CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

30 d’abril del 2021

Can Domènech celebra 40 anys de botiga de proximitat a l'atenció del veïnat del Barri del Port

Les germanes Domènech davant dels cridaners aparadors de la botiga

Trini i Sara Domènech, dues germanes
al capdavant del negoci familiar

L'1 de maig de 1981, justament fa 40 anys i en el Dia del Treballador, obria al número 21 del carrer Apodaca, al Barri del Port de Tarragona, la botiga 'Queviures i Carns Can Domènech' amb productes de proximitat i Km0, amb Maria Méndez al capdavant.

Aquest negoci familiar va agafar el relleu de l'antiga carnisseria Petit i es va ampliar amb els locals que havien ocupat anteriorment una agència de viatges i la merceria Friseta, recorden la Sara i la Trini Domènech, les dues filles que estan actualment al capdavant del negoci.

Al llarg d'aquests 40 anys, i amb una clientela fixa, Can Domènech s'ha fet el seu lloc com la típica botiga de barri, propera i directe amb el veïnat i el dia a dia. De fet, ben a prop, el negoci comptava amb un altre local per a fruiteria i verduleria, amb productes de collita pròpia i de temporada, que actualment s'ha integrat a la mateixa carnisseria, unint l'activitat de les dues germanes al mateix espai.

La carnisseria-xarcuteria i la fruiteria-verduleria
unides actualment a la mateixa botiga


Hi destaca el xai i el cabrit
Aquest fet es va produir arran del problema d'ocupació il·legal de l'antiga seu bancària a la cantonada amb Santiyán, i el problema d'inseguretat i vandalisme que els hi generava. I és que Can Domènech ha estat testimoni del pas del temps al barri, tant pel que fa a aspectes positius com negatius, des de la seva ubicació al carrer Apodaca que, en els seus millors anys i junt amb el carrer Unió, era una de les principals artèries comercials de la ciutat. Aquesta distinció malauradament s'ha anat perdent amb el tancament continuat de locals i botigues,  tot i que Can Domènech ha aconseguit per ara resistir, entre les poques botigues històriques que hi queden al barri.

La bodega de Can Domènech
El negoci destaca per la seva varietat de carns i embotits, especialment xai i cabrit que el crien al seu mas a Cambrils, a més de productes d'elaboració pròpia com els xoriços, botifarres, hamburgueses i llonganisses, però també per la seva bodega amb vins, licors i vermuts, entre àmplia varietat de begudes. No obstant també s'ofereixen altres productes de primera necessitat i supermercat, i ara també les fruites i verdures de la terra.

La Sara i la Trini celebren aquesta fita recordant amb afecte i estima el transcurs dels anys i formant part del barri, i el dia a dia, així com el tracte directe i proper amb el veïnat, ressaltat en aquest sentit la marca i la importància del comerç de proximitat, del tu a tu de tota la vida, esperant i desitjant que en vinguin molts més anys per endavant, i que algun dia els fills puguin donar continuïtat al negoci familiar.

Productes d'elaboració pròpia com les botifarres,
llonganisses, hambrugueses i xoriços

29 d’abril del 2021

El projecte de renovació del clavegueram contra les inundacions de la Part Baixa presentat a uns fons europeus

L'empresa d'aigües de Tarragona, EMATSA, ha presentat als fons europeus 'Next Generation' sis manifestacions d'interès (MDIs), entre les quals, el projecte sobre 'Infraestructures necessàries per reduir la inundabilitat de les zones sensibles de Tarragona', per valor de 38M€, que ha de servir per resoldre el problema històric que pateix el Barri del Port i altres punts de la Part Baixa i la ciutat, pel que fa a inundacions i clavegueram.

Ematsa s'ha presentat, en el marc de l'estratègia del territori per indentificar projectes solvents i potents orientats a la seva reactivació econòmica i en relació a la millora de la gestió del cicle integral de l'aigua. En aquest cas, per augmentar la resilència dels nuclis urbans davant el risc d'inundació, reduint la vulnerabilitat de la zona i minimitzan el cost social i econòmic. 

S'ha conegut aquest dijous en motiu de la visita a la ciutat i les instal·lacions d'Ematsa, del conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, i el director general d'Afers Europeus i Mediterranis, Alfonso González Bondia, per conèixer el detall d'aquestes propostes.

El conseller i el director general han estat rebuts per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; el president d’EMATSA i segon tinent d’alcalde de l’ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny; el conseller delegat, Narcís Berberana; i el director – gerent, Dani Milan.

26 d’abril del 2021

Casa Fontanals al Barri del Port (Història)

La Casa Fontanals està ubicada al carrer Lleó,3 del Barri del Port i és un magnífic exemple de les construccions del primer terç del s. XIX al que esdevenia com a nou barri de la Marina de Tarragona. 

La façana de la casa està catalogada com Bé d'Interès Cultural de la ciutat i és una mostra de qualitat dels edificis de l'eixample del Barri del Port. Diversos aspectes la fan una casa única i singular a la ciutat ja que a diferència de les cases senyorials de la Part Alta, propietat de la noblesa, aquesta va ser una casa pensada per a dedicar-la al comerç i els negocis: la primera planta era la planta noble on vivia la família, tenia dues plantes més per poder llogar pisos, els baixos i el soterrani s'utilitzaven com a magatzems de mercaderies, i els cups facilitaven el comerç de grans quantitats de vi. 

La casa pertanyia a la família Fontanals i Vidal, una família que suposa una mostra també de la història de Tarragona al llarg de més de 150 anys, i de l'expansió de Tarragona durant el segle XIX gràcies al seu port i el comerç del vi. De fet, els Fontanals i Vidal ja comercialitzaven amb el vi durant el s. XVIII, i ho havien fet des de Vilanova i la Geltrú, el Cantàbric, i l'Havana. També és la història dels intents d'industrialitzar la ciutat i de dinamitzar-la. Però l'activitat familiar impregnà també la vida cultural i religiosa. 

L'any 2016 mor misteriosament a Alacant la llavors propietària de la casa, Montserrat Costa Vidal, qui designa únic hereu a l'actual veí del barri, Francesc Gassó Minguet, fill de la seva millor amiga de Tarragona. Al testament fet públic el 2017 no explica les raons de la tria. La Montserrat li deixa deutes, però també aquest edifici singular del Barri del Port. És llavors quan Minguet decideix impulsar i donar a conèixer el seu valor patrimonial mitjançant la publicació del llibre 'Els Fontanals i Vidal. Una família influent al barri del Port de Tarragona (1825-1960)', editat pel Servei de Publicacions del Port i amb el suport de l'Arxiu del Port de Tarragona, a més de la corresponent plana web (visita-la aquí) i el desig i projecte de museitzar i fer visitable la casa i servir a la vegada com a motor cultural i actiu al barri.

>> WEB CASA FONTANALS<<

>>RUTA FONTANALS PEL BARRI DEL PORT<<

Font i fotos: https://sites.google.com/xtec.cat/casa-fontanals

El 13 de març de 2022 l'Arxiu del Port organitza la 1a visita a la Casa Fontanals. Podeu veure (aquí) les fotos i vídeo a continuació:

25 d’abril del 2021

El projecte 'Sostre 360' s'instal·la al Barri del Port amb seu social per a una trentena de joves sense llar

La seu social dels joves s'ubica a la cantonada entre carrer Cataños i Sant Miquel


El local de la cantonada entre el carrer Castaños i carrer Sant Miquel al Barri del Port s'està adequant com a nova seu social d'una trentena de joves sense llar en el marc del projecte 'Tarragona Sostre 360'

Els mateixos joves van començar a treballar-hi el passat 10 d'abril per tal que el que havia estat magatzem i aparcament de l'empresa d'electricitat Álvarez Beltrán, uns baixos de 400 metres, es reconverteixi en un espai amb gimnàs, perruqueria, estudi de rap, i televisió, entre d'altres. Per altra banda, hi comptaran amb un altre antic restaurant de la ciutat a mode de taller de cuina.

Fundació EVEHO, s'ha fet càrrec del projecte. Són 30 joves majors d'edat que busquen oportunitats i han accedit a aquest programa social de la Fundació La Caixa i de la Generalitat, a través d'entrevistes i d'una comissió gestora interdisciplinar que ha anat aprovant cadascuna de les incorporacions derivades des de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona. Entre ells, n'hi ha que han arribat a viure al carrer després de quedar-se sense prestacions, n'hi ha que estan ocupant irregularment un habitatge, etc.

Discrepàncies veïnals

Davant el desconeixement del projecte entre el veïnat, alguns veïns van donar toc d'alarma fa un parell de caps de setmana en veure moviments dels joves a l'interior del local i darrerament han augmentat els rumors i la informació al respecte d'aquesta realitat. 

Entre el veïnat comencen a sorgir discrepàncies entre els que es mostren contraris, preocupats i descontents amb aquest fet, i els que valoren positivament una iniciativa que serveixi per encaminar la vida d'aquests joves.

Davant de tot plegat, i segons ha pogut saber el Blog del Barri del Portla Fundació s'ha posat en contacte aquesta setmana amb l'AVV del Port per donar a conèixer el projecte de primera mà i fins i tot oferir la possibilitat d'establir sinergies i inclusió social entre els joves i el veïnat. El local, a mode de seu social, ha de servir als joves com a punt de trobada on establir sentiment de pertinença. 

En declaracions al Blog del Barri del Port, l'AVV del Port es mostra sorpresa amb la posada en marxa d'aquest projecte en aquest local que era un dels possibles espais on ubicar una llar de jubilats per part de l'Ajuntament, un reclam encara pendent, i aixi ho ha manifestat la seva presidenta al consistori amb molèstia. D'altra banda, l'entitat veïnal, assabentada quan  el projecte ja està en marxa i no abans, tot i valorar com a positiu l'objectiu del projecte, mostra preocupació donada la problemàtica que ja existeix al barri pel que fa a les ocupacions il·legals, i l'existència ja d'altres espais i serveis socials entorn a col·lectius vulnerables i delicats, en considerar que no ajuda a combatre contra l'estigma associat a la Part Baixa.

Combatre el sensellarisme que comporta problemàtiques derivades

El projecte pretén donar resposta i servir als joves sense llar per tal que ocupin el seu temps, se'ls ofereixi acompanyament, formació i competències per a la inserció laboral, així com relacions comunitàries i familiars, per afavorir el procés d'emancipació i tinguin així accés a un habitatge de forma legal.

En aquest sentit, el programa, d'obligada permanència d'un any i un màxim de cinc, s'enfoca a qualsevol jove que es trobi sense llar amb l'objectiu de fer un acompanyament i un suport per redirigir la seva vida i obtenir oportunitats, i fer front i donar resposta així a la situació de desemparament amb que es troben aquells joves que sense referents s'acaben degradant amb facilitat un cop es veuen abocats al carrer. Aquest fet provoca que alguns d'ells acabin acumulant causes pendents per robatoris, que els impedeixen aconseguir més tard una feina malgrat vulguin sortir d'aquest cercle. El projecte compta amb una assessoria jurídica tant per qüestions relacionades amb la documentació com també jurídica que els permeti refer les seves vides. 

22 d’abril del 2021

Un Sant Jordi poètic al Barri del Port aquest 2021



Aquest divendres 23 d'abril el Barri del Port viurà un Sant Jordi poètic mitjançant l'acció artística del col·lectiu #CreActives qui ha preparat diversos llençols carregats de frases i poemes de Montserrat Abelló (1918-2017) als balcons del carrer Apodaca on de fet la poetesa va nèixer al n.23, d'aquest carrer del barri.

L'acció es complementa amb un reflex a la xarxa social Twitter on les impulsores fan una crida a la participació.

La Diada també estarà present a diversos establiments engalanats com Can Domènech o la botiga Animalades que un any més hi vendrà roses. Per la seva part, el Port de Tarragona ha preparat un seguit d'actes: Parada de llibres els dies 24 i 25 davant del Tinglado 1 on també el dia 25 a les 11 h i a les 12.3 0h tindrà lloc la Divertida Història del cavaller Jordi. I el mateix 25 d'abril a les 12h la visita teatralitzada Treballant al Moll.

21 d’abril del 2021

L'Ajuntament de Tarragona posa en marxa els pressupostos participatius 2021 sense executar encara alguns d'anteriors

L’Ajuntament de Tarragona, a través de la Conselleria de Districtes, inicia el procés dels pressupostos participatius per aquest 2021, a partir del qual el consistori finançarà projectes proposats per la ciutadania amb l’objectiu principal de potenciar la participació dels ciutadans i de les entitats de cadascun dels 5 Districtes.  

Enguany, la inversió que l’Ajuntament hi destina als pressupostos participatius és de 500.000 €. D’aquests 500.000 €, cada Districte –Nord, Llevant, Ponent, Eixample y Centre– comptarà amb una dotació pressupostària de 100.000 €, a executar durant aquest mateix any. Això significa que els projectes que puguin anar referits al Barri del Port competiran amb els que es refereixin a la resta de barris i zones del mateix districte com són el Serrallo, Torres Jordi, el propi Centre o la Part Alta, entre altres.

Els murals artístics en espera d'execució

D'altra banda, la nova convocatòria es posa en marxa quan encara no s'ha executat un dels projectes guanyadors de la passada edició, sobre la pintura de murals artístics a les façanes mitjaneres d'alguns edificis del Barri del Port, que segueix sense tirar endavant tot i tenir el pressupost assignat. En aquest sentit el Blog del Barri del Port s'ha posat en contacte amb el consistori per conèixer en quin punt es troba aquest tema sense obtenir-ne resposta.

Tot i així, la nova edició participativa pot significar una nova oportunitat en benefici d'alguna de les moltes necessitats del barri. En aquest sentit, tots els veïns i veïnes, i entitats interessades poden fer arribar les seves propostes, que es transformaran en projectes i se sotmetran a votació. 

Com participar?

Hi poden participar de manera individual qualsevol persona major de 16 anys empadronada a la ciutat de Tarragona així com també les entitats registrades en el Registre Municipal d’Entitats i Associacions de la Ciutat mitjançant algun dels seus membres. Per presentar propostes és necessari estar registrat en el portal de participació ciutadana Participa Tarragona: participa.tarragona.cat. 

Els projectes que es presentin han de tractar-se d’actuacions que, pel seu contingut, siguin competència de l’Ajuntament de Tarragona així com també han de ser susceptibles de ser imputades al capítol 6 (inversions reals) del pressupost municipal, com per exemple la rehabilitació, reforma o millora de mobiliari, d’equipaments o infraestructures de titularitat municipal, construcció d’equipaments de dimensions reduïdes, la millora d’espais públics o infraestructures i mobiliari urbà com ara bancs, papereres, o carrils bici. Les propostes, a més, s’han de poder adjudicar com a contracte menor a fi i efecte d’agilitar els terminis de contractació (menys de 40.000 € sense IVA, per a obres; i menys de 15.000 € sense IVA per a subministraments).  

Paral·lelament a la presentació del projecte, una comissió tècnica integrada per tècnics municipals estudiarà cada proposta. Aquesta comissió tècnica té com a objectiu valorar la viabilitat legal, competencial, tècnica i econòmica de les propostes presentades així com també fer-ne el seguiment, valorar la seva execució, i donar qualsevol suport tècnic per al qual sigui requerida durant el desenvolupament del procés.  

Per altra banda, tècnics municipals de cada Districte fixaran reunions durant aquestes setmanes amb les associacions i els veïns que ho requereixin per tal de treballar en els diferents projectes de cada barri. Per a qualsevol consulta o per demanar una reunió amb els tècnics de Districtes, els ciutadans poden enviar un correu electrònic a districtes@tarragona.cat. 

Convocatòria fins al 12 de maig

Les propostes s’han de presentar a través del Portal de participació participa.tarragona.cat i és necessari estar-hi registrat. El termini de presentació de propostes finalitzarà el proper 12 de maig. Un cop finalitzat aquest termini, la comissió tècnica realitzarà la valoració dels requisits especificats i farà una aproximació pressupostària de les propostes acceptades, per després traslladar a la Conselleria de Districtes de l’Ajuntament el llistat de propostes viables per tal de fer difusió dels resultats i donar inici a la fase de votació.  

La votació de les propostes presentades serà de l’1 al 30 de juny a través de la mateixa web. Finalment, el 8 de juliol es faran públiques les propostes guanyadores.

Dessallotjat el conflictiu local ocupat del carrer Apodaca

Imatge del local clausurat un cop
dessallotjat. Foto: 

L'Ajuntament de Tarragona ha dessallotjat el local del carrer Apodaca,38, cantonada amb Santiyán, que havia estat anteriorment seu bancària, al Barri del Port, i ocupat il·legalment per una desena de persones, des de fa vuit mesos, comportant queixes i inseguretat entre els veïns i comerciants, que deien estar atemorits i desamparats (veure). Darrerament fins i tot els ocupes havien ocasionat un petit incendi per fer una barbacoa a l'interior del loal (veure).

Ja al darrer plenari de l'Ajuntament de Tarragona, el conseller de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño, assegurava que la Guàrdia Urbana està duent a terme "les diligències necessàries per a poder desallotjar" i que "des del passat divendres s'ha comunicat a les persones que han de marxar", un fet que s'ha produït entre aquest dimarts i dimecres, i que s'ha supervisat per la propia Guàrdia Urbana que s'ha presentat en diverses ocasions, i un cop dessallotjat totalment, s'ha clausurat la porta d'entrada.

Arribat aquest punt, el propietari serà requerit per tal que netegi el local i el tanqui en condicions. Per la seva part, els comerciants i l'Associació de Veïns del Port celebren aquesta notícia i es mostren agraïts amb l'ajuda del Portaveu de Grup Municipal de Junts per Tarragona, Dídac Nadal, qui havia donat suport i havia fet el requeriment formal al consistori per donar solució als reclams del veïnat, així com l'exconseller i veí del barri, Sergi de los Rios.

19 d’abril del 2021

L'Ajuntament de Tarragona licita la redacció del Pla Integral de la Part Baixa

El conseller Xavi Puig i la presidenta veïnal Mari Carme Puig

L'Ajuntament de Tarragona ha tret a licitació el projecte de redacció de l'esperat i reclamat Pla Integral de la Part Baixa que ha de suposar un procés de transformació a tots els nivells: en urbanisme, habitatge, equipaments públics, infraestructures urbanes, espais públics i zones verdes, en accessibilitat, mobilitat, en el teixit comercial, en patrimoni i turisme cultural. 

Aquest és l’objectiu de la redacció del projecte que ha sortit avui a licitació i que tindrà una durada de 16 mesos. “Després del POUM, és el projecte participatiu més ambiciós del mandat”, subratlla el conseller de Territori, Mobilitat, Sostenibilitat i Espais Públics, Xavier Puig. I afegeix: “Hi haurà participació, però també expertesa. Es tracta d’un full de ruta per anar fent front les inversions que fan falta per transformar de dalt a baix la Part Baixa i, per tant, el centre de la ciutat. Aquest projecte serà un revulsiu per Tarragona. En definitiva, aquest pla dibuixarà el full de ruta pels propers 10-15 anys”.  

L’Ajuntament de Tarragona, conscient de l’actual situació del barri, es planteja amb aquest Pla Integral les actuacions necessàries per rehabilitar l’estructura social, cultural, econòmica i urbana del barri. Mitjançant un procés participatiu vol aprofundir en l’anàlisi dels problemes actuals per poder presentar propostes de tot tipus que permetin revertir la situació actual de la Part Baixa.  

La importància de la participació dels veïns 

La proposta municipal per a l’elaboració del Pla Integral contempla diferents fases en funció dels participants i contingut. Tot i la importància de la participació dels veïns en la seva preparació, es preveuen fases internes d’anàlisi i estudi de les propostes així com un treball de camp per part de l’empresa adjudicatària. En aquest sentit, la primera fase consisteix en plantejament de la problemàtica del barri, així com l’establiment dels objectius i calendari de treball. La segona fase abordarà de ple el procés participatiu i treballs de camp. “Serà en aquest moment quan ens reunirem amb els veïns i associacions del barri per fer un plantejament conjunt dels problemes de la Part Baixa”, explica el conseller Puig. La tercera fase estudiarà la viabilitat de les propostes i, finalment, la quarta fase serà la de l’aprovació definitiva del PIBP que inclourà una presentació pública a la ciutat.  Posteriorment arribaria la seva execució.

Aquest Pla Integral proposa un model de barri que prioritza la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes en tots els seus aspectes. Entre els objectius que figuren al Pla hi ha: 

-Fomentar el dinamisme econòmic, comercial, cultural i artístic del barri.  

-Fomentar la convivència i la cohesió social del barri. 

-Promoure la implicació dels veïns i les veïnes en el procés de transformació i millora del barri. 

-Preservar i posar en valor els elements d'identitat que distingeixen i fan únic el Barri del Port, particularment el seu passat industrial com a barri de la Marina. 

-Preservar i posar en valor els elements del patrimoni històric del barri en relació als de Tarragona, generant itineraris culturals. 

-Promoure una planificació i un compromís de ciutat envers la Part Baixa estable en el temps, d'àmplia acceptació social i política. 

-Planificar els desenvolupament del PIPB per dotar de coherència i sentit global a totes les accions. 

El cost del contracte és de 120.000 euros sense IVA.

8 d’abril del 2021

L'Ajuntament rehabilitarà la calçada del carrer Apodaca a finals de maig

L'Ajuntament de Tarragona rehabilitarà el paviment de la calçada del carrer Apodaca a finals del mes de maig al llarg de tres setmanes i amb un cost de 37.364 euros amb l'empresa Tecnologia de Firmes.

Es tracta d'un dels cinc carrers on el consistori ha pressupostat un total de 334.345 euros i que comportarà el tall de circulació un parell de dies per fer el reasfaltament, la resta de dies els treballs seran de caràcter més tècnic.

D'aquesta manera l'Ajuntament defensa poder ''posar l'espai públic en condicions, mirant per la seguretat de la calçada, sobretot ara que hi han de circular bicis i patinets''.

No obstant, tot i que l'actuació sigui positiva per al barri i la circulació, el carrer Apodaca restarà pendent de ser rehabilitat en la seva totalitat incloent la vorera i la seva ampliació, segons quedava previst en el projecte d'Illa Corsini junt a Plaça dels Carros.

7 d’abril del 2021

La CUP emplaça al conseller Pinedo a decidir el futur de l’edifici de Santiyán en el marc dels Consells de Districte

Després de donar-se a conèixer la intenció de l'Ajuntament de Tarragona de convertir l'edifici del carrer Santiyán del Barri del Port en cooperativa d'habitatges, segons informava el Diari Més aquest dimarts (veure), la CUP Tarragona ha criticat la decisió del conseller de Patrimoni, Herman Pinedo, i que s'hagi donat a conèixer primer a la premsa que als propis veïns.

En aquest sentit, la portaveu del Grup Municipal de la CUP Tarragona, Eva Miguel, explica que “la radicalitat democràtica passa per obrir veritables processos de participació en els que la població pugui decidir quins equipaments necessita el barri” i convida al conseller Pinedo “a parar màquines” per poder avaluar i, si cal, redefinir el projecte en el marc dels Consells de Districte. 

La formació senyala que el projecte del conseller Pinedo “no destina la totalitat de l’edifici per donar resposta a les mancances en equipaments que pateix el barri”. En aquest sentit, el passat 27 de març l’Associació de Veïns del Barri del Port i el col·lectiu Xarxa de la Marina van realitzar una acció a l’edifici reclamant recuperar-lo en la seva totalitat com equipament dinamitzador de l’economia del barri i obrir el pati interior com espai verd comunitari.

El passat Consell Plenari ordinari de març, el Grup Municipal de la CUP va preguntar in voce al conseller Pinedo quin era el projecte que des de la seva conselleria tenien per l’edifici municipal del carrer Santiyán, a la Part Baixa, i aquest va afirmar que s’informaria per escrit. Les cupaires lamenten que “no han arribat a respondre a la pregunta formulada al Ple i ens n’hem hagut d’assabentar per la premsa”, una dinàmica molt freqüent amb el conseller Pinedo. És més, les associacions de veïns i col·lectius dels barri també han hagut d’assabentar-se de la notícia per la premsa, malgrat havien reclamant informació sobre aquesta finca en reiterades ocasions al conseller Pinedo.

La Plaça dels Carros recupera el Tastet de Sant Jordi dissabte 17 d'abril

El proper dissabte 17 d'abril la Plaça dels Carros al Barri del Port recupera d'11h a 14h el Tastet de Sant Jordi després d’una tercera edició celebrada en ple confinament el passat any.

Organitzat per l'Associació Tecletes, el Tastet de Sant Jordi és un esdeveniment familiar previ a la diada de Sant Jordi, amb la idea que els nens i nenes s’acostin als llibres de manera directa, perquè siguin ells mateixos qui triïn el llibre a llegir, potenciant una compra més conscient i de proximitat. També és una diada de festa, on les famílies poden disfrutar d’un dissabte al matí d’esbarjo i cultura.

Programa d'aquesta 4a edició, consolidada

11h. Obertura de portes amb música en directe a càrrec d’Akila.

11:30h. Sessió de mini-mini contacontes amb poemes en directe amb Joan Rioné! A més, ens explicarà novetats amb les il·lustradores Maria Beitia i Marta Contreras dels llibres “Piscina Poesia” i “Formigues a la cuina” (3a edició renovada).

12:15h. Inventarem un conte col·lectiu, amb guió i música a càrrec de Lali Begood i il·lustracions de Txomin Medrano en directe!

Enguany, l’espai del Tastet estarà delimitat per bombolles familiars i cada una comptarà amb activitats per fer, com un taller de manga per crear el nostre propi avatar o una selecció de llibres recomanats pel personal de la Biblioteca Pública de Tarragona en funció de les edats de cada nen i nena (a especificar al web d’entradium en comprar l’entrada).

També hi haurà servei de bar.

Venda d'entrades fins al 12 d'abril

Aquest any, a causa de la crisi de la COVID-19, és imprescindible comprar entrades per tal de poder gaudir del Tastet de Sant Jordi. Podreu aconseguir-les fins el 12 d’abril a Entradium (aquí)

Per a famílies sòcies de Tecletes les entrades són GRATUÏTES (però cal reservar-les al mateix enllaç). Per a les famílies no sòcies, el cost és de 5€* per família.

*Els beneficis de les entrades es destinaran a l’adquisició de llibres per a famílies amb nens i nenes amb risc d’exclusió social del Barri del Port de Tarragona.

Aquesta iniciativa no seria possible sense la col·laboració de: Associació de Veïns Barri del Port de Tarragona, Blog Barri del Port / Barri del Port TV, Piscina un petit oceà, Biblioteca Pública de Tarragona, Repsol, Ajuntament de Tarragona, Edicions Cavall Fort i Llibrelocal.cat.

6 d’abril del 2021

L'Ajuntament de Tarragona aposta per una cooperativa d'habitatges a l'edifici de Santiyán al Barri del Port

L'Ajuntament de Tarragona veu la cooperativa d'habitatge com a millor opció per l'edifici del número 8 del carrer de Santiyán, al Barri del Port. Així ho ha confirmat a Diari Més el regidor de Patrimoni i d'Habitatge del consistori, Hermán Pinedo, qui assenyala que aquest projecte consistiria a "cedir el bloc a una cooperativa els socis de la qual serien els encarregats de rehabilitar-lo", ja que, segons indica, l'Ajuntament no té la capacitat econòmica necessària per dur a terme la reforma.

En aquest sentit, Pinedo defensa també que els locals de la planta baixa i el pati tinguessin un ús públic pel barri, tal com venen reclamant els veïns del Port qui amb aquest objectiu s'hi realitzava el passat dissabte dia 27 de març una acció conjunta entre l'AVV del Port i la Xarxa de la Marina (veure).

Cal recordar que l'edifici va ser en un primer moment un convent, després una escola i finalment una caserna de policia, i es troba abandonat des dels anys vuitanta. Pinedo explicava al mateix rotatiu que en els últims dies s'ha netejat el jardí i "ara hem d'estintolar la part en pitjor estat de l'edifici i després hem de netejar-lo per dins". L'edil d'En Comú Podem també recorda que "el bloc estava inclòs en un conveni que va fer l'anterior govern amb Incasòl i nosaltres l'hem tret, perquè entenem que ha de tenir un ús per part de la ciutat i ha de poder decidir l'Ajuntament quin serà el seu futur, ara és 100% municipal". 

"Cal fer un projecte que impliqui espais cívics a les plantes baixes, que siguin d'ús públic, en la línia del que plantejaven els veïns, i habitatge social a les plantes de dalt", indica el regidor Pinedo, que remarcava, però, que abans cal dur a terme totes aquestes tasques de neteja i reforma de les parts més afectades estructuralment. Finalment, l'edil, que reconeix que es tracta d'un projecte a llarg termini, no descarta l'opció d'obrir el jardí als veïns del barri en un futur més pròxim, ja que seria una actuació que no requeriria cap obra, més enllà d'una neteja a fons i algunes tasques d'adaptació per a l'ús públic.

La vegetació i els vianants guanyaran protagonisme al nou Carrer Orosi del Barri del Port

Un instant de la presentació. Foto: @TGNAjuntament

El conseller de Territori, Xavier Puig ha presentat aquest dimarts al matí el projecte de remodelació del carrer Orosi del Barri del Port, acompanyat de la presidenta de l'AVV del Port, Mari Carme Puig i Ramon Corbella, arquitecte autor del projecte.

Amb un pressupost de 590 mil euros (IVA inclòs) el projecte transformarà l'actual estat precari del carrer Orosi, com a punt de connexió entre l'estació i el carrer Apodaca cap al centre, donant lloc a un vial de via única, amb voreres més amples i reduint l'espai per als vehicles, on els vianants i la vegetació guanyaran protagonisme, especialment al tram entre Apodaca i Pau del Protectorat.

En aquest sentit s'hi plantaran noves espècies d'arbres, que s'afegiran als oms ja existents, i també s'instal.laran jardineres. Es preveu que les obres comencin a principis de 2022, amb la intenció que estiguin enllestides abans de l'estiu del mateix any.


La reforma integral del c.Orosi s'afegirà a altres actuacions recents realitzades al Barri del Port com el nou pas de vianants de la Plaça dels Carros i la supressió de la ''rotonda'' i el nou tram de vianants de la Plaça de Mitja Lluna, a espera del nou Pla Integral de la Part Baixa a llarg termini.