CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

27 de març del 2021

Video: Un mural a l'edifici del carrer Santiyán, reivindica el seu ús destinat al Barri del Port

El mural a les portes del pati del c.Santiyán. Foto: Blog Barri del Port

La Xarxa de la Marina i l’AAVV del Port han dut a terme aquest dissabte al matí l'acció reivindindicativa anunciada aquesta setmana i consistent en col·locar un mural a portes del pati de l'edifici del carrer Santiyán del Barri del Port, reclamant així que tingui un ús per al propi barri i veïnat.

L'acció arriba després que el passat dimecres el conseller de Patrimoni Herman Pinedo anunciés via Twitter que s'havien netejat les males herves i brossa del pati del seu interior (veure).

Les entitats veïnals han reclamat diverses vegades poder usar i gaudir d’aquest edifici conegut com les “antigues casernes” o “antic col·legi de la Presentació” i fins i tot han presentat a l’ajuntament propostes de restauració i ús. 

L’edifici és de propietat municipal i es troba abandonat des dels anys vuitanta. Va ser construït al segle XIX com un convent annex al que en l’actualitat és l’Església Sant Nicolau de Bari, seu de la Confraria del Cristo del Buen Amor. Més tard va passar a ser una escola fins als anys seixanta, quan aquesta es va traslladar. Poc després va ser cedit com a caserna de la policia fins que als anys vuitanta va ser abandonat.

De l’edifici en destaquen l’estructura dels baixos, amb les típiques arcades de les construccions fetes amb finalitat comercial o de magatzem vinculades al port i un ampli pati amb porxos que dóna al carrer General Contreras i va ser l’antic pati de l’escola.

Un instant de l'acció reivindicativa. Foto: Blog Barri del Port

La Xarxa de la Marina i l’AAVV del Barri del Port reclamen la preservació i la recuperació pel barri d’aquest edifici tant pel seu valor patrimonial, com pels possibles usos comunitaris. En un barri en el que no hi ha centre cívic, aquí seria possible.

També assenyalen que el pati podria ser un espai verd comunitari, en un barri en què la densitat de construccions i l’estretor dels carrers i les voreres ho fan més que necessari.  Per últim, proposen condicionar els baixos per a usos comunitaris i espais d’economia social i cooperativa que contribueixin a la dinamització social i comercial.