CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

2 de gener del 2023

La Casa Fontanals serà en menys de dos anys un centre d'interpretació del vi al Barri del Port de Tarragona

Segons el Diari Més, el govern de l'Ajuntament de Tarragona ja compta amb un avantprojecte per tal de rehabilitar i adaptar Casa Fontanals, al Barri del Port, per tal que esdevingui un centre d'interpretació del vi i del segle XIX, del que ha haviem parlat anteriorment al blog (veure).

El rotatiu assenyala que l'objectiu del consistori, que treballa conjuntament amb la propietat, és poder obrir-lo a la ciutadania el 2023 o el 2024, durant el pròxim mandat.

El propietari de Casa Fontanals, Francesc Gassó, la va heretar l'any 2017. L'immoble, ubicat al carrer Lleó, disposa d'un soterrani (on hi havia un celler), una planta baixa i una planta noble, a banda d'altres dues que es destinaven al negoci immobiliari. «Aquí hi ha molta part d'història de Tarragona del segle XIX i de la família de comerciants que hi vivia», expressa Gassó en referència a l'edifici prop de la plaça dels Carros, l'eix neuràlgic del comerç de l'època. Per això, considera important treure profit a l'espai donant a conèixer la història del comerç del vi, de la indústria portuària i del creixement del barri del Port i de la ciutat. «No tenim cap lloc a Tarragona dedicat a explicar el sector del vi avui dia», defensa.

La intenció i el desig de Gassó és rehabilitar l'espai per poder obrir-lo al públic com a centre d'interpretació del segle XIX. L'Ajuntament, en sintonia amb la iniciativa, té la intenció de tirar endavant el projecte en els pròxims dos anys per tal que Casa Fontanals passi a formar part de l'itinerari patrimonial de la Part Baixa i, així, revitalitzar la zona. «Formaria part d'una ruta visitable de la Part Baixa, on també trobem la fàbrica de Chartreuse i els Magatzems de Muller», expressa el propietari.

Segons detalla, el projecte d'adaptació de Casa Fontanals hauria d'incloure, a grans trets, una inspecció arqueològica i la reforma del celler del soterrani per fer-lo visitable. «Per exemple, s'haurien de tornar a posar politges perquè es veiés com funcionava antigament el celler i per què va ser tan important», comenta Gassó. Entre les característiques del soterrani, destaca que, a banda de tenir un pou d'aigua dolça, es va arribar a utilitzar com a refugi antiaeri i conté elements d'època romana i diverses obertures cap al carrer que permetien la ventilació i la descàrrega directa de determinades mercaderies.

DO Tarragona

Més enllà del soterrani, la planta baixa, per on entraven carruatges i hi ha la recepció, també seria un espai que Gassó pretén dinamitzar. En aquest sentit, la Denominació d'Origen Tarragona, amb seu a Valls, estaria interessada a utilitzar-lo. «Existeix la possibilitat de crear un viver de vins», manifesta el president de la DO Tarragona, Vicenç Ferré, qui també subratlla «l'essència» de l'edifici. «La Part Baixa és el centre històric del vi a Tarragona», afegeix.

El mateix Gassó, per promoure la història de l'immoble i la seva importància per a la ciutat, va publicar un llibre titulat Els Fontanals i Vidal. Una família influent al Barri del Port de Tarragona (1825 - 1960) i ha convidat diferents entitats tarragonines a fer-hi una visita guiada.

Font: Diari Més.