CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

12 de juliol del 2023

L'Ajuntament signa un decret per dessallotjar els ocupes conflictius d'un edifici del Barri del Port

Un pis del carrer Sant Miquel,37 ocupat, fa viure
un infern als veïns. Foto: Blog Barri del Port

L'Ajuntament de Tarragona ha anunciat l'inici de les primeres accions per desallotjar ocupes delinqüencials en virtut de l'aprovació al Parlament de Catalunya de la nova llei 1/2023, de 15 de febrer, que permet a ajuntaments prendre la iniciativa per agilitzar desnonaments davant l'ocupació delinqüencial quan els grans tenidors no fan cap acció legal per fer-los fora.

L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha explicat aquest dimecres que el passat 7 de juliol va signar dos decrets per fer-ho possible i posar remei a la situació que pateixen dos edificis de Campclar i la Part Baixa.

L'alcalde assenyala que "quan iniciem aquestes accions ho fem després de comptar amb nombrosos informes policials que acrediten l'activitat delinqüencial dels ocupes i que s'han esgotat totes les vies de mediació i negociació" ha afirmat l'alcalde, que ha afegit que existeix "la completa seguretat, gràcies a la coordinació amb Serveis Socials, que no hi ha situacions de vulnerabilitat en els casos en què s'actuarà". I afegeix: "Parlem de situacions extremes i fets delictius, que posen en perill la seguretat de veïns i veïnes i que han portat problemes que fins i tot han requerit tractaments mèdics: és un tema molt seriós sobre el qual no es pot frivolitzar" ha assegurat el batlle tarragoní. "Garantirem la seguretat i la convivència dels tarragonins i tarragonines quan els propietaris i grans tenidors no iniciïn les accions oportunes. Avui és un dia important per a Tarragona" ha conclòs.

L'ocupació, un infern per als veïns

I de fet és l'infern que pateixen des de fa 3 anys els veïns del bloc número 37 del carrer Sant Miquel, al Barri del Port de Tarragona, per les continuades baralles, amenaces de mort, destrosses en el mobiliari i soroll constant. Després del darrer episodi patit, un incendi presumptament intencionat, les 9 famílies afectades van enviar una carta al llavors alcalde Pau Ricomà, demanant ajuda i empara, i exigint que es posés en pràctica la llei aprovada el mes de febrer.

Va ser durant el confinament per la covid-19 que els veïns van detectar que un dels pisos havia estat ocupat per un menor tutelat i amics, i posteriorment el pis ha anat passant per altres mans, sempre ocupes conflictius i delinqüencials, segons els veïns, amb continuats casos de robatoris, tràfic de drogues, amenaces de mort i fins i tot agressions amb arma blanca. La més famosa va ser la de la catana, una agressió en la qual la víctima va acabar amb diversos dits amputats.

Ansietat, problemes emocionals i psicològics, intranquil·litat, insomni, por, estrès i un seguit de conseqüències d'aquesta situació que venen patint els veïns que han de conviure-hi dia a dia i de ben a prop, patint per la seva vida, segons assenyalen.

Per aquest motiu des de l'AVV del Port assenyalen la importància de què aquests pisos siguin detectats, tapiats i hi hagi major control policial per evitar aquestes problemàtiques i conductes, així com la col·laboració col·lectiva dels veïns per alertar de casos així i es pugui actuar a temps i amb celeritat, tenint en compte la lentitud dels processos per fer front a la problemàtica i els greuges que suposen aquests tipus d'ocupes en l'entorn i el barri en general.