CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

30 de novembre del 2022

Neix una Plataforma d’Afectats per les Inundacions de la Part Baixa de Tarragona

Sota el nom 'Plataforma d’Afectats per els Inundacions dels Barris Marítims' un grup de veïns afectats per les fortes pluges a la ciutat s'ha organitzat per formar un grup conjunt amb l'objectiu de reclamar que l'Ajuntament de Tarragona dugui a terme la substitució del col·lector actual per un de major capacitat que evacuï en el Riu Francolí, considerant que és la solució definitiva a la problemàtica de les inundacions. Per a aconseguir-ho, asseguren que duran a terme mobilitzacions en les pròximes setmanes. 

Jorge Lustros encapçala aquesta plataforma d'afectats que viuen especialment al voltant de la confluència entre el carrer Smith i el carrer Castaños, la zona que més pateix les fortes pluges i les inundacions que aquestes provoquen al Barri del Port. La darrera va tenir lloc el passat 23 de setembre, dia de Santa Tecla, quan van arribar a caure a la ciutat fins a 200 mil·lilitres per metre quadrat en un interval d'entre 10 i 15 minuts i en aquest cas es va veure afectada tota la ciutat.

Es tracta d'una problemàtica històrica que pateix i reivindica el barri. El col·lector de la Part Baixa és molt petit i no és capaç d'evacuar tota l'aigua quan es produeixen fenòmens meteorològics d'aquest calat, amb el que s'inunden els carrers, però en aquest punt concret entre Smith i Castaños també els pàrquings dels edificis i les zones comunes de les primeres plantes, en molts casos danyant els ascensors. I no sols es neguen d'aigua, sinó també de les aigües residuals que transporten les clavegueres.

Des del consistori i l'Empresa Municipal d’Aigües de Tarragona (Ematsa) assenyalen que tant les obres del nou col·lector com l'opció de crear piscines subterrànies que acumulin l'aigua de la pluja en tres punts del barri estan sobre la taula i s'estan estudiant, però no es realitzaran a curt ni mitjà termini per les dificultats afegides i la lentitud que poden comportar a nivell arqueològic i urbanístic i, també, perquè requereixen d'una inversió econòmica molt elevada. En aquest sentit, aposten per accions pal·liatives consistents en la millora de les infraestructures existents i en l'autodefensa per part dels veïns en les seves comunitats. També defensen que l'estació de bombament de sanejament del carrer Barcelona ha permès que en els tres episodis de fortes pluges previs al de Santa Tecla el sistema d'evacuació funcionés perfectament.

La comunitat de veïns afectada va pagar 15.000 euros en danys pel xàfec de Santa Tecla.

Font: Diari de Tarragona.