CERCA NOTÍCIES AL BLOG:

7 de setembre del 2015

Vídeo: L'Arxiu del Port, 25 anys custodiant el llegat històric del barri de la Marina i l'activitat portuària


Barri del Port TV ha visitat l'Arxiu del Port de Tarragona, un espai fonamental tant del Barri del Port com del Port de Tarragona, que enguany compleix 25 anys i on durant tot aquest temps s'ha arxivat, administrat i custodiat tot el llegat històric i original pel que fa a documentació.

A més, recentment s'ha restaurat la façana d'aquest emblemàtic edifici històric que va construir-se l'any 1922 i que fins a 1980 va ocupar la Junta d'Obres del Port. Han passat 30 anys des que es va dur a terme una remodelació l'any 1986.

Una tasca apassionant

Va ser l'any següent quan Coia Escoda i Mercè Toldrà, dues joves estudiants actualment historiadores, van encetar el repte de convertir l'edifici de la Junta d'Obres del Port, a la Plaça dels Carros, en l'actual Arxiu del Port. El que a priori podia ser una enfarfegosa tasca de classificar i arxivar totes les muntanyes de documents, que en l'interior s'hi trobava, va convertir-se realment en una aventura apassionant i interessant, amb què totes dues van trobar-se en la seva salsa, admeten.

Entrevista amb Coia Escoda, directora de l'Arxiu del Port

Escoda, directora de l'Arxiu, ens ha donat a conèixer detalls sobre els inicis d'aquest equipament, l'edifici i la seva tasca. Barri del Port TV també ha estat testimoni dels espais on s'emmagatzemen i es custodien els milers de volums, arxius i documents que s'han conservat i guardat sobre els orígens del que era el barri de la Marina, i la seva activitat portuària.

Coia Escoda ens mostra l'arxiu
Més de 16 mil caixes d'arxius

El centre compta amb una suma de 2 kilòmetres lineals amb més de 16 mil caixes d'arxius de cronologia entre el s.XVIII i XXI. La majoria dels documents més antics daten del 1790 i per tant es pot saber detalls de la vida i activitat d'aquesta època i el transcurs dels anys. Fins a 13 fons documentals, també fotografies, mapes, vídeos...

A més l'estat de conservació és òptim i per seguir-ho garantint les cambres compten amb climatització per oferir un ambient fred que ho permet, es combat contra plagues i també hi ha sistemes contra incendi i furt.

L'estat de conservació és òptim

Espai obert al públic

L'any 1990 va obrir al públic aquest centre on s'ofereix espai de consulta, lectura, biblioteca i també eines a la xarxa. L'Arxiu està present a la web del Port de Tarragona, les xarxes socials i un estrenat blog sota el nom 'Arxiportus'.

Puntualment també s'hi fan portes obertes, visites teatralitzades, conferències, exposicions i el document del mes, per donar a conèixer tot el llegat. En un futur pròxim s'estudia com obrir-lo i donar-lo més a conèixer al barri. Amb el mateix objectiu, i per tal de celebrar el 25è aniversari, es preveuen activitats diverses de cara a la tardor.

*Més detalls sobre la història de l'edifici (veure)