La nova coberta del Museu del Port de Tarragona ja està instal·lada. El temps de desmuntatge i col·locació ha estat de 4 mesos ja que els treballs sobre la coberta van començar el passat mes de juny i, des de llavors, s’ha anat desmuntant i instal·lant els nous panells de forma simultània per no deixar, en cap moment, tot l’edifici al descobert.
Aquesta actuació simultània ha anat destinada a aconseguir dos objectius importants per a l’equip de professionals encarregats de les obres. Per una banda, tenir cura d’algunes peces museístiques grans que s’han hagut de mantenir dins del museu i, per una altra, aconseguir un funcionament més eficient de la maquinària i de l’organització del treball del personal de l’obra.
La coberta, amb total de 2.200 m2, consta parts inclinades a dues aigües amb una lluerna longitudinal a tocar del carener (la part més alta de la teulada que la parteix en dues vessants) i, a la part sud, es troba una obertura de 10 metres de llarg i d’1,6 metres d’amplada que, servirà per projectar claror de llum natural directament a l’armari contenidor del fons d’arxiu del Museu i, a tot l’espai dissenyat a la zona més profunda del passadís d’accés a les dependències més privades del museu.
El nou panell de tancament de la coberta està format per un taulell de fusta interior amb aïllament tèrmic de poliestirè extruït de 80 mm de grossària, fet que afavorirà la confortabilitat de les persones visitants dins de l’espai museístic i, a més a més, afavorirà l’eficiència energètica de l’edifici amb el consegüent estalvi energètic.
De fet, amb aquesta nova coberta del Museu, el Port continua amb la implementació efectiva del seu Pla de Sostenibilitat - Agenda 2030. Un altre exemple del seu compromís amb el foment d’accions sostenibles i de cura amb el medi ambient que se suma a l’acció recentment presentada de desmuntatge del molí de clinker (ciment) situat a la zona de Llevant del Port. El Pla de Sostenibilitat del Port de Tarragona, dins del seu segon eix ‘Creixement Sostenible’, explica com aquest creixement s’aconsegueix «amb una transició energètica i un impuls de les infraestructures del Port per afavorir la millora de l’eficiència energètica i per l’ús prioritari d’energies renovables».
Amb la reforma integral que s’està duent al Museu del Port de Tarragona es compliran tots els requeriments d’accessibilitat i tota la normativa del Codi Tècnic de l’Edificació. Es tracta d’un marc normatiu que estableix les exigències que han de complir els edificis en relació amb els requisits bàsics de seguretat i habitabilitat, a més de les exigències bàsiques en eficiència energètica i energies renovables.
Una reforma integral en 10 mesos
Cal afegir, que parlem d’una intervenció integral de 10 mesos amb una reforma que suposa una inversió de dos milions d’euros que es finança a través de l’1,5% cultural, ja que el dia 4 de desembre de l’any 2019 la Comissió Mixta del VII Acord de Col·laboració entre el Ministeri de Foment i el Ministeri de Cultura per a l’Actuació Conjunta en el Patrimoni Històric va aprovar l’atorgament d’1,75 milions d’euros al Port de Tarragona per «obres del projecte de nova proposta per al Museu del Port de Tarragona».