CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

9 de juny del 2013

Història de l'edifici de la Fàbrica Chartreuse del Barri del Port de Tarragona


L'emblemàtic edifici de la 'Chartreuse' situat a la Plaça dels Infants del Barri del Port de Tarragona es va construïr inicialment al 1857 com a 'Fabril Tarraconense', una fàbrica textil de filats i teixits que no va tenir l'empenta esperada i va fer fallida al 1869. 

L'any 1882 els pares cartoixos de França compren l'edifici per aprofitar-lo com a fàbrica del licor Chartreuse.  L'any següent, el 1883 es produeix un incendi. Els arquitectes Pau Monguió i José M. Pujol de Barberà es van encarregar de reconstruir l'edifici.


Al 1902 els monjos s'instal·len de nou a l'edifici i en 1907 Barberà du a terme una ampliació segons les seves necessitats, realitzant la balconada del carrer del Vapor. Destaca també la torre del Rellotge que forma part de la façana principal, amb detalls de ceràmica i de maó vist.



L'edifici de caire modernista va romandre molts anys en estat d'abandonament des de que les pares cartoxans deixen l'edifici al 1989. El pas dels anys va jugar en contra seva provocant importants deterioraments i fins i tot l'entrada d'indigents. El mecanisme del rellotge va ser robat.



Propietat de la Generalitat de Catalunya, el govern cedeix a la ciutat l'edifici per tal que l'Ajuntament dugui a terme obres de restauració i rehabilitació. Aquestes culminen de forma molt esperada, desprès de 23 anys, al maig de 2013 per rebre l'Escola Oficial d'Idiomes, fins aleshores ubicada en un precari edifici de la Rambla Nova.




Les tasques de millora han respectat la façana, estil i arquitectura originals d'aquest edifici històric. Al pati de la fàbrica s'hi van trobar algunes restes arqueològiques. Al carrer Vapor, al costat de la fàbrica romanen les restes de l'antic port de Tàrraco, els Jardins Vapor.



Altres propostes havien estat acollir un museu sobre el licor Chartreuse degut a la seva popularitat a la ciutat i durant les seves festes de Santa Tecla o acollir també l'Escola de Músics.




-Veure reportatge Tac12-