CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

27 d’agost del 2015

Carrer Santiyán (Història)

Carrer Santiyán direcció carrer Comerç, any 2015

Joaquín de Santiyán y Valdivieso va néixer el 13 de gener de 1733, a Arce, a la vall reial de Piélagos, diòcesi de Santander. Va estudiar a la universitat de Salamanca i posteriorment al Col·legi de San Bartolomé, també de Salamanca. Va obtenir el grau de llicenciat en Teologia per la universitat i més tard la càtedra de les Arts. Va ser nomenat per oposició canonge lectoral de Plasència i posteriorment d’Astorga i degà de Lugo, d’on Carles III el va presentar per la Mitra de la Seu d’Urgell. La va regir fins que fou traslladat a Tarragona el 15 de maig de 1779. Va prendre possessió el 29 de setembre següent. 

Va gastar importants quantitats de diners en l’embelliment de la ciutat: Va construir els passejos de muralles i va obrir la porta de Sant Francesc, a la rambla de Sant Carles (actual Rambla Vella); però la seva obra principal va ser la construcció de quatre llegües d’aqüeducte per la portada d’aigua d’Hospitalet i la restauració de l’aqüeducte romà, amb un cost de 48.000 ducats. 

Durant el seu govern va ser creada la diòcesi d’Eivissa, que des de la conquesta de l’illa per l’arquebisbe Montgrí (any 1235) depenia de la Seu de Tarragona. Va morir quasi sobtadament el 5 de juliol de 1783, sense veure acabada la seva obra d’abastiment d’aigua potable. Tenia el seu sepulcre al cor de la Catedral, d’on va ser traslladat en ser suprimit l’esmentat cor al seu actual emplaçament al paviment del presbiteri, al peu de les escales que porten a l’antic altar major.

El carrer queda delimitat entre c.Apodaca i c.Comerç.

Font: arquebisbattarragona.cat