CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

10 d’abril del 2015

S'inicia una campanya per canviar el nom del carrer Pau del Protectorat del Barri del Port, de règim dictatorial

Carrer Pau del Protectorat. Foto: Blog Barri del Port

La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau es va reunir fa dos mesos amb la junta de l'Associació de Veïns del Port, per comunicar-los la seva intenció d'iniciar una campanya i recollida de signatures per tal de canviar el nom del carrer Pau del Protectorat, del Barri del Port, pel de Josep Maria Yago i Suau.

D'aquesta manera, la Coordinadora vol que s'elimini una de les referències militaristes a la ciutat, a un carrer que fa al·lusió a la guerra del Rif i que deu el seu nom a una disposició del govern del general Primo de Rivera, pel nom d'una persona com Josep Maria Yago, que va destacar pel seu compromís social i per ser promotor de nombroses iniciatives a favor de la pau, l'antimilitarisme i la defensa dels drets humans.

Amadeo López, de la Coordinadora, explica a aquest blog que "no era ni de pau ni de protectorat o protecció" en referència a la nomenclatura "en honor a un govern dictatorial". Van presentar la campanya  el passat 1 de març en una concentració a la plaça de la Font per reivindicar una societat sense violència i l'eliminació de les estructures militars al món, com tots els primers diumenges de mes.

Xerrada informativa el proper dijous

S'han repartir fulls per recollir signatures a diverses entitats com la mateixa A.V.V del Port i s'han enganxat i bustionat al voltant d'uns 100 cartells al carrer afectat per donar-ho a conèixer al veïnat i negocis allí presents, convidant-los a una xerrada informativa que tindrà lloc el proper dijous 16 d'abril a les 19h al local social de l'A.V.V del c/Reial,9 Baixos.

Un cartell enganxat en un dels portals del carrer. Foto: Blog Barri del Port
La Coordinadora es mostra optimista en poder-ho aconseguir, tenint en compte a més que Josep Maria Yago va treballar a l'oficina de Servei d'Ocupació, en Drets Humans del mateix Ajuntament on se li ha dedicat una sala. Tot dependrà del recolzament o no tant de l'administració com dels mateixos veïns, que per ara es mostren més interessats no tant per un canvi de nom sinó per la millora urbanística d'asfalt del que és un dels carrers més deteriorats del barri i mitigar els problemes ocasionats per l'oci nocturn.

Història del carrer

El 12 d'octubre de 1927 es va instaurar 'Paz del Protectorado' com a nom a aquest carrer de Tarragona per part de l'Ajuntament presidit en aquell moment per Andrés Segura que va organitzar un vi d'honor a les 19h de la tarda amb llicenciats de la campanya a Àfrica. Respon a un plantejament colonialista i celebra la destrucció de la República del Rif, una reclamació de la població amazig del nord d'Àfrica que no s'identifica amb el regne del Marroc (més detalls).

Placa Original del carrer. Foto: Blog Barri del Port

Ja a Tarragona s'han canviat nomenclatures de règims dictatorials com la Rambla de Franco o el carrer Unió abans anomenat Hermanos Landa, i al mateix Barri del Port la Plaça dels Carros va tenir per nom General Sanjurjo i encara existeix un dedicat al General Contreras.