CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

24 de desembre del 2014

El Bany de Sant Silvestre de Tarragona compleix enguany 30 anys


Cartell de la 30a Edició del Bany de Sant Silvestre.
Disseny: Blog del Barri del Port www.tgnbarridelport.blogspot.com

El proper 31 de desembre la platja de la comandància, la petita anterior a la del Miracle, tornarà a ser escenari del Bany de Sant Silvestre de Tarragona que enguany celebra ja 30 anys des que es va impulsar per diversos socis del Gimnàs de Joan Cerón a qui es retrà homenatge.

Com sempre, la convocatòria marca les 12h com a hora de concentració i les 13h com a tret de sortida al bany. Es donarà cava, neules i cava calent als participants adults i taronjada/llimonada i bombons als petits, a més d'una samarreta per a tots aquells que es mullin sencers, i així ho controlarà l'organització, ja que no hi ha existències per a tots. I es que en els últims anys fins a 500 persones s'arriben a concentrar aquest últim matí a la platja.

Una imatge de l'última edició.
 Foto: Blog del Barri del Port www.tgnbarridelport.blogspot.com

Cita commemorativa

Aquest 2014 es commemora un doble aniversari, d'una banda els 30 anys des que es va iniciar aquest esdeveniment popular per part de socis del Gimnàs de Cerón l'any 1984 i per l'altra els cinc anys en què l'Associació de Veïns del Port ho van començar a organitzar y oficialitzar al 2009.

Per aquest motiu es tracta d'un esdeveniment que va néixer i ha continuat a través dels anys vinculat directament al Barri del Port.

Originat per socis del Gimnàs Cerón

El Gimnàs Joan Cerón estava situat al carrer Cartagena, del barri, fins a 1992 aproximadament, l'any de les Olimpíades. Durant gairebé 10 anys van ser els socis del gimnàs els que es reunien l'últim dia de l'any per fer una valenta remullada. Julián Soriano, un dels veterans dels orígens, recorda als seus 80 anys a aquest blog que "érem unes vuit persones les que vam començar a fer-ho, amb els anys arribàvem a la trentena" i avui dia entorn d'unes 500 persones són les que cada any es donen cita a la platja. Aquest testimoni dels 30 anys conserva fins i tot la primera foto que es van fer i un grapat d'imatges i cartells de les diverses edicions.
Una imatge de l'última edició.
Foto: Blog del Barri del Port www.tgnbarridelport.blogspot.com

L'A.V.V del Port va vetllar per la seva continuitat

L'esdeveniment va continuar fent-se fins a l'any 2009 de forma popular. En els últims anys i degut al creixement de participants s'exigia major control, seguretat i permisos que van dificultar el seu seguiment. Per aquest motiu l'Associació de Veïns del Port per tal d'evitar que es perdés la tradició va decidir organitzar-ho formalment. "Era un acte ja tradicional i vinculat al Barri del Port que no podia desaparèixer. Agustí Mallol, que havia estat regidor de Medi Ambient durant el mandat de l'alcalde Nadal, i bon amic, em va suggerir dur-ho a terme i així ho vam fer" recorda el president de l'A.V.V del Port, José Ruiz. Tot i així, reconeix que han hagut dificultats per poder dur a terme aquest esdeveniment en un espai propietat de Costes de l'Estat i ha hagut de demanar el permís el mateix Ajuntament.

Remullada per acomiadar l'any

El Bany de Sant Silvestre suposa una remullada l'últim matí de l'any. Una forma valenta i arriscada, degudes les temperatures, per acomiadar l'any. Compta amb una ambulància del SEM, una llanxa de Salvament Marítim, assegurança i la col·laboració d'uns 15 membres de l'Associació que cada any reparteixen les samarretes aportades pel Port de Tarragona i que enguany seran blaves, a més del cava i les neules per als participants. Per segon any, aquest blog ha dissenyat el cartell promocional.

En aquesta ocasió, i degut als 30 anys, es farà un reconeixement commemoratiu a la memòria de Joan Cerón, ja traspassat.