CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

14 de febrer del 2013

Magatzems De Muller a Tarragona



El Barri del Port compta amb diversos magatzems que van pertanyer a la familia vinicultora De Muller. És el cas del situat a la dreta de l'antiga fàbrica Chartreuse, actual Escola Oficial d'Idiomes, un altre al costat de la Plaça dels Infants, del que es conserva la "portalada", o el del Carrer Reial-Jaume I.


Aquest últim, el magatzem del Carrer Reial-Jaume I, és un difici projectat per Magí Tomàs al s. XIX com a magatzem per a l'industrial tarragoní Lluís de Muller Sonnenschein. Està fet amb carreus de pedra ben escairats i es caracteritza per les seves obertures d'arc de mig punt ressaltades amb un regruix de la mateixa pedra i elements ornamentals de tipus historicista. Consta d'una sola planta coberta amb teulada a dues aigües. El frontó superior és una transformació moderna.

El magatzem situat al Carrer Smith, junt a l'antiga Chartreuse, no presenta cap singularitat, la seva façana està actualment molt deteriorada i complamentava al del costat de la Plaça dels Infants.


Portalada De Muller amb placa als herois de 1811


De l'antic celler de la Plaça dels Infants només es conserva la portalada.




En ella es va adherir l'any 2012, i desprès d'un segle, una placa que tornés a fer homenatge als soldats d’artilleria de la ciutat caiguts el 1811, durant la Guerra del Francès. Es tracta d’una reproducció de la peça original, obra de l’escultor igualadí, Josep Campeny, que també s’ha restaurat i s’exposa al Museu d’Història de Tarragona.

La plaça dels Infants i el carrer Reial van ser una de les zones de defensa de la ciutat. Hi havia una línia de muralles i baluards d'artilleria que finalment les tropes napoleòniques van poder superar. Hi van morir molts tarragonins.


El 1911, coincidint amb el primer centenari del Setge de la ciutat, els artillers de l’època van voler homenatjar amb la placa original als soldats que havien defensat la zona.

Família i empresa de vins De Muller


La casa De Muller va ser fundada en 1851 pel Senyor August De Muller i Ruinart de Brimont, procedent d’una coneguda família de vinicultors d’origen alsacià, que van veure en la província de Tarragona el potencial que ja en el seu temps van saber apreciar les colònies gregues instal·lades en Espanya.

Durant 4 generacions, la companyia va pertànyer a la família De Muller, i es va anar convertint en una de les empreses pioneres, tant en l’àmbit comercial com en el tecnològic. Ja en 1925, es va instal·lar la primera Cambra Frigorífica d’Espanya aplicada a l’àmbit industrial i destinada principalment als vins de missa. De Muller va ser anomenat Proveïdor pontifici, des de Pius X fins Joan XXIII. Aquests títols van ser abolits després del concili Vaticà II.

Des de Juny de 1995, DE MULLER S.A. pertany a la família Martorell, empresaris catalans preocupats per aconseguir la màxima qualitat dels nostres vins, respectant la tradició que durant dècades ha format part del patrimoni de l’empresa. A principis de 1996, De Muller SA va traslladar les seves instal·lacions a un nou celler, envoltat de vinyes a la finca “Mas de Valls”, a Reus (Tarragona) una regió  considerada especialment favorable al cultiu de nobles varietats de raïm. 

Al  1999, De Muller va agafar el relleu de l’ empresa Cochs S.A., que, després de 52 anys de plena activitat  i a causa de falta de continuïtat en la direcció de l’empresa, des de sempre familiar, va optar pel seu traspàs.

L’empresa Cochs va ser fundada a Reus l’any 1946, havent començat les seves activitats l’1 de gener de 1947. Dedicada principalment a l’elaboració del tradicional Vermut de Reus, de reconegut renom en tot el territori nacional, la fórmula d’aquest es continua mantenint. 

Actualment De Muller produeix una extensa i variada gamma de vins de qualitat, sota les Denominacions d’Origen: "Tarragona", "Priorat" i "Terra Alta", entre ells el nostre  conegudissim Vi de Missa, que dona fama i nom a la nostra marca en el món sencer. Avui en dia es segueix exportant el 60% de la producció als mercats internacionals, i venent el 40% al mercat interior.

Fonts: demuller.es, tarragonaradio.cat, poblesdecatalunya.cat