CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

29 d’octubre del 2020

Convocada una concentració davant del CAP Jaume I el 3 de novembre per reclamar millores en la qualitat del servei



El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona ha emès un nou comunicat fent una crida a la mobilització veïnal per un increment de recursos al CAP Jaume I, Centre d'Atenció Primària que dona cobertura al veïnat del Barri del Port, entre altres, convocant una concentració de protesta davant del centre, per al proper dimarts 3 de novembre a les 18h, al que hi dona suport la Federació de Veïns Segle XXI i les associacions de veïns del Port, Serrallo, Torres Jodi i Verge del Carme, del Centre i la F.A.V.T.

El grup, que ja havia instant al veïnat a mobilitzar-se (veure), indica el següent:  

"L'Atenció Primària de la sanitat pública és un dels serveis públics més necessitat de finançament, tant pel que fa a infraestructures, com a equipament i a personal. Tot i ser un dels fonaments de la salut pública, com a porta d'entrada al sistema i com a servei de proximitat, l'atenció primària no supera el 16% del total del pressupost del Departament de Salut. A Tarragona hem vist clarament els efectes d’aquest dèficit de recursos a l’Atenció Primària. 

En determinats CAP es produeixen cues freqüents perquè les usuàries puguin ser ateses, i el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona ha fet públic que en les darreres setmanes ha recollit i entregat als Serveis Territorials del Departament de Salut de la Generalitat mig centenar de reclamacions que evidencien la vulneració dels drets dels usuaris i usuàries principalment als CAP de Bonavista, La Granja i Jaume I. 

La major part de les reclamacions evidencien les mancances del sistema respecte l’atenció telemàtica, tant pel que fa a usuaris i usuàries que no tenen les eines per fer-la servir, com per les carències que suposa comparant-la amb la visita presencial; com pel que fa a contradiccions com ara que es donin cites per recollir resultats que es podrien facilitar telemàticament. Altres reclamacions també evidencien l’allargament de les llistes d’espera pel que fa a visites d’especialistes o proves diagnòstiques, la dificultat de la gent gran, malaltes o amb problemes de mobilitat per fer llargues cues a cel ras; com a conseqüència de la Covid-19. Així mateix, d’altres reclamacions assenyalen la necessitat de funcionament les 24 hores del servei d’urgències als CAP, que evitaria el col·lapse dels hospitals. 

Tot plegat, en definitiva, evidencia la manca de recursos i el conseqüent patiment de la població i el desbordament del personal. Per aquest motiu, de la mateixa manera que als barris de ponent els veïns i veïnes estan protagonitzant protestes a les portes dels seus CAP des de fa setmanes, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública i les Associacions de Veïns dels barris als quals dona cobertura el CAP Jaume I, fem una crida al conjunt de la població a assistir a la concentració del proper dimarts 3 de novembre a les 18h davant el CAP Jaume I per denunciar les mancances en el servei i exigir al CATSalut que prengui les mesures adients que permetin una millor qualitat del servei. 

Aquesta lluita, per tant, no és contra els treballadors i treballadores del CAP Jaume I, ans al contrari. L’augment de recursos ha de ser una reivindicació que adrecem a la gestió política que s’està fent des de fa anys, i ha de ser una lluita compartida entre usuàries i usuaris i el conjunt del personal del CAP. En la mesura en que els professionals disposin de més recursos i millors condicions laborals, millor podrà ser l’atenció que ens prestin. Això, malauradament, és el contrari del que succeeix ara mateix, doncs tenim un personal desbordat, esgotat i maltractat".