CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

3 de juliol del 2023

Recepcionar i remodelar la Plaça dels Carros, nou objectiu del Port de Tarragona

La remodelació de la Plaça dels Carros ha estat sempre un reclam històric del Barri del Port i una voluntat mai materialitzada per l'Ajuntament de Tarragona, qui ara podria fer-ho possible gràcies a l'interés del Port de Tarragona.

Ja en el seu dia, va haver-hi un projecte de com podria quedar el que és un dels epicentres i orígen de l'antic barri de la Marina, tot i que mai s'ha tirat endavant ni tan sols s'ha invertit massa en reparar alguns dels seus desperfectes, més enllà de la renovació de l'àrea de jocs i parc infantil. Cal recordar també que un dels projectes dels Pressupostos Participatius estava centrat en la renovació i pacificació d'aquesta plaça, i mai més se'n va saber.

El pas soterrat sota les vies del tren ja va ser fa més de 10 anys un primer pas pel que fa a la seguretat dels vianants tot i que amb el temps aquest indret hagi acabat sent més un mal de cap constant per l'allau de bretolades a les parets de l'equipament i les incidències habituals a les escales mecàniques i els ascensors.

D'altra banda, la falta d'accés per a vehicles ha generat un menor trànsit pel barri cap al Port, derivant-lo directament cap al Serrallo, un greuge al qual s'hi va sumar més tard la construcció de la nova passera marítima que connecta directament el centre amb les platges i el Port Esportiu.

De fet, el barri veí del Serrallo sempre s'ha beneficiat de la competència del Port en la millora de la seva façana i passeig. Recentment, s'hi han instal·lat noves pèrgoles per generar ombra, per exemple.

Ara, el Port de Tarragona podria compensar al Barri del Port amb la Plaça dels Carros on ja hi té ubicat l'Arxiu del Port. I es que l'ens sempre ha tingut interés en què millori la imatge del que és el nexe d'unió i porta d'entrada entre la ciutat i el Port. Tenint en compte aquest propòsit endèmic, l'Autoritat Portuària estaria disposada a donar el pas i assumir la remodelació, gestió i manteniment de l'espai, sempre i quan l'Ajuntament de Tarragona cedeixi aquesta competència, en ser terreny municipal.

En el seu pas pel programa Bon dia Tarragona de Ràdio Ciutat de Tarragona, El nou president Saül Garreta explica que ja en un primer moment hi havia negociacions amb el consistori i Adif per poder renovar el pas soterrat amb una gran rampa que permeti prescindir de les escales i els ascensors, en benefici del passeig a peu, patinets i bicicletes. Tenint en compte que això suposaria un pendent perllongat en l'espai, repercutiria en la plaça que de pas podria remodelar, tot plegat en una fase posterior i futura a les obres previstes recentment a l'entorn de la seu institucional.

Per la seva banda, el nou alcalde Rubén Viñuales veuria amb bons ulls aquesta aportació del Port, tot i que assenyala que primer cal parlar i abordar el projecte, tenint en compte la voluntat també de renovar el carrer del Mar, just al costat, en el que vol esdevenir la famosa Rambla del Mar.

Des de l'AVV del Port advoquen per una entesa entre les dues institucions en benefici del Barri i aquest reclam històric que suposaria un revulsiu pel barri i la zona, així com que pugui ser una realitat en un futur no massa llunyà.