CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

30 de novembre del 2012

El Barri del Port se ilumina de Navidad este viernes por la tarde



Este viernes a las 18.30h de la tarda el Barri del Port y toda Tarragona harán el encendido de luces de Navidad, des del árbrol navideño de la Rambla Nova por parte de la empresa Iluminaciones IQ. 

Todas las luces de modelo LED iluminarán las calles durante las Navidades con un consumo reducido de 160.783 wattios.

El Barri del Port s'il.lumina de Nadal aquest divendres a la tarda



Aquest divendres a les 18.30h de la tarda el Barri del Port i tota Tarragona faran l'encesa de llums de Nadal, des de l'arbre nadalenc de la Rambla Nova per part de l'empresa Iluminaciones IQ. 

Totes les llums de model LED il.luminaran els carrers durant els Nadals amb un consum reduït de 160.783 watts.

28 de novembre del 2012

Cloaca entre Carrer Sant Miquel y Castellarnau para mejorar los problemas de inundaciones




Obra inacabada 

La semana pasada unos operarios trabajaron en el cruce entre la Calle Santa Miquel y Castellarnau para implantar una regata de alcantarillado para ayudar y mejorar en la entrada de agua en días de fuerte lluvia en que hasta el momento gran acumulación de agua baja hacia la Calle Smith dando lugar a inundaciones como se puede ver en el siguiente vídeo de 'El Mirador TGN'.



Esta tarea no ha quedado del todo finalizada puesto que han quedado desniveles en la carretera que perjudican el paso de los coches como manifiestan algunos vecinos. Por ahora, una valla colocada encima del alcantarillado muestra que el trabajo está por acabar.

Aún así, preocupa puesto que en la Calle Smith todavía continúa presente una valla posterior a unas obras de hace casi un año y que impide el paso de los peatones que se ven obligados a bajar de la acera. La queja de vecinos en este caso no ha dado lugar a su retirada.

Claveguera entre el Carrer Sant Miquel i Castellarnau per millorar el problema d'inundacions



Obra inacabada 

La setmana passada uns operaris van treballar en la cruïlla entre el Carrer Sant Miquel i Castellarnau per implantar una regata de clavegueram per tal d'ajudar i millorar l'entrada d'aigua en dies de forta pluja en que fins al moment gran acumulació d'aigua baixa cap al Carrer Smith donant lloc a inundacions com es pot veure al següent vídeo de 'El Mirador TGN'.



Aquesta tasca no ha quedat del tot finalitzada ja que han quedat desnivells a la carretera que perjudiquen el pas dels cotxes com manifesten alguns veïns. Per ara, un vallat col.locat a sobre del clavegueram mostra que el treball està per acabar.

Tot i així, preocupa pel fet que al Carrer Smith encara continua present un vallat posterior a unes obres de fa gairebé un any i que impedeixen els pas dels vianants que es veuen obligats a baixar de la acera. La queixa de veïns en aquest cas no ha donat lloc a la seva retirada. 

23 de novembre del 2012

Homenaje a la mujer muerta por violencia de género en el Carrer Caputxins a inicios de año


Día Internacional contra la Violencia hacia la mujer


Tarragona ha celebrado este viernes por la mañana el Día Internacional contra la violencia hacia las mujeres, avanzando la fecha dos días para no coincidir con la jornada electoral del domingo.

El acto institucional ha contado con representantes de la corporación municipal, entidades e instituciones diversas que junto con algunos ciudadanos se han concentrado a las puertas del Ayuntamiento haciendo lectura de un manifiesto reivindicativo contra esta lacra social.

El acto ha recordado y ha hecho homenaje a Rosa Monné, vecina del Barri del Port y conserje de la Escuela del Serrallo que apareció muerta el 8 de enero en su piso de la Calle Caputxins con signos de violencia. La policía detuvo posteriormente a su ex-pareja.

Los compañeros de trabajo han querido rendirle un sentido y especial recuerdo a pocos meses de cumplir un año desde el fatídico episodio que no se tendría que haber producido, y han reivindicado y mostrado la necesidad de trabajar y luchar para que no se vuelva a repetir casos como este en la sociedad.

Hay que recordar también el sonado y escabroso episodio que tuvo lugar en la Calle Real del Barri del Port hace unos años en que una mujer, junto con los dos hijos pequeños, fue asesinada por su marido que posteriormente introdujo los cuerpos en la bañera y los enterró con cal viva y cemento.

Fuente: tarragonaradio.cat

Homenatge a la dona morta per violència de gènere al Carrer Caputxins a inicis d'any


Dia Internacional contra la Violència cap a la dona


Tarragona ha cel.lebrat aquest divendres al matí el Dia Internacional contra la violència cap a les dones, avançant la data dos dies per no coincidir amb la jornada d'electoral de diumenge.

L'acte institucional ha comptat amb representants de la corporació municipal, entitats e institucions diverses que junt amb alguns ciutadans s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament fent lectura d'un manifest reivindicatiu contra aquesta lacra social.

L'acte ha recordat i ha fet homenatge a Rosa Monné, veïna del Barri del Port i conserge de l'Escola del Serrallo que va aparèixer morta el 8 de gener al seu pis del Carrer Caputxins amb signes de violència. La policia va detenir posteriorment la seva ex-parella. 

Els companys de feina han volgut rendir-li un sentit i especial record a pocs mesos de complir un any des del fatídic episodi que no s'hauria d'haver produït, i han reivindicat i mostrat la necessitat de treballar i lluitar per a que no se'n torni'n a repetir casos com aquest a la societat.

Cal recordar també el sonat i escabrós episodi que va tenir lloc al Carrer Reial del Barri del Port fa uns anys en que una dona, junt amb els dos fills petits, va ser assassinada pel seu marit que posteriorment va introduir els cossos a la banyera i els va enterrar amb cal viva i ciment.

Font: tarragonaradio.cat

22 de novembre del 2012

Carrer Lleó (Història)



S'atribueix la nomenclatura del Carrer Lleó com homenatge a la memòria del General don Diego de León, comte de Belascoin. Va ser afusellat l'octubre de 1841 malgrat el clam nacional a favor del seu indult. Se li acusava de fallida conspiració per apoderar-se de la reina i portar-la al Nord, on establir un govern que enderroqués al regent Espartero. Per contra, estan les seves àmplies virtuts militars i el seu patriotisme.

El rètol més antic era 'Calle del León' o 'Calle de los Leones' (1823). L'historiador local Adolfo Alegret qüestiona que el carrer portés nom de fera o que si realment es dediqués a tal personatge no fos 'Calle del General León' més comprensible i exacta encara que no justificada per falta d'essència local.


Es troben al·lusions a aquest carrer en escrits de 1863, en 1878 i novament en 1886. Els escribes van acabar escrivint 'Calle de León' i 'Calle León'. Es diu també que el mariscal Suchet va dir en les seves Memòries que els defensors del Fort de l'Olivera durant la Guerra de la Independència "es van defensar com a lleons" i de la mateixa manera els artilleros del port.


En aquest carrer es troba la sortida del Col.legi 'El Carme' l'entrada del qual es troba al Carrer del Mar.


El Carrer Lleó uneix el Carrer Jaume I amb la Plaça dels Carros i creuaments del Carrer Vapor, Carrer Castellarnau i Carrer Rebolledo.

Fonts:
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové)
-Calles Antiguas de Tarragona. Tomo II (Instituto de Estudios Tarraconenses)

Calle León (Historia)



Se atribuye la nomenclatura del Carrer Lleó como homenaje a la memoria del General don Diego de León, conde de Belascoin. Fue fusilado en octubre de 1841 a pesar del clamor nacional a favor de su indulto. Se le acusaba de fallida conspiración para apoderarse de la reina y llevarla al Norte, donde establecer un gobierno que derrocara al regente Espartero. Por contra, están sus amplias virtudes militares y su patriotismo.

El rótulo más antiguo era 'Calle del León' o 'Calle de los Leones' (1823). El historiador local Adolfo Alegret cuestiona que la calle llevara nombre de fiera o que si realmente se dedicara a tal personaje no fuera 'Calle del General León' más comprensible y exacta aunque no justificada por falta de esencia local.


Se encuentran alusiones a esta calle en escritos de 1863, en 1878 y nuevamente en 1886. Los escribanos acabaron escribiendo 'Calle de León' y 'Calle León'. Se dice también que el mariscal Suchet dijo en sus Memorias que los defensores del Fuerte del Olivo durante la Guerra de la Independencia "se defendieron como leones" y del mismo modo los artilleros del puerto.


En esta calle se encuentra la salida del Col.legi 'El Carme' cuya entrada está en el Carrer del Mar.


El Carrer Lleó une el Carrer Jaume I con la Plaça dels Carros y tiene cruces del Carrer Vapor, Carrer Castellarnau y Carrer Rebolledo.

Fuentes:
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové)
-Calles Antiguas de Tarragona. Tomo II (Instituto de Estudios Tarraconenses)

19 de novembre del 2012

'Resilència', charla para afrontar adversidades, este miércoles en el 'Viver d'Empreses'


La entidad 'Logos Psicología y Mediación' ha organizado una charla para este miércoles 21 de 18h a 20h en el 'Viver d'empreses' de Tarragona, situado en la Plaça Prim, 6 del Barri del Port, con entrada por la tarde mediante el Carrer Caputxins.

El tema de la charla es la "Resilència", la capacidad que tiene la persona de superar las adversidades y fortalecerse a resultas de la experiencia. Es importante dotar de esta habilidad a las personas que se encuentran atravesando dificultades, para poder salir de ellas, sobre todo a nivel psicológico.

La entrada es gratuita con reserva previa mediante el correo info@logosmediacio.cat, o llamando al tel. 657 92 95 29.

Más información: www.logosmediacio.cat

'Resilència', xerrada per superar adversitats, aquest dimecres al Viver d'Empreses


L'entitat 'Logos Psicologia i Mediació' ha organitzat una xerrada per aquest dimecres 21 de 18h a 20h al Viver d'Empreses de Tarragona, situat a la Plaça Prim, 6 del Barri del Port, amb entrada per la tarda mitjançant el Carrer Caputxins.

El tema de la xerrada és la "Resilència", la capacitat que té la persona de superar les adversitats i enfortir-se a resultes de l'experiència. És important dotar d'aquesta habilitat a les persones que es troben atravessant dificultats, per tal de poder sortir-se'n, sobretot a nivell psicològic. 

L'entrada és gratuïta amb reserva prèvia al correu  info@logosmediacio.cat, o trucant al tel. 657 92 95 29.

Més informació: www.logosmediacio.cat

14 de novembre del 2012

Carrer Castellarnau (Història)



El Carrer Castellarnau fa honor a don José Antonio de Castellarnau (Tarragona, 1763 - 1845) qui fou un noble, militar, industrial i polític català, senyor d'Araós i de Virós a la Vall Ferrera, i que va posar el seu patrimoni a la disposició de la Junta d'Obres del Port perquè no s'interrompessin els treballs de construcció del mateix.

De fet, va ser tresorer de la Junta d'Obres del Port de Tarragona (1790-1836) i síndic procurador general de la ciutat. També fou capità de la primera companyia de tiradors de Tarragona, tresorer honorari de l'exèrcit (1807-1823), president de la comissió de finances del congrés celebrat a Tarragona (1809) i cavaller de l'Orde de Carles III.

El 24 de febrer de 1810 fou elegit diputat per Tarragona a les Corts de Cadis, on tot i no tenir un gran paper, va formar part de la comissió d'Hisenda. Apostà pels liberals i el 1822 fou escollit primer alcalde de Tarragona. Un cop acabat el trienni liberal fou depurat per les noves autoritats, que no li permeteren el retorn a les seves activitats fins al 1829. La seva casa, la Casa Castellarnau, al carrer de Cavallers de Tarragona, fou decorada per Joseph Flaugier i convertida en museu el 1969.

L'Ajuntament va acordar també posar el bust o una estàtua del senyor Castellarnau en el pedestal del monument a Mercuri de la Plaça dels Carros i que al final no es va arribar a realitzar.

Aquest carrer uneix el Carrer del Mar i el Carrer Sant Miquel atravessant el Carrer Lleó, Carrer Reial i Carrer de Smith.

Fonts: 
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové) 
-Calles Antiguas de Tarragona. Tomo II (Instituto de Estudios Tarraconenses)
-Viquipedia

Carrer Castellarnau (Historia)



La Calle Castellarnau hace honor a don José Antonio de Castellarnau (Tarragona, 1763 - 1845) quién fue un noble, militar, industrial y político catalán, señor de Araós y de Virós en el Valle Herrera, y que posó su patrimonio a disposición de la Junta de Obras del Puerto para que no se interrumpieran los trabajos de construcción del mismo. 

De hecho, fue tesorero de la Junta de Obras del Puerto de Tarragona (1790-1836) y síndico procurador general de la ciudad. También fue capitán de la primera compañía de tiradores de Tarragona, tesorero honorario del ejército (1807-1823), presidente de la comisión de finanzas del congreso celebrado a Tarragona (1809) y caballero de la Orden de Carlos III. El 24 de febrero de 1810 fue elegido diputado por Tarragona a las Cortes de Cádiz, donde a pesar de no tener un gran papel, formó parte de la comisión de Hacienda. Apostó por los liberales y el 1822 fue escogido primer alcalde de Tarragona. Una vez acabada el trienio liberal fue depurado por las nuevas autoridades, que no le permitieran el retorno a sus actividades hasta el 1829. Su casa, la Casa Castellarnau, en la calle de Caballeros de Tarragona, fue decorada por Joseph Flaugier y convertida en museo el 1969.

El Ayuntamiento acordó también poner el busto o una estatua del señor Castellarnau en el pedestal del monumento a Mercurio de la Plaça dels Carros y que al final no se llegó a realizar.

Esta calle une el Carrer del Mar con el Carrer Sant Miquel atravesando el Carrer Lleó, Carrer Reial y Carrer de Smith.

Fuentes: 
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové) 
-Calles Antiguas de Tarragona. Tomo II (Instituto de Estudios Tarraconenses)
-Wikipedia

12 de novembre del 2012

El alcalde Josep Fèlix Ballesteros se reúne este martes con los vecinos del Barri del Port para hablar de recortes

(En català -aquí-)

Ante la oleada y etapa de recortes, disputas, penurias y esfuerzos, con desahucios continuos, bajada de sueldos, recorte de plantillas, más paro, subida de impuestos, recorte en sanidad, educación, etc. el alcalde Josep Fèlix Ballesteros se reúne con los vecinos del Barri del Port este martes para hablar de ello.

El encuentro tendrá lugar a las 17.30h de la tarde en el local Social de la Asociación de Vecinos del Carrer Reial, 9 con entrada abierta a todos los interesados.

L'alcalde Josep Fèlix Ballesteros oferirà aquest dimarts una reunió amb els veïns del Barri del Port per parlar sobre les retallades

(En castellano -aquí-)

En una onada i etapa de retallades, discrepàncies, penúries i esforços, amb desnonaments continuats, baixada de salaris, retall en plantilles, més atur, pujada d'impostos, retallada en sanitat, educació, etc. l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros es reuneix amb els veïns del Barri del Port aquest dimarts per parlar-ne.

La trobada tindrà lloc a les 17.30h de la tarda al local Social de l'Associació de Veïns del Carrer Reial, 9 amb entrada oberta a tots els interessats.

11 de novembre del 2012

Un incendio en el Carrer Sant Miquel conlleva tres dotaciones de bomberos y expectación vecinal



Este sábado tres dotaciones de bomberos y la Guardia Urbana de Tarragona se personaron en el Carrer Sant Miquel del Barri del Port donde los vecinos del portal 26 alertaron de la presencia de humo o gas en el primer piso.

Los hechos tuvieron lugar poco antes de las 21h de la noche y generó gran expectación de vecinos en la calle, ventanas y balcones. Los efectivos tuvieron que entrar al piso mediante el balcón ya que este se encontraba con las persianas cerradas y sin ningún inquilino en el interior.


Desde el exterior no se veía presencia de llamas ni se apreció olor a quemado. Esto hace pensar que no fue un caso de gran envergadura. Fue cuando los bomberos consiguieron acceder al interior, abrir y romper las persianas cuando una leve cortina de humo podía apreciarse en el interior del piso.



*Si tienes más información contacta en blogbarridelport@hotmail.com 

Un incendi al Carrer Sant Miquel aplega tres dotacions de bombers i expectació veïnal



Aquest dissabte tres dotacions de bombers i la Guàrdia Urbana de Tarragona es van personar al Carrer Sant Miquel del Barri del Port on els veïns del portal 26 van alertar de la presència de fum o gasos al primer pis. 

Els fets van tenir lloc poc abans de les 21h de la nit i va generar gran expectació de veïns al carrer, finestres i balcons. Els efectius van haver d'entrar al pis mitjançant el balcó ja que aquest es trobava amb les persianes tancades i sense cap inquilí a l'interior. 


Des de l'exterior no es veia presència de flames ni es va apreciar olor a cremat. Això fa pensar que no va ser un cas de gran envergadura. Va se quan els bombers van aconseguir accedir a l'interior, obrir i trencar les persianes quan una lleu cortina de fum podia apreciar-se a l'interior del pis.



*Si tens més informació contacta a blogbarridelport@hotmail.com 

10 de novembre del 2012

Varios vehículos del Carrer Lleó sufren destrozos vandálicos


(En català -aquí-)

Entre 5 y 6 vehículos estacionados en el Carrer Lleó del Barri del Port han sufrido alrededor de la 01h de la mañana de este viernes a sábado destrozos vandálicos.

Según pudo ver algún vecino, tres jóvenes se "divirtieron" rompiendo algunos espejos retrovisores y cristales de los coches del Carrer Lleó hasta que huyeron corriendo y riendo.

Diversos vehicles pateixen destrosses vandàliques al Carrer Lleó


(En castellano -aquí-)

Entre 5 i 6 vehicles estacionats al Carrer Lleó del Barri del Port han patit al voltant de la 01h de la matinada d'aquest divendres a dissabte destrosses vandàliques. 

Segons va poder veure algun veí, tres joves es van "divertir" trencant alguns miralls retrovisors i vidres dels cotxes del carrer Lleó fins que van fugir corrent i rient.

9 de novembre del 2012

Els Gegants del Barri del Port participan este domingo en la XIV Trobada Gegantera de Comarques Meridionals



Este domingo 11 de noviembre tendrá lugar la XIV Trobada Gegantera y XVI Vil.la Grallera de las Comarques Meridionals de Cataluña en la que entre otras, participan los Gegants del Barri del Port. 

El encuentro tendrá lugar en Vimbodí y Poblet, con salida de autobús en Tarragona a las 9h de la mañana desde c/Sta. Joaquima de Vedruna, 10 y regreso a las 17h desde Vimbodí. También habrá una comida conjunta. (Inscripciones cerradas)

Els Gegants del Barri del Port participen aquest diumenge en la XIV Trobada Gegantera de les Comarques Meridionals



Aquest diumenge 11 de novembre tindrà lloc la XIV Trobada Gegantera i XVI Vila Grallera de les Comarques Meridionals de Catalunya en la que entre altres, participen els Gegants del Barri del Port.

La Trobada tindrà lloc a Vimbodí i Poblet, amb sortida d'autobús a Tarragona a les 9h del matí des del c/Sta. Joaquima de Vedruna, 10 i tornada a les 17h des de Vimbodí. Comptarà també amb un dinar. (Inscripcions tancades)

8 de novembre del 2012

Llega la Navidad al Barri del Port con la instalación de luces



Desde hace algunas semanas, Tarragona ha iniciado la instalación de las luces de Navidad en sus calles, a dos meses para la llegada de estas señaladas fechas.

Esta semana, las luces navideñas han sido colocadas en la Calle Real i en Apodaca, de las pocas que cuentan con este tipo de iluminación al Barri del Port.


Será más adelante, hacia finales de noviembre, cuando el Ayuntamiento de Tarragona hará la encendida de luces para llenar las calles con el espíritu de Navidad, que en el barrio carece un poco.

Cap de setmana a Andorra sota l'organització de l'Associació de Veïns del Barri del Port



L'Associació de Veïns del Barri del Port (c/ Reial, 9) organitza un cap de setmana a Andorra per 90 euros.

L'excursió tindrà lloc els dies 1 i 2 de desembre de 2012 i en ella es farà una visita als llacs de la zona, entre altres propostes.

L'autocar sortirà el dia 1 a primera hora del matí amb una parada en el camí per esmorçar. Arribats a Andorra es distribuiran les habitacions de l'Hotel i tindrà lloc el menjar amb temps lliure a la tarda per visitar i/o passejar per Andorra. A la nit sopar i allotjament a l'Hotel.


El dia 2 després d'esmorçar es farà visita als llacs i paisatges andorrans, menjar a l'Hotel i retorn a Tarragona.

El preu inclou l'autocar, segur 24h, allotjament de l'hotel en pensió completa, vi i aigua en tots els menjars.


Els interessats han de posar-se en contacte amb l'Associació en el c/ Carrer Reial, 9 o al telèfon 977 24 10 50 i organitzar-se en grups per a l'allotjament de l'hotel ja que cada habitació individual portarà un suplement de 20 euros.

7 de novembre del 2012

El Carrer Reial ja te instal.lades les llums de Nadal



Des de fa algunes setmanes, Tarragona ha iniciat la instal.lació de les llums de Nadal als seus carrers, a dos mesos per l'arribada d'aquestes senyalades dates.

Aquesta setmana, les llums nadalenques han estat col.locades al Carrer Reial, i Apodaca, dels pocs que compten amb aquest tipus d'il.luminació al Barri del Port.


Serà més endavant, cap a finals de novembre, quan l'Ajuntament de Tarragona farà l'encesa de llums per omplir els carrers amb l'esperit de Nadal, que al barri hi manca una mica.

Excursión a Andorra organizada por la Asociación de Vecinos del Barri del Port



La Associació de Veïns del Barri del Port (c/ Reial, 9) organiza un fin de semana en Andorra por 90 euros.

La excursión tendrá lugar los días 1 y 2 de diciembre de 2012 y en ella se hará una visita a los lagos de la zona, entre otras propuestas.

El autocar saldrá el dia 1 a primera hora de la mañana con una parada en el camino para desayunar. Llegados a Andorra se distribuirán las habitaciones del Hotel y tendrá lugar la comida con tiempo libre por la tarde para visitar y/o pasear por Andorra. A la noche cena y alojamiento en el Hotel.


El dia 2 tras el desayuno se hará visita a los lagos y paisajes andorranos, comida en el Hotel y regreso a Tarragona.

El precio incluye el autocar, seguro 24h, alojamiento del hotel en pensión completa, vino y agua en todas las comidas.

Los interesados deben ponerse en contacto con la Asociación en el Carrer Reial, 9 o en el teléfono 977 24 10 50 y organizarse en grupos para el alojamiento del hotel ya que cada habitación individual llevará un suplemento de 20 euros.

6 de novembre del 2012

Fragadis prevé abrir un Supermercado 'EuroSpar' en el Barri del Port de Tarragona



La Nave de la antigua 'Taínco', ubicada ante la Gasolinera del Carrer Reial/Torres Jordi, en la esquina con Pere Martell, anuncia desde hace unos días la 'Próxima apertura' de un 'EuroSpar', una modalidad del Supermercado Spar de dimensiones más grandes y con algunas plazas de aparcamiento.

De hecho, el Barri del Port ya cuenta con un Spar en el Carrer Reial y ahora podría contar con otro más amplio por parte de la empresa Fragadis, siendo el primero de Tarragona, en el límite entre el Barri del Port y Torres Jordi.

Esta superficie de entre uno y tres mil metros cuadrados destaca por los productos perecederos, platos preparados, amplio surtido de alimentos y productos de marca, además de productos no alimentarios como papelería, libros, revistas, vídeos y juegos entre otros.

Aún así, por ahora, el proyecto todavía se encuentra en una fase muy "verde" según la empresa, y no se han inciado obras ni reformas.

Font i foto: MésTarragona

Fragadis preveu obrir un 'EuroSpar' al Barri del Port de Tarragona



La Nau de l'antiga Taínco, ubicada davant de la Gasolinera del Carrer Reial/Torres Jordi, en la cantonada amb Carrer Pere Martell, anuncia des de fa uns dies la 'Propera obertura' d'un EuroSpar, una modalitat del Supermercat Spar de dimensions més grans i amb algunes places d'aparcament. 

De fet, el Barri del Port ja compta amb un Spar al Carrer Reial i ara podria comptar amb un altre més ampli per part de l'empresa Fragadis, essent el primer de Tarragona, en el límit entre el Barri del Port i Torres Jordi. Aquesta superfície d'entre un i tres mil metres quadrats destaca pels productes peribles, plats preparats, ampli assortiment d'aliments i productes de marca, a més de productes no alimentaris com papereria, llibres, revistes, vídeos i jocs entre d'altres.

Tot i així, per ara, el projecte encara en troba en una fase molt "verda" segons l'empresa, i no s'han inciat obres ni reformes.

Font i foto: MésTarragona

5 de novembre del 2012

La Consellera del Barri del Port, Carme Crespo, esta tarde en la Asociación de Vecinos

(En català -aquí-)


Atenderá cualquier consulta o reclamo por parte de los vecinos de la zona


La tinent de alcalde, Carme Crespo, y también consellera de la Part Baixa, El Serrallo, Residencial Palau y Verge del Carme estará esta tarde a partir de las 18.30h en el local de la Asociación de Vecinos del Barri del Port, ubicado en el Carrer Reial, 9.

Se trata de la visita habitual que la consejera realiza cada primer lunes de mes para estar disponible y accesible a los vecinos que se quieran acercar a comentarle inquietudes, problemas o reclamos sobre el barrio, así como sugerencias.

También se pueden hacer mediante el correo de su consejería: mcrespo.conselleria@tarragona.cat.

La Consellera del Barri del Port, Carme Crespo, aquesta tarda a l'Associació de Veïns

(En castellano -aquí-)

Atendrà qualsevol consulta o reclam per part del veïns de la zona


La tinent d'alcalde Carme Crespo, i també consellera de la Part Baixa, El Serrallo, Residencial Palau i Verge del Carme estarà aquesta tarda a partir de les 18.30h al local de l'Associació de Veïns del Barri del Port ubicat al Carrer Reial, 9.

Es tracta de la visita habitual que la consellera realitza cada primer dilluns de mes per tal d'estar disponible i accessible als veïns que es vulguin apropar a comentar-li inquietuds, problemes o reclams sobre el barri, així com suggeriments.

També es pot fer mitjançant el correu de la seva conselleria:  mcrespo.conselleria@tarragona.cat.

1 de novembre del 2012

Carrer del Mar (Historia)



El Carrer del Mar debe su nombre a su proximidad con el Puerto y el mar. Cuando el Ayuntamiento construyó la vía del tren la separó de esta calle con la verja rematada, aún presente hoy día.

En primer momento la estación de tren se construye en la unión entre la Calle del Mar con Jaume I, más tarde a la linia de casas de la Calle del Mar cercana a la Plaza de los Carros, y finalmente se traslada al Carrer Barcelona donde perdura actualmente.


Al otro lado de la vía ferroviaria se formó otra calle todavía más cercana al mar con las casetas y barracas de los pescadores que se denominó 'Calle de las Barracas del Mar' hacia el 1822, el actual Passeig del Gremi de Marejants.

En la Calle del Mar se encuentra el Col.legi de 'El Carme' fundado por Teresa Guasch en 1915.


Fuentes:
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové)
-Calles Antiguas de Tarragona. Tomo II (Instituto de Estudios Tarraconenses)
-Imatge antiga de 'Tarragona Antiga' (Grup Facebook)

Carrer del Mar (Història)



El Carrer del Mar deu el seu nom a la seva proximitat amb el Port i el mar. Quan l'Ajuntament va construir la via del tren va separar-la d'aquest carrer amb el reixat rematat encara present avui dia.  

En primer moment l'estació de tren es construeix en la unió entre el Carrer del Mar amb Jaume I, més tard a la linea de cases del Carrer del Mar propera a la Plaça dels Carros i finalment, es trasllada al final del Carrer Barcelona on perdura actualment.


A l'altre costat de la via ferroviària es va formar un altre carrer encara més proper al mar amb les casetes i barraques dels pescadors que es va anomenar 'Carrer de les Barraques del Mar' cap al 1822, l'actual Passeig del Gremi de Marejants.

Actualment al Carrer del Mar predominen magatzems destinats a tallers d'automòbils. També s'hi troba de forma destacada el Col.legi 'El Carme' fundat per Teresa Guasch al 1915.

Orígen i hàbitat dels primers pescadors

Sense dubte, però, el carrer del Mar era l'hàbitat dels antics pescadors tarragonins que posteriorment es traslladaren a l'actual barri del Serrallo. Queda patent pel gran home de lletres tarragoní, Josep Pin i Soler a la novel·la Jaume que publicà al 1888. Hi descriu amb detallisme la ciutat coneguda abans de l’exili per la participació en la revolta madrilenya de la nit de Sant Daniel el 1865. No tornà a Catalunya fins al 1887.

Hi fa referència a "la platja de Tarragona...". Al dir la platja s’entenia aquell retall de món estès sota el carrer de Mar "on vivien los pescadors, treballaven, renegaven, procreaven i morien". Ara bé, Pin aclareix que "si les famílies eren nombroses, vivien a ciutat".

La platja, "sense qualificatius", era la que soterrà la via del tren. "L’enginyer que construí [els terraplens del ferrocarril] esborrà una de les coses de més caràcter de Catalunya: la platja de Tarragona", sentencia l’escriptor. La compara amb la del "Cap de riu" en la desembocadura del Francolí on, quan edita Jaume, s’han traslladat els pescadors, és a dir, l’actual Serrallo. Per al narrador, l’anterior "era més còmoda ... més a prop de la Ciutat, més a redosso de les llevantades, més neta de palets i còdols marins, lo pla n’era menos inclinat».Aproximadament fins al 1854/56, la connexió urbana amb la platja de pescadors es realitzava «pel costat de cal mestre de veles" en la zona més propera a l’actual plaça dels Carros".

Els pescadors vivien en cases denominades botigues, terme medieval usat com a sinònim de magatzem o bé com a casa o habitació on s’exercia un ofici. Es componien dels baixos, on dormien els homes en jaços, amb accés per la platja i parets plenes d’arts de pesca, i una sala al primer pis "reservada a la família del patró". Aquesta incloïa la cambra i recambró, que donava al carrer de Mar. Davant de la botiga, hi havia el rafal, el fogó, la pica de l’aigüera i una parra enfiladissa.


Fonts:
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové)
-Calles Antiguas de Tarragona. Tomo II (Instituto de Estudios Tarraconenses)
-Imatge antiga de 'Tarragona Antiga' (Grup Facebook)
-Jaume, novel·la de Josep Pin i Soler