CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

26 d’abril del 2021

Casa Fontanals al Barri del Port (Història)

La Casa Fontanals està ubicada al carrer Lleó,3 del Barri del Port i és un magnífic exemple de les construccions del primer terç del s. XIX al que esdevenia com a nou barri de la Marina de Tarragona. 

La façana de la casa està catalogada com Bé d'Interès Cultural de la ciutat i és una mostra de qualitat dels edificis de l'eixample del Barri del Port. Diversos aspectes la fan una casa única i singular a la ciutat ja que a diferència de les cases senyorials de la Part Alta, propietat de la noblesa, aquesta va ser una casa pensada per a dedicar-la al comerç i els negocis: la primera planta era la planta noble on vivia la família, tenia dues plantes més per poder llogar pisos, els baixos i el soterrani s'utilitzaven com a magatzems de mercaderies, i els cups facilitaven el comerç de grans quantitats de vi. 

La casa pertanyia a la família Fontanals i Vidal, una família que suposa una mostra també de la història de Tarragona al llarg de més de 150 anys, i de l'expansió de Tarragona durant el segle XIX gràcies al seu port i el comerç del vi. De fet, els Fontanals i Vidal ja comercialitzaven amb el vi durant el s. XVIII, i ho havien fet des de Vilanova i la Geltrú, el Cantàbric, i l'Havana. També és la història dels intents d'industrialitzar la ciutat i de dinamitzar-la. Però l'activitat familiar impregnà també la vida cultural i religiosa. 

L'any 2016 mor misteriosament a Alacant la llavors propietària de la casa, Montserrat Costa Vidal, qui designa únic hereu a l'actual veí del barri, Francesc Gassó Minguet, fill de la seva millor amiga de Tarragona. Al testament fet públic el 2017 no explica les raons de la tria. La Montserrat li deixa deutes, però també aquest edifici singular del Barri del Port. És llavors quan Minguet decideix impulsar i donar a conèixer el seu valor patrimonial mitjançant la publicació del llibre 'Els Fontanals i Vidal. Una família influent al barri del Port de Tarragona (1825-1960)', editat pel Servei de Publicacions del Port i amb el suport de l'Arxiu del Port de Tarragona, a més de la corresponent plana web (visita-la aquí) i el desig i projecte de museitzar i fer visitable la casa i servir a la vegada com a motor cultural i actiu al barri.

>> WEB CASA FONTANALS<<

>>RUTA FONTANALS PEL BARRI DEL PORT<<

Font i fotos: https://sites.google.com/xtec.cat/casa-fontanals

El 13 de març de 2022 l'Arxiu del Port organitza la 1a visita a la Casa Fontanals. Podeu veure (aquí) les fotos i vídeo a continuació: