CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

12 de juliol del 2023

Apareix pedrera del port del s.XIX i restes d'un edifici del s.XVIII a l'enderroc del mític Toc de Gralla al Barri del Port


Restes de la pedrera del port del s.XIX a l'enderroc
del Toc de Gralla. Foto: Ramon Aloguín

De manera paral·lela a les obres del carrer Orosi, s'ha enderrocat l'edifici que des de meitat dels anys 90 va acollir el mític bar musical Toc de Gralla al carrer Pau del Protectorat,11 juntament amb el del costat.
Enderroc del mític Toc de Gralla. Foto: Xavier Rocamora

El veí, arquitecte i historiador del Barri del Port, Ramón Aloguín, assenyala que l'enderroc a tret a la llum pedrera del port del s.XIX i restes d'un edifici del s.XVIII, sobre aquests sediments. Segons explica, amb l'excavació de la pedrera del port tot el districte va canviar de nivell, i aquesta casa s'hauria coservat perquè per darrera donava a Apodaca, que no es va rebaixar tant a causa del propi desnivell.

Més enllà d'aquest llegat històric i patrimonial del barri, socialment, el Toc de Gralla també ha passat a la història com un dels molts locals que feien d'aquest carrer epicentre de l'oci nocturn de seu moment.

En el solar que els dos edificis deixen lliures es preveu ara la construcció de nous edificis d'habitatges en aquesta zona que aspira a repuntar i revitalitzar amb la peatonalització dels seus carrers.