CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

18 de setembre del 2021

12 imatges de la història del Barri del Port plasmades als baixos del nou edifici del carrer Reial

 Imatge dels ultramarins d'Antonia Tutusaus
al carrer Reial,12 als anys 60

El nou edifici del xamfrà entre el carrer Reial amb Rebolledo i Nou de Sant Pau ofereix una mostra fotogràfica de la història del Barri del Port amb un total de 12 imatges en blanc i negre a la façana dels seus baixos.

Al cantó que dóna al carrer Reial s'hi troba la foto de l'antiga Farmàcia Vidal dels anys 80, justament a l'espai on estava ubicada; també una imatge de l'edifici dels Porxos o de Melchor Lloberas de Plaça dels Carros datada a l'any 1939 amb els estralls de la Guerra Civil; la botiga Queviures Roset a l'any 1973; i la imatge d'un carro al carrer del Mar.

Imatge de l'antiga Farmàcia Vidal dels anys 80

Al cantó del carrer Rebolledo hi trobem una imatge de l'arribada de l'aigua de Sant Magí a carruatge i cavalls pujant pel carrer Apodaca l'any 1955; la comitiva de la visita del Nunci M.Tedeschimi l'any 1928 pel carrer Reial; i el bar Ciutadilla del mateix carrer Rebolledo, als anys 60.

Finalment al cantó del carrer Nou de Sant Pau s'hi poden veure una imatge de descàrrega de bacallà a carro per a Baldomero Vidal del carrer Apodaca l'any 1925; els ultramarins d'Antonia Tutusaus al carrer Reial,12 als anys 60; la foto d'un professor d'equitació l'any 1925 al carrer Pau del Protectorat; l'antiga fàbrica Chartreuse de la Plaça dels Infants a l'any 1929; i la plaça dels Carros a l'any 1897.

Imatge del nou edifici. Foto: Blog Barri del Port

La ''pèrdua'' de la portalada més antiga del barri

Es tracta d'un edifici de nova construcció amb una trentena de pisos destinats a ús turístic, que ha optat per recuperar el llenguatge d'arcades que es pot veure a la Plaça dels Carros. No obstant, la construcció no està exempta de polèmica ja que la demolició de l'anterior edifici va fer perdre la que podria ser un dels vestigis més antics de la Part Baixa, més enllà dels romans. Una porta d'estil tardano-barroca que estava ubicada a la façana del carrer Rebolledo, datada de l'any 1761. 

Imatge de la plaça dels Carros a l'any 1897

Segons havia publicat fa un temps el Diari de Tarragona, aquesta portalada hauria estat traslladada a un magatzem per part de la promotora Marina Tubal SL, amb l'objectiu inicial de recol·locar-la i fer-la conservar a l'interior de l'edifici, al vestíbul, fet que finalment no va ser possible per la diferència d'estils i per la poca visibilitat que hi tindria des de l'exterior. Ara per ara es desconeix el seu estat de conservació. 

Segons l'arquitecte de la promotora, el tarragoní Xavier Climent Sánchez, la portalada podria estar a disposició per tal que es reubiqui en un altre espai com un element urbanístic més i no es perdi, però es desconeix què hi passarà finalment i qui assumirà aquesta inversió. Una de les idees era posar-la just al costat de la font del carrer dels Rebolledo, a escassos metres d'on estava ubicada o a la Plaça dels Carros, havia proposat el veí i també arquitecte Ramon Corbella.

 Imatge de l'arribada de l'aigua de Sant Magí a carruatge i
cavalls pujant pel carrer Apodaca l'any 1955

Segons el rotatiu, aquesta porta està feta de pedra picada i compta amb dos metres i mig d'amplària i tres d'alçada. L'arc és rebaixat, molt propi de l'època tardano-barroca. Alguns historiadors apunten al fet que potser el carrer dels Rebolledo no era la seva ubicació original. La portalada en qüestió no està catalogada, però té cert valor patrimonial i històric, tenint en compte que la major part del Barri del Port va ser construït en el segle XIX i la porta és del segle anterior.

Aquesta relíquia estava situada en la part lateral de la façana d'un immoble del carrer Reial. Aquest edifici era propietat de la Xarxa Santa Tecla, qui a principis del 2019, va vendre a un grup d'inversors tarragonins. El bloc havia estat objecte de queixes pel seu mal estat fins que aquesta promotora li ha donat un nou ús i vida, tot i que encara s'ultimen detalls, com la col·locació de les imatges històriques aquesta mateixa setmana.

Podeu veure les imatges -aquí-