CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

21 de març del 2016

Mor als 59 anys José Ruiz, president de l'Associació de Veïns del Port

José Ruiz, posant el passat estiu per a la revista de festes
del barri. Foto: Blog Barri del Port
Aquest migdia ha mort als 59 anys José Ruiz, soci fundador de l'Associació de Veïns del Port de Tarragona i president durant més de 15 anys. Estimat pel veïnat i diversos sectors de la societat civil i política tarragonina, i conegut per la seva gran tasca, lluita i reivindicació pels interessos i la millora del barri portuari, Ruiz patia una malaltia des de fa més de mig any que l'havien apartat de la seva activitat diària.

L'entitat veïnal i la tasca social de Ruiz van néixer i créixer a la par des que es va fundar, i també les entitats de la Cucafera de Tarragona que l'A.V.V del Port va recuperar, la creació de la peça petita o dels Gegants del Port. Tot i la seva ideologia socialista, Ruiz sempre ha estès la mà i ha tingut bon tracte amb els diversos partits polítics de la ciutat a qui repetidament ha obert les portes de l'Associació i ha convidat a diverses conferències. Paral·lelament al 2015 també va exercir com a president durant un any a la Federació de Veïns segle XXI on anteriorment havia estat vicepresident. 

La malaltia l'havia retirat en els darrers mesos

Ja fa més de mig any que Ruiz s'havia apartat de la seva activitat social en ambdues associacions a causa dels seus problemes de salut. Ruiz va ser diagnosticat d'un càncer pulmonar i fruit de la dura quimioteràpia va patir també un ictus que el van fer perdre la memòria durant un temps. Tot i que posteriorment va anar recuperant-la progressivament, les seqüeles d'aquest episodi ja el van limitar en les seves funcions i capacitats, veient-se obligat a apartar-se i descansar en l'entorn familiar.

Des d'aleshores l'Associació de Veïns del Port s'ha trobat en una situació delicada i de transició on la vicepresidenta Rosa Puig ha exercit de presidenta en funcions i el fill de Ruiz i cap de colla de la Cucafera i Gegants del Port, Paco Ruiz, s'ha esforçat per tirar endavant les colles i fomentar actes al barri junt amb Adrià Recasens, cap de comunicació de les esmentades entitats i qui havia servit d'ajuda i col·laboració al president en els darrers 5 anys.

Ruiz va rebre múltiples i variades visites en el seu primer ingrés hospitalari i la setmana passada novament en un nou ingrés per una recaiguda. El passat dissabte havia estat el seu sant i havia rebut les felicitacions dels fills en el dia del pare, data fins a la qual sembla que el lider veïnal havia volgut esperar. Aquest dilluns en canvi, dos dies després, Ruiz ja estava totalment sedat fins que la vida finalment s'ha apagat.


Un dels líders veïnals més actius

Sense dubte José Ruiz, conegut com a Pepe entre amics i veïns, ha estat un dels presidents veïnals més actius i lluitadors de la ciutat, pels interessos del seu barri, passant gairebé la totalitat del dia a la seu de l'associació i pendent del dia a dia dels carrers. La tasca reivindicativa amb grans reclams com la façana marítima, el pas soterrat de la Plaça dels Carros, la Chartreuse per a l'EOI, la millora de l'Estació de Trens, les càmeres de videovigilància, o la millora de la Plaça dels Carros o la dels Infants, entre les dels últims anys de la seva etapa.

També continuats reclams en la millora de la neteja del barri, del clavegueram, del transport públic i aparcament de la zona, combatiu amb l'incivisme, la inseguretat o l'estreta col·laboració amb la Guàrdia Urbana i la Policia Portuària per exemple li han dotat de diversos reconeixements socials públics.

Aquest blog transmet el més sentit condol, ànim i estima als familiars i amics en una notícia que no hagués agradat haver d'escriure's mai, i un sentit record i dolor per la pèrdua de Ruiz, sense dubte una gran persona, amb estreta relació.

La missa de comiat i enterrament tindran lloc a les 15.30h d'aquest dimarts a la Parroquia de Sant Joan Baptista, a la Plaça Prim o de Mitja Lluna, del Barri del Port.