CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

18 d’abril del 2014

Silva Editorial, ubicada al Barri del Port, presenta una dotzena de novetats per aquest Sant Jordi

Manuel Rivera, director de Silva Editorial
Poesia, novel·la, narrativa, periodisme i història. Són els gèneres presents a l'oferta de publicacions que 'Silva Editorial', editorial del Barri del Port (carrer Nou de Santa Tecla, 14 Baixos), presenta per aquest Sant Jordi 2014. D'entre els llibres editats, hi destaca ‘Retrobaments, poemes & variacions, 1971-2011’, un recull de quaranta anys de poemes de l'escriptor falsetà Joan Giné Masdeu. També cal esmentar la poesia de la reusenca Montse Farrés, l'univers propi de la nova obra de Ferran Gerhard, l'extensa novel·la de Llàtzer Carles, 'La espada i la inocència', o la ficció de fantasia 'Adalides del Este', d'Andrés Ortiz.

"La cosa encara està viva, però tants anys de crisi han castigat molt. Les llibreries resisteixen com poden i les editorials han rebut fortes sotragades". Són paraules del director de Silva Editorial, Manuel Rivera, qui creu que "nosaltres hem resistit perquè ens hem dedicat a fer d'altres temes de comunicació; aquell que només ha apostat pel libre ho té difícil". Rivera espera que aquest sigui un bon Sant Jordi, quant a meteorologia i vendes, i indica que les tirades dels llibres presentats oscil·len entres els dos-cents i cinc-cents. "Estem en una època de molta més contenció, més realista a tots els nivells", assegura l'editor.

Com a llibre recomanat, Rivera es refereix al recull vital de poemes del falsetà Joan Giné Masdeu. "No és poesia fàcil. Tot i que té alguns poemes que semblen cançons neopopulars, la majoria contenen un arrel culte, de Riba i altres poetes simbolistes francesos", indica el director de Silva editorial, qui creu que "poc a poc, has d'anar desvetllant les claus de la seva obra". Giné Masdeu és conegut per la novel·la El genet nu (Columna, 2009), que li va reportar el premi Pin i Soler de narrativa.

Algunes portades de les novetats que
 presenta Silva Editorial aquest Sant Jordi

Àmplia oferta de gèneres

En l'àmbit de la poesia, a més del llibre esmentat, Silva Editorial ofereix Converses amb ningú, de la reusenca Montse Farrés, que parla sobre la solitud de l'ésser humà, en un context d'ombres, horabaixa, els somnis i la nit, i Versos con lengua, d'Òscar Molero, que versa, amb erotisme lingüístic, sobre les dones i l'amor. Pel que fa la novel·la, destaca la ficció fantàstica del sevillà Andrés Ortiz, Adalides del Este: Creación, que relata com al continent oriental, antigues nacions del Nord s'alien per envair el Sud.

Continuant en aquest gènere, Llàtzer Carles ofereix La espada y la inocència, una novel·la extensa, de 500 pàgines, centrada en dos joves guerrillers del Maestrat que fugen cap a les colònies americanes a la recerca de fortuna i nous horitzons, un cop derrotats en les darreres revoltes socials de 1775. Per últim, en novel·la, Silva Editorial presenta Por el bien de los niños, de Pepi Cerrato Rivera, la temàtica del qual és la violència familiar, de gènere i infantil, a través de la història de superació d'una dona.

En el gènere de narrativa, les novetats passen per dos llibres. El primer és Cuarto menguante, de Jaume Palau, un conjunt de relats i microrelats que desenvolupen una metàfora literària i gràfica. En aquest obra hi conviuen la poesia, la faula, l'humor, el suspens, el conte, la crítica o la didàctica. El segon dels llibres és Ladridos de plata (Bitacorismos I), de Ferran Gerhard, "un escriptor amb un gènere propi", segons defineix Rivera. Entre ficció i realitat, l'obra és el primer quadern d'un autor amb quaranta anys d'experiència en el periodisme.

Per últim, Silva Editorial ofereix dos llibres que neixen directament del periodisme i altres dos que tracten qüestions històriques. En el primer grup hi trobem El dit a l'ull, un recull dels articles de Jaume Borràs a Revista Cambrils, i Josep Fèlix Ballesteros, una plasmació de les converses entre l'alcalde de Tarragona i el periodista Carles Gosálbez. En el segon, s'hi troba un repàs històric de la Vila-rodona a l'època moderna, de Josep M. Comas, i el diari d'un refugiat de l'Aldea, Mariano Roig, a càrrec de Pietat Roig.

'El llibre electrònic encara no està madur'

Manuel Rivera opina que el llibre electrònic és un fenomen que "encara no està madur", ja que no s'ha descobert una forma eficaç per a rendabilitzar-lo. "A hores d'ara, la gent que em trobo prefereix llegir en paper que no pas en l'altre format", assegura el director de Silva Editorial, qui creu que l'important "és que hi hagi gent amb ganes de llegir i gent que escrigui bons textos".

Malgrat no mostrar-se contrari al llibre electrònic, Rivera sí pensa que amb la pirateria i la suposada democratització que pot suposar aquest format, "hi ha el perill de perdre qualitat". Per què "per tenir bona qualitat, necessites recursos", conclou l'editor.

Font: ReusDigital.cat