CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

16 de juny del 2018

Com evitar l'estafa en un caixer automàtic i consells de seguretat

Dos mètodes d'estafa a caixers automàtics

Cada cop són més habituals els casos d'estafa als caixers automàtics de les seus bancàries amb teclats manipulats. És per aquest motiu que aquest article amb alguns consells pot ser d'interès veïnal.

En primer lloc, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional recomanen als usuaris assegurar-se que no hi ha ningú massa proper com per observar les nostres operacions ja que podria veure el PIN i posteriorment robar-nos la cartera per fer-se ús. D'altra banda, comprovar i verificar els caixers en cada operació per assegurar que no ha estat manipulat seguint els següents consells:

El teclat està fluix o té alguna anomalia

Es tractaria d'un fals teclat col·locat sobre l'original, connectat a un dispositiu mòbil que rep el codi PIN l'usuari al teclejar. Si està fluix o presenta anomalies s'aconsella alertar les autoritats i escollir-ne un altre. 

Skimmers falses o ranures bloquejades

Altra possibilitat seria que hi hagi una falsa 'skimmer', la ranura on s'introdueix la targeta amb l'objectiu de clonar-la un cop han tingut accés a la banda magnètica. S'aconsella comprovar que no està solta o es pot extreure fàcilment ja que podria ser que fos falsa. 

Del mateix mode una altra tècnica similar és el llaç libanès, una falsa ranura feta amb cinta de vídeo on queda atrapada la targeta quan el client l'introdueix a la falsa ranura. Per tant si és més gran de l'habitual o d'aspecte sospitòs, no us en refieu i doneu avís.

Càmeres de seguretat

Les càmeres de seguretat estan presents a tots ls caixers però si observeu que hi ha alguna que enfoca cap al teclat per poder recollir el vostre PIN, aviseu al banc o les autoritats. Normalment, els estafadors deixen sense servei la resta de caixers per obligar els usuaris a utilitzar els manipulats prèviament.

Enganyifes

Finalment, entre altres, els hi ha que llencen un bitllet a terra quan estàs operant al caixer per tal que t'ajupis a recollir-lo i aprofiten per cancelar i extreure la targeta sense que t'adonis, fet pel que creuràs que s'ha quedat atrapada. T'aconsellen tornar quan obri el banc i així tenir marge per fer-ne ús.

Què cal fer en cas de robatori o estafa? Si ens roben la targeta, llibreta bancària o detectem moviments bancaris que no hem fet, cal que contactem immediatament amb l'entitat bancària per cancel·lar les targetes.