CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

29 d’octubre del 2013

Prevenir i cuidar la pell, un factor clau segons la dermatòloga Inmaculada Gil aquesta tarda a l'A.V.V

La Dra. Gil durant el col·loqui d'aquesta tarda.
Foto: Blog Barri del Port

La dermatòloga i metge quirúrgica de l'Hospital Sant Joan de Reus, Inmaculada Gil Faure, ha protagonitzat aquest dimarts a la tarda a l'A.V.V del Port el segon col·loqui programat en la Setmana Cultural 2013 del Barri del Port, on ha parlat de diverses enfermetats de la pell i la importància de prevenir, cuidar i observar-la de forma regular com a factor clau.

Gil ha donat una xerrada divulgativa i informativa explicant les funcions de la pell com és la protecció d'agents externs, traumatismes, percepció del món exterior (el tacte), regulació de la temperatura, etc. i els diversos canvis associats a l'edat com la fragilitat, flacidesa, hematomes, cicatrització lenta, pèrdua d'elasticitat, arrugues, sequedat, alteracions a la pigmentació (canes, taques...) i que "la genètica també és un factor determinant" ha dit.

D'altra banda s'han explicat i il·lustrat, mitjançant diapositives, diverses alteracions de la pell i tumoracions tan benignes com malignes. És el cas de la queratosis seborreiques, nevus dèrmics, queratosis actíniques entre les no preocupants i d'afectació local, enfront al carcinoma basocelul·lar o l'escamós com a càncers de pell més freqüents junt amb melanoma què és càncer maligne i que sí presenta metàstasi i disminueix la supervivència si supera el mil·límetre de profunditat.

Una de les diapositives de la xerrada. Foto: Blog Barri del Port

La doctora ha declarat que "cal acudir al metge davant qualsevol dubte" i sobretot han de preocupar aquelles lesions que sangnen, curen i ressorgeixen, lesions obscures, les que "abulten", lunars asimètrics, amb contorn irregulars, amb més de dos colors, etc. En aquest sentit ha destacat la importància d'autoexplorar-se un mateix o amb ajuda d'altres, o amb miralls, fotos.

També és important la prevenció amb nutrició adequada, ingerir abundant aigua, calefacció moderada, higiene amb aigua temprada, sense abusar del sabó sense detergents, evitar roba acrílica, sintètica o de llana que és irritable a la pell, utilitzar cremes hidratants, cremes barrera, etc. i molt important evitar l'exposició solar excessiva i utilitzar protecció.