Sra. De l'Amargura amb Sant Joan Evangelista obres de l'escultor-imatger sevillà Jesús Méndez Lastrucci (2006).

En aquests 28 anys, la Confraria ha aconseguit organitzar la seva pròpia processó el Dissabte de Passió pel Barri del Port de Tarragona, ha reformat els seus dos passos per ser portats a espatlles  i ha aconseguit crear una nova agrupació Musical, la A.M. Cristo del Buen Amor, per engrandir encara més les seves sortides processionals.

El proper diumenge 16 de maig, a les 10 hores, se celebrarà la Santa Missa amb motiu de l'XXVIII Aniversari Fundacional de la Confraria a la seva Seu, l'Església de Sant Nicolau de Bari (Pau del Protectorat, 36).

L'Associació de Veïns del Port pateix una fuita d'aigua, caiguda de sostre i tall de llum al local municipal

Imatges dels desperfectes. Foto: AVV del Port cedides


L'Associació de Veïns del Port de Tarragona fa més d'un any que pateix una fuita d'aigua i afectacions al sostre de la seva seu social, al carrer Reial,9, un local de propietat municipal, tal com publica avui el Diari Més, i tal com denúncia l'entitat veïnal al seu Faceook (veure).

Segons assenyala al rotatiu la presidenta veïnal, Mari Carme Puig, la fuita d'una canonada d'aigua als pisos superiors de l'edifici ha acabat provocant que el sostre s'anés deteriorant, fins al punt de cedir del tot en una part important de l'espai. A més, les filtracions d'aigua han fet malbé la instal·lació elèctrica del local, que s'ha quedat sense llum. 

L'entitat veïnal assenyala que aquesta problemàtica ha coincidit amb el tancament del local a causa de la pamdèmia però que ara no es pot reobrir al veïnat i recuperar l'activitat com a seu social per la gent gran del barri a causa dels desperfectes i la falta de llum. 

Segons la presidenta, les plaques s'han canviat diverses vegades i ara hi ha un forat i assenyala com a ''missió impossible poder parlar amb Hermán Pinedo, conseller de Cooperació i Habitatge'' lamentant que quan s'hi han desplaçat tècnics municipals, després no han dit res més ni s'ha fet cap actuació, tot i tractar-se d'un local municipal i responsabilitat del consistori. 

D'altra banda, Puig, afirma al Diari Més que aquest 2021, l'associació no ha sol·licitat la subvenció per a entitats veïnals, ni tan sols la línia destinada a manteniment del local, després que l'any anterior haguesin de retornar-la amb interessos i que davant la complicada situació econòmica, falta d'ajuda i deutes pendents, s'estan pagant factures de la pròpia butxaca.

12 de maig del 2021

Diverses propostes referides al Barri del Port presentades als 'Pressupostos Participatius 2021'

Imatge de la proposta 'Superilla al Barri del Port'


L’Ajuntament de Tarragona, a través de la Conselleria de Districtes, ha posat en marxa un any més el procés dels pressupostos participatius per aquest 2021, per tal de finançar projectes proposats per la ciutadania de cadascun dels 5 Districtes. Enguany, la inversió que l’Ajuntament hi destina als pressupostos participatius és de 500.000 €. D’aquests 500.000 €, cada Districte –Nord, Llevant, Ponent, Eixample y Centre (on s'inclou el Barri del Port)– comptarà amb una dotació pressupostària de 100.000 €, a executar durant aquest mateix any. 

La data limit de propostes ha finalitzat aquest 12 de maig i entre l'1 i 30 de juny podran ser votades. El 8 de juliol es donaran a conèixer les propostes guanyadores.

Entre les presentades enguany, hi ha diverses propostes referides al Barri del Port. Una d'elles reclama la peatonalització de carrer Vapor entre la Plaça dels Infants i les esclaes mecàniques que connecten amb el carrer Doctor Zamenof. Una altra demana asfaltar el carrer Reial i hi ha una sobre la dignificació del Teatre Romà creant un espai per a la ciutadania del Barri del Port.

També hi ha una proposta que reclama una rampa d'accés a l'Estació de Trens, una poposta que demana la reobertura de la plaça dels Carros al trànsit, i una altra sobre el mateix indret i que amb el nom 'Superilla al Barri del Port' proposta diveros espais i millores per al gaudi dels infants, entre altres.

Tanmateix hi ha una proposa que reclama soterrar el cablejat elèctric de la ciutat, que també és un reclam i afectació a la Part Baixa, i una proposta referent a la problemàtica dels coloms.

6 de maig del 2021

La policia de Tarragona, més a prop dels veïns gràcies al Nou Pla de Seguretat Integral

Imatge d'arxiu de dos agents patrullant pel Barri del Port. Foto: Blog Barri del Port


L'Ajuntament de Tarragona ha presentat aquest dijous el nou "Pla de Seguretat Local, Tarragona ciutat segura 2021-2023" que es posa en marxa als carrers de la ciutat i amb el que els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana treballen conjuntament per donar una resposta transversal i integral de la seguretat pública municipal.

El conseller de Seguretat Ciutadana Manel Castaño ha volgut destacar que es tracta d'un pla que "parteix de la idea de la policia de proximitat, que es veurà en els patrullatges i amb el diàleg continu amb els veïns sobre el terreny i mitjançant reunions periòdiques amb les entitats veïnals". Castaño ha explicat que s'han creat "unes 17 zones d'interès policial i que aquestes s'han dividit en 30 punts des dels quals es duran a terme els operatius".

Tracte i reunions amb els veïns de cada zona

El cap de l'Àrea Bàsica Policial Tarragonès, l'inspector Ramon Franquès ha destacat que "la definició de les zones d'interès policial parteix de dades tècniques i estadístiques". Per Franquès un aspecte important d'aquest pla és "el diàleg amb els veïns i la cerca d'interlocutors de cada zona que puguin aportar les seves percepcions als cossos de seguretat i fer arribar informació d'interès per complementar i ajudar en la planificació i millora del pla".

El Pla de Seguretat Local marca la direcció de les polítiques de seguretat pública i té com a missió millorar els nivells de seguretat des d'una perspectiva integral, així com la seva percepció en els diferents districtes de la ciutat. En aquest sentit el nou pla es marca diferents objectius encaminats a afavorir la intervenció integral, augmentar la percepció de seguretat, millorar la seguretat ciutadana i reduir aquelles accions perjudicials per a la convivència ciutadana.

El Pla de Seguretat Integral s'articula a través dels 5 districtes de la ciutat, que tenen unes característiques demogràfiques i socioeconòmiques pròpies. D'aquesta manera la ciutat es dividirà en el Districte Centre Històric, dins del qual s'integra el Barri del Port, Eixample, Barris de Ponent, les Zones Nord de SPSP i Sant Salvador i Llevant. Aquesta divisió permet adaptar el dispositiu de seguretat a les necessitats de cadascun dels districtes i a la vegada que hi hagi una major proximitat entre els cossos policials i els veïns de les diferents zones.

Dispositius adaptats a cada situació i zona

La intervenció policial es fonamenta en l'anàlisi de les problemàtiques existents i detectades en cada districte, per tal d'adoptar els dispositius adients a cada situació. S'analitzen les dades sobre incidents ocorreguts, tenint en compte els dies i franges horàries de més incidència per definir el tipus d'operatiu a establir. A tal efecte, es realitzen mapes delinqüencials de cada districte per assenyalar les zones de concentració delictiva en les quals es desplegaran els efectius policials.

Els agents realitzen el patrullatge a peu i de forma conjunta, mantenint el contacte visual entre ells. Es mantindran a la zona assignada, i intervindran de forma activa en totes aquelles situacions que perjudiquin la percepció de seguretat.

El Pla també inclou un sistema d'anàlisi de dades i indicadors que permet conèixer avaluar l'impacte dels dispositius, per tal d'incorporar-hi les millores que es considerin oportunes.