CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

30 de març del 2013

Pas 'Jesús de la Passió' de Tarragona (Història)

'Jesús de la Passió' és un misteri que representa el pas de Jesús carregant la seva creu en els passatges de la Passió de Crist. 

Forma part de la 'Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió', vinculada i amb seu a l'Església Sant Joan Baptista, Plaça General Prim,1 del Barri del Port, i que es va constituir al gener de 1940, any en que va encomanar la confecció del misteri a l'escultor Felipe Coscolla. 

Va ser beneït el dia 20 de març de 1940 (Dimecres Sant) en presència de les autoritats civils i eclesiàstiques, com també la Bandera de la Germandat.

El misteri i la germandat formen part de la Processó del Sant Enterrament dins la Setmana Santa de Tarragona. La primera intervenció a la processó tarragonina es va produir al mateix any en que van estrenar-se, el 1940, amb l'acompanyament musical de la Banda Municipal de Tarragona. 

L'any 1942 es va fer una remodelació de la peanya per incorporar-hi les rodes, segons petició de l'Agrupació d'Associacions.


Arribà a l'any 1973, la diada més desgraciada de la Germandat. El dia 28 d'agost s'incendià el magatzem de paper on es guardava el mister, al Carrer Pau del Protectorat del Barri del Port, i aquest va ser devorat per les flames i en conseqüència va quedar totalment destruït.

Els anys següents l'assistència a la Processó del Sant Enterrament era cada vegada més difícil, mancats del punt de referència com era el misteri d'en Coscolla. Amb tot, la Germandat no va deixar mai de sortir i, fins i tot, a finals dels 70 s'acompanyà el misteri de l'Ecce Homo en dues ocasions i una altra el del Descendiment de la Creu, que paradoxalment no disposaven de gent per fer-ho.

L'any 1982 una assemblea desesperada va estar a punt de dissoldre la Germandat, però un grup de socis va potenciar la recerca d'un nou misteri, per impulsar la Germandat. El misteri va ser encarregat a l'escultor olotí Josep Pla. Una talla simple d'un Jesús amb la creu al coll que va ser finalitzat l'any 1987, un any que significà un canvi important en la Germandat, un nou impuls i un canvi en la trajectòria.



L'any 1989 s'incorporà una banda de tambors formada per confrares, que des d'aquell any acompanya el misteri en totes les processons.

L'any 1993 es cisella una imatge nova de l'escultor tarragoní Lluís M. Saumells d'un Nostre Pare Jesús de la Passió amb una túnica blanca de lli i amb un cíngol blanc. El 27 de març fou el dia escollit per la benedicció d'aquest misteri.


L'any 1995 es trobà una solució al problema de guardar el misteri durant l'any. La comunitat religiosa de les Carmelites Descalces de Sant Josep i Santa Anna, que tenen el seu monestir al carrer de la Mare de Déu del Carme de la Part Alta de Tarragona, varen accedir a guardar-lo complert dins la seva església. Aquest fet permet que durant l'any el misteri pogués ser visitat i venerat en un lloc adient.

L'any 2000 es començà a plantejar la possibilitat de realitzar un nou misteri, un projecte molt ambiciós per la Germandat, donat que el fet de no superar encara els 500 associats limitava l'aportació econòmica, però que prengué forma la Setmana Santa del 2008. Es tractava de la recuperació del 'Jesús de la Passió' original de Coscolla que s'havia cremat.


Font: Germandat Nostre Pare Jesús de la Passió. Tinet