CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

26 de març del 2013

Plaça Prim o de 'Mitja Lluna' (Història)

(En castellano -aquí-)

Plaça de la Mitja Lluna als anys 60. Foto: Tarragona Antiga

El que en un primer moment era tota una àmplia plaça, avui dia, un cop s'urbanitza la zona,es presenta de forma fragmentada  i dividida entre la plaça que s'anomena de 'Mitja Lluna', la Plaça de l'església de Sant Joan, i entre les dues, la rotonda enjardinada.


El primer nom va ser el de Plaça de María Cristina tot i que popularment es coneixia com Plaça dels Caputxins pel convent proper i que va donar nom també a les escales del Carrer Rebolledo

Plaça de la Mitja Lluna anys 70. Foto: Tarragona Antiga

Font de la Plaça.
Foto: Tarragona Antiga


Al 1833 proclamada reina Isabel II, en la seva minoria d'edat, s'anuncia el canvi de nom per Plaça de Doña Maria Isabel Luisa amb una font en el centre.

La font monumental anomenada de María Cristina o de Capuchinos aixecada en la primera meitat del segle XIX desapareix en la segona meitat del mateix segle. 

General Prim

En 1968 la plaça canvia de nom en honor al General Don Joan Prim i Prats, bon amic de Tarragona i al que s'havia rebut amb entusiasme i honors a la ciutat com a geni militar i estadista, després de la revolució de setembre. Es va allotjar en el nº21 del Carrer Unió, en aquell moment Calle de los Hermanos Landa.

Un cop s'urbanitza la zona amb el pas per als vehicles, ens trobem amb una rotonda enjardinada al mig del que era la Plaça Prim, a un cantó l'actualment coneguda com a 'Mitja Lluna' per la seva forma, i a l'altre costat la Plaça pròpia de l'església de Sant Joan.

Avui dia, la Plaça de Mitja Lluna no conté els arbres que hi havia en el seu dia i tres xipresos presideixen la seva entrada. També compta amb terrasses d'alguns establiments.

Fa un temps es va contemplar un projecte que podria tornar a peatonalitzar la zona com una gran plaça.


Plaça de la Mitja Lluna en l'actualitat
Fonts:
-Tarragona antigua y moderna (Juan Salvat i Bové)
-Calles Antiguas de Tarragona. Tomo II (Instituto de Estudios Tarraconenses