CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

25 de març del 2021

La Xarxa de la Marina i l'AVV del Port reivindiquen un ús social de l'edifici de Santiyán dissabte amb una acció artística

La Xarxa de la Marina i l’AAVV del Port reivindiquen que l’edifici del carrer Santiyan del Barri del Port tingui un ús per al propi barri.

Després que aquest dimecres el conseller de Patrimoni Herman Pinedo anunciés via Twitter que s'havien netejat les males herves i brossa del pati del seu interior, diversos usuaris van replicar demanant que se'n doni ús davant el seu estat d'abandó durant anys (veure).

En aquest sentit, el col·lectiu “Xarxa de la Marina” i l’Associació de Veïns del Barri del Port duran a terme aquest dissabte una acció reivindicativa per reclamar l’ús veïnal de l’edifici municipal situat al carrer Santiyan, altrament conegut com les “antigues casernes” o “antic col·legi de la Presentació” i que venen reclamant des de fa temps.

L’acció consisteix a instal·lar un mural temporal a les portes del jardí de l’edifici que reprodueix l’interior del pati i visualitza allò que es podria estar aprofitant i no es fa. Les entitats i veïns han reclamat diverses vegades poder usar i gaudir d’aquest edifici i fins i tot han presentat a l’ajuntament propostes de restauració i ús. L’acció tindrà lloc el dissabte 27 a les 10h a la cantonada del carrers Santiyan i General Contreras.

L’edifici és de propietat municipal i es troba abandonat des dels anys vuitanta. Va ser construït al segle XIX com un convent annex al que en l’actualitat és l’Església Sant Nicolau de Bari, seu de la Confraria del Cristo del Buen Amor. Més tard va passar a ser una escola fins als anys seixanta, quan aquesta es va traslladar. Poc després va ser cedit com a caserna de la policia fins que als anys vuitanta va ser abandonat.

De l’edifici en destaquen l’estructura dels baixos, amb les típiques arcades de les construccions fetes amb finalitat comercial o de magatzem vinculades al port i un ampli pati amb porxos que dóna al carrer General Contreras i va ser l’antic pati de l’escola.

La Xarxa de la Marina i l’AAVV del Barri del Port reclamen la preservació i la recuperació pel barri d’aquest edifici tant pel seu valor patrimonial, com pels possibles usos comunitaris. En un barri en el que no hi ha centre cívic, aquí seria possible.

També assenyalen que el pati podria ser un espai verd comunitari, en un barri en què la densitat de construccions i l’estretor dels carrers i les voreres ho fan més que necessari.  Per últim, proposen condicionar els baixos per a usos comunitaris i espais d’economia social i cooperativa que contribueixin a la dinamització social i comercial.