CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

27 de febrer del 2022

El Barri del Port estrena el primer pis per a persones sense llar de Tarragona amb capacitat per a 6 usuaris

El Barri del Port estrenava la passada setmana el primer pis de transició per a persones sense llar, impulsat per l’Ajuntament de Tarragona, a través de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST) i el Servei de l’Habitatge (SMHAUSA).

La consellera de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona i presidenta de l'IMSST, Inés Solé, assenyala que “el projecte neix de la necessitat d’ampliar l’atenció a persones vulnerables i que estan en situació d’exclusió residencial. Abordar el sensellarisme és una prioritat tant en matèria de serveis socials com d’habitatge i, en aquesta sentit, com a ciutat estem fent les passes i posant les bases perquè així sigui”. 

Les persones susceptibles d’entrar al pis de transició són persones soles, que han patit una situació de crisi personal, laboral, familiar o econòmica, que estan en situació de greu vulnerabilitat residencial i que actualment es troben en una situació de sensellarisme. Solé destaca que “el paper d’aquest pis no és només el de donar un sostre, sinó fer un acompanyament amb un pla de treball individualitzat amb la persona, per tal que recuperin la seva autonomia, tenir una feina i refer la seva vida”. 

En la primera fase del projecte, l'actual, s’ha posat en marxa un primer habitatge que pot albergar fins a sis persones, dues de les quals ja es troben residint en aquests moments. L’entrada de les altres quatre està prevista per les properes setmanes. Els casos són proposats pels equips professionals de cada EBAS. Es treballa per posar en marxa altres pisos similars per arribar a donar cabuda al major nombre de persones que es trobin en aquesta situació i que vulguin incorporar-se al programa. 

El pis es troba a la primera planta d'un dels edificis propietat de l’Ajuntament que es va cedir de manera gratuïta a SMAHUSA. Es traca d’un habitatge de 118,83 m2 construïts i 97,31 m2 de superfície útil. Consta de quatre habitacions (dos dobles i dos individuals), dos lavabos, cuina i menjador. Es va rehabilitar l’any 2021, tot i que prèviament es van realitzar tasques de consolidació estructural de l’habitatge. El cost de rehabilitació ha estat de 47.355,60 €, IVA inclòs, que van anar a càrrec del SMHAUSA, i posteriorment s’ha optat a dues subvencions: una de la Diputació de Tarragona i una altra del Departament de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya. La consellera d’Habitatge i presidenta d’SMAHUSA, Eva Miguel, ha destacat que “la posada en marxa d’aquest pis, materialitza una vegada més el treball conjunt entre les conselleries d’Habitatge i Serveis Socials, una coordinació que creiem que és bàsica ja que disposar d’un habitatge és el primer pas per tenir una vida digna”. 

Accés al pis de transició 

Per tal de poder accedir-hi, la persona ha de tenir més de 18 anys, DNI/NIE en vigor, portar com a mínim un any de residència a la ciutat, no tenir problemes de mobilitat que impedeixin l’exercici de les tasques bàsiques diàries, tenir un mínim d’ingressos econòmics o bé estar a l’espera d’atorgament d’una prestació regular i mensual i comptar amb un pla de treball acordat amb els serveis socials. 

La valoració de les persones que inicien l'estada al recurs així com el seguiment del projecte i coordinació per tractar qüestions que afecten a la convivència i al normal funcionament dels pisos es duu a terme pels diferents professionals de l’IMSST —els treballadors socials referents, educadors socials, integradors socials i psicòlegs—, així com també de Creu Roja. 

El pis de transició estableix tres fases d’intervenció segons la situació que presenti cada persona que entra a viure. En una primera fase inicial, es treballen habilitats personals, de salut i laborals i es valora si la persona amb suport i acompanyament dels professionals i diferents recursos pot iniciar un procés de recuperació i millora de la seva situació. Durant aquesta fase, també participa de tallers de suport social de forma periòdica.  

En una segona fase, la de tractament, un cop superada la fase inicial, es derivarà a la persona als diferents serveis de formació i/o d’inserció laboral. Els referents realitzen l’acompanyament en els seus itineraris i establiran reunions de coordinació i seguiment amb els esmentats serveis.   

Finalment, durant la fase d'inserció, es vincularà a la persona al Servei d'Habitatge municipal, on es donarà suport en la recerca d'un recurs habitacional. 

La durada de la intervenció serà valorada entre professional i la persona, i anirà en funció del pla de treball proposat, que no serà superior a un any.